Donderdag 22/04/2021

Binnenland

Vier op de tien Belgen betalen factuur te laat: vooral twintigers en dertigers zijn slordig

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Veertig procent van de Belgen heeft het voorbije jaar minstens één factuur te laat betaald. Vooral wie jonger is dan 35, is slordig met geldkwesties. Tegelijk zegt de helft van de Belgen dat ze te makkelijk in het rood gaan bij online shoppen.

De brievenbus openen doet niemand voor zijn plezier. Die enveloppes met een rechthoekig venstertje: daar wordt een mens zelden vrolijk van. En dus stellen we de betaling van rekeningen weleens uit, met als gevolg dat vier op de tien Belgen dat soms te laat doen. Dat blijkt uit het jaarlijkse European Consumer Payment Report van financiële dienstverlener Intrum, dat vandaag wordt voorgesteld. De helft betaalt te laat wegens financiële problemen. "Werk verloren of een scheiding zijn vaak voorkomende redenen", weet Guy Colpaert, algemeen directeur van Intrum. De andere helft vergeet gewoon te betalen vanuit een vorm van laksheid.”

De generatieverschillen zijn groot: 45 procent van de 18- tot 25-jarigen betaalde het voorbije jaar minstens één rekening niet op tijd, in de categorie 25-35 is dat zelfs de helft, terwijl amper 18 procent van de 65-plussers zich op een wanbetaling liet betrappen. "Een oudere man of vrouw die niet op tijd betaalt: dat is bijna een erfzonde. Terwijl bij de jongeren van vandaag meer het idee heerst: so what, het komt wel goed.”

Vooral verkeersboetes en rekeningen van de school en kinderopvang worden niet zo stipt betaald. Voor verzekeringen en televisie trekken we dan wel meteen onze geldbuidel open. "Ons kind zal de klas nog wel binnen mogen - zelfs al hebben we de rekening nog niet betaald. Maar als we onze televisiefactuur niet snel betalen, zullen we binnenkort geen tv-signaal meer ontvangen. Zo redeneren mensen", zegt Colpaert.

Enkele cijfers

26 procent heeft liever papieren in plaats van digitale facturen. Enkel in Zwitserland ligt de afkeer voor digitale facturen even hoog. Europees gemiddelde: 16 procent

39 procent voelt zich schuldig omdat hij zich financieel niet sterk genoeg vindt om meer te kopen voor zijn kinderen

1 jongere op 4 vindt het geen probleem om spullen te kopen op krediet of met geleend geld

Simpeler

Nog uit het onderzoekt blijkt dat online shoppen wel zeer verleidelijk is voor de consument, niet zelden een jongere. De helft zegt door online shoppen te makkelijk in het rood te gaan. Een kwart geeft toe meer te kopen dan anders, net omdat het online zo eenvoudig is. Een derde vindt dan weer dat sociale media een druk creëren om meer te consumeren dan eigenlijk goed voor hen is. "Het wordt steeds simpeler om online te shoppen. Dat is goed, maar tegelijk vallen er wel veel drempels weg, waardoor het verantwoordelijkheidsbesef onder druk komt te staan. Zeker voor jongeren is het niet makkelijk om aan de verleiding te weerstaan en daarom moeten we hen helpen. Heel moeilijk hoeft dat niet te zijn: om te beginnen kan je als ouder vertellen waar je zelf op let en hoe je het gezinsbudget beheert. Ga ook regelmatig samen boodschappen doen en bespreek de kostprijs van producten."

Ook voor het onderwijs is een belangrijke rol weggelegd. 66 procent van de ondervraagden vinden dat kinderen daarover meer zouden moeten leren op school, het op één na laagste percentage van de 24 bevraagde Europese landen. "Het is nochtans meer dan ooit een must. Ouders die het zelf niet makkelijk hebben om geld te beheren, zijn niet de beste leraars. Daarnaast is ook niet iedereen helemaal mee met het online verhaal. Het is dus belangrijk om de kinderen van vandaag, de volwassenen van morgen, weerbaarder te maken. Ze moeten leren hoe ze met geld moeten omgaan."

Belgische spaarder houdt maandelijks 344 euro opzij

De Belgische spaarder spaart elke maand 344 euro. Dat is ruim 200 euro meer dan vorig jaar. Slechts in drie Europese landen houden ze meer geld opzij.

Sparen zit in ons dna, blijkt nog maar eens. 56 procent van de bevraagde Belgen zegt maandelijks geld te sparen. Dat is drie procent meer dan vorig jaar. Maar opmerkelijk is dat het bedrag dat die spaarders opzij houden spectaculair gestegen is: van 131 euro naar 344. Daarmee doen we flink beter dan het Europees gemiddelde van 255 euro. De Zwitsers spannen met ruime voorsprong de kroon: zij houden iedere maand 592 euro aan de kant. “Het is goed om te horen dat een meerderheid van de Belgen een mooi bedrag spaart”, zegt Guy Colpaert. “Dat wil zeggen dat ze geld genoeg hebben om het te kunnen doen.”

De belangrijkste motivatie om te sparen is voor onverwachte uitgaven. We denken ook steeds meer aan ons pensioen, kinderen en kleinkinderen. Ook reizen blijven belangrijk, al sparen we daar minder voor dan vroeger.

Gemiddelde spaargeld van een spaarder per land per maand:
Zwitserland: 592 euro

Noorwegen: 378 euro

Denemarken: 358 euro

België: 344 euro

Ierland: 342 euro

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234