Woensdag 21/04/2021

Vier om nú te zien

undefined

‘Lam Gods’ terug van weggeweest

Het beroemde Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal (foto boven) heeft een restauratie van zes maanden achter de rug en is sinds kort weer in volle glorie te bezichtigen.

Het meesterwerk van de Vlaamse primitieven dankt zijn bekendheid voor een deel aan de beruchte diefstal van twee panelen in 1934. Speurders kwamen terecht bij de Wetterse koster Arsène Goedertier, die de diefstal bekende maar de vindplaats niet prijsgaf. Vandaag is één paneel, dat van de Rechtvaardige Rechters, nog altijd spoorloos en staat een kopie tentoongesteld.

De Sint-Baafskathedraal is een van de drie beroemde Gentse kerktorens. De majestueuze kerk is met haar gotische architectuur een juweeltje op zich, maar staat jammer genoeg in de stellingen voor restauratiewerken die nog jaren zullen duren. Het Lam Gods daarentegen is na een conserverende behandeling wel opnieuw te bezichtigen. Specialisten hebben met engelengeduld losgekomen verfdeeltjes opnieuw vastgemaakt aan de houten panelen. We hadden stiekem gehoopt dat het schilderij verlost zou worden van zijn glazen kooi, maar dat is niet het geval. Hoe dan ook, 2011 wordt hét jaar om het topwerk opnieuw in zijn glorie te gaan bekijken, want het restauratieteam omschreef de maandenlange werken als een “lichte opknapbeurt”. Mogelijk zal het schilderij in de nabije toekomst een veel grondigere restauratie moeten ondergaan.

http://users.skynet.be/ sintbaafskathedraal-gent

Veggiehoofdstad van Europa

Gent draagt sinds kort de officieuze titel ‘Veggiehoofdstad van Europa’ omdat het de stad is met het hoogste aantal vegetarische restaurants per inwoners.

In 2009 voerde het stadsbestuur als eerste stad ter wereld ‘Donderdag Veggiedag’ in, een wekelijkse dag waarop de inwoners aangemoedigd worden om geen vlees te eten. Onder meer CNN, BBC en Time Magazine besteedden aandacht aan het initiatief en het werd intussen gekopieerd door andere steden zoals São Paulo.

Gent heeft een heus Veggieplan, een kaart met een honderdtal adresjes waar je terechtkunt voor ambitieuze groenteschotels. Op het plan worden niet enkel de exclusief vegetarische restaurants vermeld, maar ook tal van andere veggievriendelijke zaken, zoals frituren met veggieburgers in de toonbank en plantaardige olie in de friteuse. In de nieuwe Engelstalige versie A Guide to Veggie Ghent zijn nu ook veggievriendelijke accommodaties toegevoegd waar een biologisch ontbijt of vegetarisch diner op het menu staat.

Vorig jaar ging de stad ook op zoek naar het Lekkerste Veggiebroodje. De winnaar: een half stokbrood belegd met een wortelbereiding in een pikant sausje, tuinkers, tomaat, komkommer en witte kool. Om ervan te smullen moet je bij broodjeszaak Renaissance in de Lange Violettestraat zijn.

download het Veggieplan op ww.visitgent.be

Van ziekenhuis tot gezonde STAM

Eind vorig jaar ging het STAM open, het Stedelijk Stadsmuseum. Een pareltje van een museum, dat het verhaal van Gent brengt, van vroeger en nu. “Het echte topstuk bevindt zich niet tussen de vier muren van het museum, hét topstuk is Gent zelf”, klinkt de museumslogan.

Niet alleen interessant voor Gentenaars, maar ook voor - binnenlandse en buitenlandse - toeristen. In navolging van hedendaagse buitenlandse musea koos het STAM voor een eigentijdse en multimediale aanpak. Het museumcircuit slingert door moderne nieuwbouw, de 14de-eeuwse Bijlokeabdij en het 17de-eeuwse klooster. Oud en nieuw worden naadloos verzoend. Bezoekers worden via moderne technologieën actief betrokken. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf filmpjes uit de oude doos samenstellen en die laten afspelen op een projectiemuur, of inzoomen op gedigitaliseerde oude stadsgezichten en plattegronden. Dé trekpleister van het museum is een lichtvloer met een metersgrote luchtfoto van de stad. In de gangen hangt een fotoreeks van de bekende fotograaf Carl De Keyzer die het hedendaagse Gent in beeld brengt.

Het STAM is gelegen op de Bijlokesite, “een cultuurhaven aan de oevers van de Leie”, zoals ze dat op de museumwebsite zo mooi omschrijven. Het voormalige ziekenhuis verloor ongeveer een kwarteeuw geleden zijn ziekenzorgfuncties en sindsdien kregen de prachtige gebouwen een voor een andere functies, met onder meer een concertgebouw, een hogeschool, een restaurant en de dansstudio’s van Les Ballets C de la B. De verschillende gebouwen zijn verbonden door tuinen en terrassen, een ware stadsoase. Alleen al het gebouwenpatrimonium is een bezoek op zichzelf waard, zegt ook de toeristische Michelingids.

In de openingsweken lokte het museum meteen 50.000 bezoekers. Een reden voor het succes is niet ver te zoeken. Anders dan in de typische kunstmusea zoals het SMAK ligt de focus hier op een bredere inhoud. Tijdens het openingsweekend in oktober was het tot ver buiten de ingang aanschuiven om binnen te raken. Maatregelen zoals in buitenlandse topmusea drongen zich op: bezoekers moesten in de rij gaan staan om een ticketje te bemachtigen met een tijdslot waarop ze binnen mochten. De bezoekers kwamen met hoge verwachtingen en het museum stelt niet teleur. Het STAM boeit van begin tot einde en dat is niet alle musea gegeven.

www.bijlokesite.be, www.stamgent.be

Gastro in de bistro

2011 belooft een lekker jaar te worden voor Gent! De Arteveldestad lijkt als een magneet jonge koks met ambitieuze projecten aan te trekken. Zopas ging in de 17de-eeuwse Oude Vismijn de visbrasserie Bord d’Eau open, met een van de mooiste uitzichten op historisch Gent. Tegen de zomer moet ook het buitenterras klaar zijn, met een voetpad naar het Gravensteen en een bruggetje naar de Gras- en Korenlei. Dat de zitplaatsen op het terras felbegeerd zullen zijn, staat nu al vast.

Een andere nieuwkomer is Volta, het restaurant van de 31-jarige chef Olly Ceulenaere, gehuisvest in een voormalig ‘omvormingsstation’ van Electrabel uit het begin van de vorige eeuw. De grote ruimte is spectaculair en aangenaam ingericht met een cocktailbar op de mezzanine. Ceulenaere is een van de drie zogenaamde Flemish Foodies, een gastronomisch collectief waartoe ook sterrenchefs Jason Blancquaert (C-Jean, Gent) en Kobe Desramaults (In De Wulf, Dranouter) behoren. Hij deed onder meer ervaring op bij het bekende Comerç 24 in Barcelona, en ook bij het Hof van Cleve en Kasteel Withof. Ceulenaere gaat met Volta voor een vernieuwend concept. ’s Middags moet het restaurant dienstdoen als snelle lunchplek, ’s avonds worden de gerechten naar een hoger niveau getild. Niet alleen de kaart maar ook de look verandert tweemaal per dag, met of zonder linnen servetten. Het restaurant past 100 procent in de huidige tendens om gastronomische gerechten te presenteren in een bistro-omgeving. Volta is een instant succes en de place to be voor moderne foodies.

Topkok Kobe Desramaults van sterrenrestaurant In De Wulf in Dranouter plant in Gent binnenkort een gelijkaardig initiatief. In april opent hij bistro De Vitrine in Gent, in de buurt van het ‘Glazen Straatje’. Als koks trok hij de jonge talenten Niels Desnouck (die ervaring opdeed in het Deense Noma, onlangs bekroond tot ’s werelds beste restaurant) en Matthias Speybrouck (ex-Oud Sluis) aan. “Het wordt een keuken met rock-’n-rollgehalte”, belooft Desramaults, die in 2008 werd uitgeroepen tot Jonge Topchef van het Jaar. De tafels zullen niet gedekt zijn, de klanten zullen zelf hun bestek moeten nemen. Kwaliteit zonder chichi. Met de komst van Desramaults zijn de drie Flemish Foodies verenigd in Gent, dat wordt smullen.

www.oudevismijn.be/bordeau, www.volta-gent.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234