Maandag 27/01/2020

Video

Vier nieuwe huiszoekingen rond kinderhandel met Congolese adoptiekinderen

Rachid Madrane, PS-minister in de regering van de Franse Gemeenschap. Beeld Photo News

In Brussel en Luik zijn vier huiszoekingen uitgevoerd in het kader van een dossier over verdachte adopties van Congolese kinderen. Op 9 november vonden ook al acht huiszoekingen plaats in Namen, Dinant en Brussel, meldt het federaal parket.

Bij de eerste huiszoekingen begin november werden acht mensen meegenomen voor verhoor. Een van hen, mevrouw J.M.L., is in verdenking gesteld van gijzelname van minderjarigen, van mensenhandel met de verzwarende omstandigheid dat de feiten betrekking hadden op minderjarigen, en van vervalsing en gebruik van valsheid in geschrifte.

In het kader van internationale adoptieprocedures in Congo in november 2015, wordt J.M.L. ervan verdacht elf weeskinderen ontvoerd en vastgehouden te hebben, terwijl die overgedragen moesten worden aan hun Belgische adoptieouders, en de betaling van een grote som geld geëist te hebben. Uiteindelijk werden de kinderen na enkele dagen overgebracht naar hun Belgische families.

Nieuwe elementen

J.M.L. werd aangehouden en is op 15 november voor de raadkamer van Dinant verschenen, die haar preventieve opsluiting bevolen heeft voor een periode van een maand, aldus het federaal parket.

Vervolgens zijn nieuwe elementen aan het licht gekomen en werd een tweede dossier geopend tegen haar voor mensenhandel met minderjarigen.

Drie van de elf adoptiekinderen bleken niet te beantwoorden aan de wettelijke voorwaarden voor internationale adoptie en zouden gezocht worden door de Congolese autoriteiten. "Deze drie kinderen zijn opgevangen door de jeugdsecties van de bevoegde lokale parketten om afdoende beschermingsmaatregelen te nemen", aldus nog het federaal parket.

De drie betrokken Belgische families zijn op 9 november ontvangen door de magistraten die gelast zijn met de dossiers, in aanwezigheid van onderzoekers en de dienst slachtofferhulp van Namen.

Bij de vier huiszoekingen werd niemand opgepakt.

"Als er fouten zijn gemaakt, volgen er maatregelen"

"Als blijkt dat er fouten zijn gemaakt door de administratie, dan zal ik de nodige maatregelen nemen." Dat zegt Rachid Madrane, PS-minister in de regering van de Franse Gemeenschap. In zijn kabinet (Madrane is voogdijminister van de adoptie-autoriteit van de Franse Gemeenschap, red.) zijn vandaag huiszoekingen gedaan in een onderzoek naar verdachte adopties van Congolese kinderen.

"Toen ik in juli 2014 op mijn post arriveerde, was er vanuit Congo al enkele maanden een moratorium op internationale adopties ingesteld, nadat er mankementen waren opgedoken met adopties met bepaalde landen", zei Madrane.

Twaalf kinderen die door Belgische families zouden geadopteerd worden, moesten toen in Congo blijven. "Alle adoptieprocedures waren toen afgerond. Ze moesten toen enkel het land kunnen verlaten."

"De Belgische autoriteiten hebben er toen alles aan gedaan om de kinderen naar hier te halen en ik ben persoonlijk ter plaatse gegaan in maart 2015", zei Madrane. In november 2015 zijn de kinderen vervolgens aangekomen in België.

Maar, zoals het federaal parket heeft aangegeven, is gebleken dat voor drie kinderen niet voldaan was aan de internationale adoptievoorwaarden en dat zij zouden gezocht zijn door de Congolese autoriteiten.

"Zodra de kinderen in België waren, heb ik beslist de adoptieprocedures met Congo te bevriezen", zei Madrane. "Als blijkt dat de administratie fouten heeft gemaakt, zal ik de nodige maatregelen nemen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234