Maandag 23/11/2020

F-16

Vier legerofficieren die vrijwillig stap opzijzetten alweer aan de slag

Beeld AP

Vandaag worden in het parlement de twee langverwachte audits over het F-16-schandaal voorgesteld. Zowel legertop als oppositie hebben nog veel vragen bij de onderzoeken. Vier officieren, die een stap opzijzetten, mochten alvast terug aan het werk. 

Drie weken geleden bleek uit gelekte mails van de anonieme kolonel X dat er berekeningen bestaan van vliegtuigbouwer Lockheed Martin die aantonen dat de Belgische F-16's langer kunnen blijven vliegen dan tot nu toe gedacht. Kolonel X drong bij zijn bazen aan om het cijferwerk door te sturen naar de legerchef en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), maar dat gebeurde nooit. 

Kende Vandeput de berekeningen? Of was er een kwaadwillige samenzwering binnen het leger om deze cijfers te verbergen? De inhoud van de audits is nog niet officieel gekend, maar volgens meerdere bronnen kunnen de minister en de officieren weinig zware fouten ten laste worden gelegd. Over de eerste audit kwam wel al wat info naar buiten. Daaruit bleek dat Vandeput niet op de hoogte was en dat er geen groot complot bestond. De tweede audit is nog geheim.

Zowel Vandeput als de verantwoordelijken van de interne en externe audit zullen vandaag in de Kamer verslag uitbrengen. Het gaat om de generaals Rudy Debaene en Henk Robberecht en de federale chef audit Ann Schoubs.

Twijfel

Binnen de legertop stellen verschillende officieren zich wel vragen bij de audits. Allereerst is er de aanwezigheid van generaal Debaene bij de interne verhoren. "Als directe overste van de ondervraagden had je hem net aan de andere kant van de tafel verwacht", zegt een bron. "Wist hij dan van niets? Of is hij zelf betrokken? Dat kan allemaal als kolonel X effectief werd tegengewerkt." Kolonel X zegt zelf dat het "een grote verrassing" was toen zijn chef, generaal Debaene, een van de auditeurs bleek.

Wat kolonel X nog verontrust, is dat hij op de tweede dag van zijn verhoor, op 22 maart, ineens een document moest tekenen waarin hij verklaarde dat hij geen e-mails had verstuurd naar de minister of zijn entourage. "Generaal Robberecht kreeg daarover telefoon van het kabinet", zegt kolonel X. "Ik was in paniek dat dit tegen mij gebruikt zou worden en heb geweigerd te tekenen." Kolonel X meent dat de minister zijn verklaring in het parlement wou gebruiken om zichzelf uit de wind te zetten. Op het kabinet willen ze geen commentaar kwijt over dit document. "Dat in een interne audit militairen gevraagd wordt een verklaring te ondertekenen die ze niet gegeven hebben, is onrustwekkend", zegt parlementslid Dirk Van der Maelen (sp.a). "Wij hebben al meerdere signalen ontvangen die de werkwijze van de audits in twijfel trekken."

Verifiëren

Kolonel X werpt nog op dat de externe audit 'veel professioneler' verliep dan de interne. "Bij de externe audit mochten we alle verslagen van de verhoren verifiëren", zegt hij.

Het is nu afwachten of er gevolgen zullen zijn voor de betrokken kolonels en generaals. Uit informatie van De Morgen blijkt dat de betrokkenen die tijdelijk een stap opzijzetten – generaals Vansina en Roelandts en kolonels Letten en Van Pee – gisteren al aan het werk mochten. Kolonel X bleef op post. Op 18 april vindt in het parlement nog een hoorzitting plaats.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234