Vrijdag 07/05/2021

Klimaat

“Vier kleine helden zijn het”: de tocht van vier klimaatpelgrims en één ‘neutrale’ toeschouwer

Klimaatpelgrims Finn (9), Lucie (11), Maxime (12) en Gust (12) op de top van de Basiliek van Koekelberg. Beeld Tine Schoemaker
Klimaatpelgrims Finn (9), Lucie (11), Maxime (12) en Gust (12) op de top van de Basiliek van Koekelberg.Beeld Tine Schoemaker

Finn (10), Lucie (11), Maxime (12) en Gust (12) trokken er deze week op uit om van Gent naar Brussel te wandelen voor het klimaat, met een neutrale toeschouwer in hun spoor. Dat laatste mislukt: in de meute spijbelaars springen er voor onze reporter vandaag vier kleine helden uit.

Het begon als een ‘zot plan’. Meer stond er niet in het mailtje dat op de redactie van deze krant belandde, behalve een link naar een Facebook-pagina en de vraag om mee te wandelen. Het idee kreeg de titel ‘Stappen voor het klimaat’ mee. Centraal staan vier kinderen met een groot hart voor het klimaat en het idee om het traject tussen Gent en Brussel, zo’n 60 kilometer, te voet af te leggen. Het vertrek stond gepland voor afgelopen maandag om vandaag aan te sluiten bij de ‘klimaatspijbelaars’ in de hoofdstad.

Intussen zijn we aan de derde en finale etappe, tussen Walfergem (Asse) en Brussel, en heb je al geleerd dat er niets zo aanstekelijk werkt als een dier om de vermoeide benen van Finn, Lucie, Maxime en Gust aan te vuren. ‘Hondjeeeeuuh!’ Odette, de hond van een van onze gastgezinnen, wandelt de eerste paar kilometers mee.

Er wacht ons nog ‘slechts’ 14 kilometer, en het door Gust en zijn vader uitgetekende traject schuurt op de kaart zo mooi aan tegen de gebouwen van De Persgroep in Kobbegem, dat een bezoekje eigenlijk een must is. “Waarom stellen jullie niet een paar vragen over het klimaat aan Bart Eeckhout, de hoofdredacteur van de krant waarvoor ik schrijf?”, luidt het voorstel aan de ontbijttafel. Nadat je uitgelegd hebt wat een hoofdredacteur precies is, slikken ze, maar ze stemmen toe. Het vragenlijstje waarmee het viertal de redactie dapper binnenstapt:

1. Wat vindt u van alle klimaatacties?

2. Op welke manier schrijven jullie als krant over het klimaat?

3. De krant is nog steeds op papier, is dat niet slecht voor het klimaat?

4. Er staan veel auto’s op de parking, komen er wel genoeg journalisten met de fiets of het openbaar vervoer?

De vragen zijn een beetje gekneed, maar vraag drie - zo simpel dat journalisten er zelf niet bij stilstaan - kwam er bij Maxime uitgeflapt zonder enige vorm van voorzet. Ze stellen ze trots, en luisteren geboeid terwijl de hoofdredacteur antwoordt op hun spervuur. In volgorde, en kort samengevat, klonk dat zo: “Het maakt me oprecht blij”, “Vooral heel veel de laatste tijd”, “We drukken op de meest groene manier die voorhanden is” en “Terechte opmerking”.

Kyra en Anuna

‘Kleine helden zijn het’, leest de grijns op je gezicht. En plots volgt het besef: ergens onderweg is de ‘neutrale reporter’ een ‘niet zo neutrale supporter’ geworden. Er zijn te veel grapjes gepasseerd, verhalen opgediept en filmpjes gemaakt om ‘gewoon’ vier klimaatpelgrims te zien.

Er is het jongetje met de ‘grote muil’, maar met een klein hartje. Finn, die op zijn tiende verjaardag door de tranen heen stapte om de kilometers toch maar te ronden.

Er is de mature leider, die af en toe een rake opmerking maakt over het klimaat, maar in al zijn enthousiasme ook al eens een scheve redenering over de lippen jaagt. Gust, die de hele weg geen krimp geeft.

Er is het Franstalige meisje, dat vooral zwijgt en op geen enkel moment haar oma Lucette (69) uit het oog verliest. Lucie, die afziet, maar stilletjes doorbijt.

Er is de impulsieve praatvaar, die net als de ezel in Shrek maar blijft vragen of we er bijna zijn. Maxime, die vlak na het bezoek bij De Persgroep plots zijn gezwollen knie laat zien.

Twee dagen boven de twintig kilometer laten bij een twaalfjarige sporen na. We zien de Basiliek van Koekelberg in de verte boven de Brusselse skyline uittorenen, maar als Maxime vraagt of we al in Brussel zijn, is het antwoord een harde neen. Maxime is uiteindelijk van Gent naar Zellik gestapt, ongeveer 52 kilometer, en heeft toen ‘den 214' – de bus – genomen richting Brussel. “Als ik nu forceer, kan ik morgen misschien niet meer meelopen in de betoging.”

Want de betoging in Brussel wil hij natuurlijk voor geen geld van de wereld missen. Daarvoor trokken de pelgrims net op pad. Ze kregen bovendien op dag één al een berichtje binnen: “Kyra heeft over jullie actie gelezen, zij en Anuna willen jullie graag ontmoeten.” Na Leuven vorige week keert de spijbelactie van Youth for Climate – waarvan Kyra Gantois en Anuna De Wever de boegbeelden zijn – terug naar de hoofdstad.

Voor de kleine helden zijn ‘Kyra en Anuna’ grote helden. “Zij hebben dit allemaal in gang gezet. Echt zot eigenlijk, ik weet niet of ik dat zou kunnen”, zegt Gust. Dat hij toch zelf ook iets in gang probeert te zetten, schudt hij af. “Voor ons was dit toch vooral een avontuur met vier, geen mars met duizenden jongeren.” Straks mag hij wel maar mooi vooraan in die meute stappen.

Polarisatie

Het wandelavontuur eindigt dus helaas met drie pelgrims. Langs de spoorlijn stappen – of eerder slenteren – ze de laatste meters richting hoofdstad, om bij het bordje Ganshoren eindelijk het signaal te krijgen: “Gasten, we zijn in Brussel geraakt.”

De duimen schieten omhoog, ook bij enkele passanten. “Komaan hè, goed bezig!” Als we in de Basiliek van Koekelberg Maxime terugvinden, gelooft de vrouw van het toerismebureau haar oren niet. “Zijn jullie echt helemaal naar hier gestapt voor het klimaat?” Ze steekt de tickets voor het panoramazicht op Brussel gratis in onze handen, met een dikke knipoog.

Vanop de top strekt de hoofdstad zich uit voor hun vermoeide oogjes. Er volgt een high five, een aai over de bol, maar dan zegt Gust iets wat je uit je lood slaat: “Soms waren er ook wel mensen die ons boos aankeken.” Zelfs een kind voelt de polarisatie.

Dag 3: de vier klimaatpelgrims, mama Maaike, oma Lucette en onze reporter.  Beeld Tine Schoemaker
Dag 3: de vier klimaatpelgrims, mama Maaike, oma Lucette en onze reporter.Beeld Tine Schoemaker
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234