Dinsdag 10/12/2019

Vier kandidaten om voorzitter Vlaams Belang te worden

Voorzitter Bruno Valkeniers is geen kandidaat om zichzelf op te volgen. Beeld BELGA

Er zijn voorlopig vier kandidaten om bij Vlaams Belang de voorzittershamer van Bruno Valkeniers over te nemen. Het gaat om Kamerfractieleider Gerolf Annemans, senator Bart Laeremans, Europees parlementslid Philip Claeys en Vlaams parlementslid Chris Janssens. Commentaar bij de kandidaturen wil niemand kwijt. Het debat moet intern worden gevoerd, luidt het.

Daags na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober besliste het partijbestuur van Vlaams Belang om de voorzittersverkiezingen van maart 2013 naar eind dit jaar te vervroegen. Voorzitter Valkeniers liet al weten geen kandidaat te zijn om zichzelf op te volgen. Kandidaten hebben tot vanavond de tijd om zich kenbaar te maken.

Eén kandidaat mits overeenkomst
Het partijbestuur van Vlaams Belang neemt morgen op het wekelijkse partijbestuur akte van de kandidaturen. Daarover wordt ook van gedachten gewisseld, legt woordvoerder Joris Van Hauthem uit. Indien binnen het bestuur en tussen de kandidaten een bepaalde overeenkomst kan worden bereikt, is het mogelijk dat uiteindelijk slechts één kandidatuur overblijft, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Het idee dat het bestuur sowieso één kandidaat voordraagt, klopt statutair niet, luidt het.

Nadien is het de partijraad die de kandidatuur of kandidaturen onder ogen krijgt. De raad bestaat uit het bestuur, de parlementsleden, de fracties uit de provincieraden en vertegenwoordigers van de regio's (de arrondissementen). Op 1 december vindt binnen de partijraad een geheime stemming plaats. De kandidatuur die daar als winnaar uit de bus komt, wordt dan op het partijcongres voorgelegd aan de leden, die voor of tegen kunnen stemmen.

Wie zich kandidaat heeft gesteld, wil Van Hauthem niet kwijt. Daarover volgt pas officiële communicatie nadat de partijraad werd ingelicht. Wel is duidelijk dat er voorlopig vier kandidaten zijn om Valkeniers op te volgen: Kamerfractieleider Gerolf Annemans (54), senator Bart Laeremans (46), Europees parlementslid Philip Claeys (47) en Vlaams parlementslid Chris Janssens (35).

Mocht er zich meer dan één kandidaat aandienen voor de partijraad, dan zou dat overigens geen unicum zijn in de partijgeschiedenis. In november 2004 nam toenmalig Brussels parlementslid Erland Pison het op tegen uittredend voorzitter Frank Vanhecke, die het toen haalde.

Gerolf Annemans. Beeld BELGA
Bart Laeremans. Beeld PN
Philip Claeys. Beeld UNKNOWN
Chris Janssens. Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234