Vrijdag 24/01/2020

Klimaat

Vier jonge klimaatpelgrims stappen van Gent naar Brussel: “We wandelen voor onze toekomst”

Maxime (12) is één van de vier klimaatpelgrims die in drie dagen tijd van Gent naar Brussel stappen. Ze overnachten in Lede, Asse en Molenbeek. Beeld RV

Je bent jong, een tikkeltje naïef, beschikt over een stevig stel stappersbenen en bent bezorgd over het klimaat? ‘Klimaatpelgrims’ Finn (9), Lucie (11), Gust (12) en Maxime (12) wandelen van Gent naar Brussel, 60 kilometer in 3 dagen, om op donderdag aan te sluiten bij de andere klimaatspijbelaars. De Morgen stapt mee als (CO2-)neutrale toeschouwer.

Vanwaar deze bedevaart voor het klimaat?

Gust: “Ik denk dat het op Ketnet was dat ik enkele maanden geleden zag dat een aantal kinderen een tocht ondernamen voor het klimaat. Dat leek me leuk, ik stap wel graag en wou het weleens met andere mensen doen. Toen kwamen die betogingen van de klimaatspijbelaars er op donderdag, en dacht ik dat het nu het juiste moment was om eens van Gent naar Brussel te wandelen, om dan aan te sluiten bij de betoging.”

Finn: “Ik ben er zelf al een keer bij geweest op donderdag, en was er ook bij op de grote klimaatbeweging op zondag. Daar was echt te veel volk. Eigenlijk doe ik het niet zo graag, dat betogen. Maar ja, het is voor de goede zaak!”

Wat hopen jullie hiermee te bereiken?

Lucie: “Ik hoop vooral dat mensen echt reageren en zich bijvoorbeeld minder met de auto gaan verplaatsen. Bepaalde volwassen staan daar volgens mij nog te weinig bij stil, en misschien kan onze tocht daarbij helpen. Wij zijn nog maar kinderen, dat alleen al toont hoe werkelijk iedereen bezorgd is. We wandelen voor onze toekomst.”

Maxime: “We willen ook dat de politiekers hun verantwoordelijkheid opnemen. Hoe meer signalen, hoe meer het bij hen zal doordringen.”

Drie dagen stappen, is ook drie dagen school missen. Is dat niet erg veel?

Finn: “Leren kan je overal, ook onderweg. We zullen de weg leren zoeken zonder gps of gsm. Kaartlezen, kompas gebruiken, oriënteren, dat heb ik nog nooit gedaan. We zijn in de buitenlucht aan het stappen, keigezond, en we blijven ’s avonds slapen bij mensen die we niet kennen.”

Gust: “Ik wil graag zien hoe de wereld eruitziet tussen Gent en Brussel: de omgeving, of het vol staat met fabrieken en vuile lucht, of er nog natuur is, enzovoort. We gaan ook door een groot industriegebied moeten wandelen.
 Ik wil onderweg de beide kanten van de wereld zien. We gaan zeker ook proberen in gesprek te gaan met de mensen die we ontmoeten. Ik wil graag horen wat zij te zeggen hebben, zelfs als die persoon boos reageert. Dan kunnen we elk ons verhaal doen en van elkaar leren.”

Finn (boven) en Gust. Beeld RV

Jullie hadden één grote eis als we wilden meestappen: er komt geen auto aan te pas. Waarom is dat zo belangrijk?

Maxime: “Bezig zijn met een gezonde leefomgeving en gevolgd worden door journalisten in een auto, dat is nu eenmaal niet correct.”

Lucie: “Met onze mars willen we net de vervuilende verplaatsingen onder vuur nemen. Als we dan gevolgd worden door mensen die met de auto komen, doet dat onze hele actie teniet. Dan zouden we evengoed met een minibusje naar Brussel kunnen rijden.”

Tot slot: wat moeten we zeker meenemen?

Gust: “Water in herbruikbare fles, eten, zakmes en kledij. En stevige schoenen om te stappen.”

Lucie: “En ik heb ook chocolaatjes mee als extra aanmoediging.”

U kan de avonturen van de vier klimaatpelgrims volgen op demorgen.beOnze reporter stapt mee en brengt dagelijks verslag uit. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234