Donderdag 02/12/2021

Vier industriëlen in de cel

NCMV zit erg verveeld met arrestatie van pas verkozen voorzitter

voor fraude bij waterwerken

Het onderzoek naar de handel en wandel van het kransje zakenlui dat zich bezondigde aan gesjoemel met overheidscontracten dijt uit. De vier al aangehouden topindustriëlen, onder wie NCMV-voorzitter Paul Plasschaert, legden inmiddels bekentenissen af en meteen verbreedde de aandacht van het Gentse gerecht zich naar veertien verschillende bedrijven. De fraudecarrousel die de ondernemers opzetten, zou hen volgens eerste, erg voorzichtige, ramingen zo'n honderd miljoen frank rijker gemaakt hebben.

De timing was opvallend. Donderdag, een dag nadat Paul Plasschaert unaniem herverkozen was tot NCMV-voorzitter, werd hij verwacht in het bureau van de Gentse onderzoeksrechter Bloch. Die liet er geen gras over groeien. Diezelfde avond nog werd Plasschaert in beschuldiging gesteld wegens valsheid in geschrifte en fraude met openbare aanbestedingen. Hij werd meteen in voorarrest genomen.

Plasschaert, zaakvoerder én eigenaar van de bouwgroep RBK, is de voorlopig laatste in een lijstje van topondernemers die door het gerecht zijn opgepakt. Enkele dagen voor de NCMV-voorzitter had een serie huiszoekingen geleid tot de arrestatie van de zaakvoerders van de bouwbedrijven Heye uit Burcht, De Brandt uit Baasrode en Herbosch-Kiere, een van van Vlaanderens grootste bergingsfirma's.

Zonder uitzondering bestaat het viertal uit vooraanstaande spelers op de markt van de waterbouw. Net door die leidinggevende positie slaagden ze erin om de prijs van openbare aanbestedingen voor werken aan de Boven- en Zeeschelde systematisch op te drijven. De handigheid bestond erin onderling een prijsofferte af te spreken die net enkele miljoenen hoger lag dan de kostenraming van de Administratie Waterwegen en Zeewezen (AWZ). De illegaal verkregen winst werd netjes verdeeld binnen het kartel, net als de werken zelf. De AWZ heeft voorlopig het raden naar de precieze schade die ze leed, maar er valt een eerste en bijzonder voorzichtig cijfer van honderd miljoen frank.

Het NCMV zit erg verveeld met de zaak. Woordvoerder Ronny Lannoo is categorisch: "Dit is een zaak van het bedrijf van Paul Plasschaert, en niet van het NCMV. Ik kan u garanderen dat hij steeds zijn werk als ondernemer en als voorzitter strikt gescheiden heeft gehouden. Donderdag heeft hij overigens zelf opgebeld dat hij verwacht werd bij het Gentse gerecht en dat hij zijn ambt zou neerleggen als de zaak escaleerde." Plasschaert is inmiddels voorzitter af. Zaterdag verkoos het directiecomité van het NCMV Rik Jaeken, de voorzitter van het NCMV-Limburg, tot voorzitter ad interim. Pas in september volgen nieuwe verkiezingen.

Waarnemers zien in de aanhouding van Plasschaert een zoveelste klap op rij voor de CVP, waarvan het NCMV een van de standen is. Gewezen partijboegbeeld Leo Delcroix werd eind vorige week in beschuldiging gesteld voor zijn aandeel in de milieuboxaffaire, en nu haalt de (vrijzinnige) Gentse onderzoeksrechter Bloch ook de voorzitter van het Christelijk Middenstandsverbond van zijn voetstuk. Ronny Lannoo vindt deze samenloop op zijn minst opvallend maar past voor harde conclusies. "Daarvoor kennen we het dossier onvoldoende", zegt hij. "We houden het erop dat het parket onbevooroordeeld zijn werk doet. De aanhoudingen kunnen ook puur toeval zijn." (FL)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234