Zondag 19/09/2021

Vier goede redenen om papa en mama mee te nemen naar het theater

Paasvakantie staat traditioneel gelijk aan jeugdtheater, want 'zo kunnen de kinderen er eens uit'. Tegen dat foute idee volgen hier vier goede redenen waarom volwassenen deze week naar jeugdproducties moeten.

DOOR WOUTER HILLAERT

Ridderverdriet:

dapper zijn voor nieuwe dingen

Dat Jo Roets van Laika iets met ridders heeft, was al te zien in Arthur. "Die fascinatie komt door mijn zoontje zo te zien opgaan in een volledig ridderlijk wapenarsenaal. Dat lijkt bij elk kind wel zo: ofwel zijn het ridders, ofwel dinosauriërs. In onze voorstelling volgen we een jongetje dat door zijn vader alleen op de bus naar huis wordt gezet, maar verdwaalt. We spelen op zijn tocht met alle clichés, met jonkvrouwen en draken, maar telkens weer worden ze ontwricht en vervreemd. Ook de muziek van Peter Vermeersch is erg versplinterd."

Dat Ridderverdriet zich voor volwassenen leent, is voor Roets een evidentie. "Als een jeugdproductie dat niet doet, krijg ik meteen een vervelend gevoel. En in de teksten van Gerda Dendooven spelen ouders sowieso een cruciale rol. Zelf herken ik me het meest in de ridder als symbool voor een soort zelfbescherming tegen onbekende dingen die je bang maken. Het gaat om moed om door te gaan, want op dat moment dat je denkt dat je weer tiptop bent, volgt gegarandeerd een telefoontje met de volgende tegenslag."

Van 7 tot 29 april in HETPALEIS, Theaterplein, Antwerpen (03/202.83.60). Daarna op tournee tot 13 mei.

Info: www.hetpaleis.be.

Tisaltijdiet:

de strijd van ouder zijn

In Wiedatterieris, het tweede deel van Ultima Thules Gomaartrilogie, deed regisseur Wim De Wulf zijn hoofdpop van het platteland naar de dolle stad vluchten. Nu keert Gomaar terug, om zijn moeder te begraven. "Hij loopt intussen tegen de veertig, heeft een dochter van zestien en een relatie die op de klippen is gelopen. Alles komt weer boven: zijn strijd met vader en stiefvader, zijn mislukkingen met vrouw en kind. Gomaar is een man aan wie het verleden zich hartverscheurend blijft vastklampen."

Het figurentheater van Ultima Thule is vooral bedoeld voor volwassenen. "Mijn materiaal haal ik bij klasgenoten van weleer en bij oude maten. Als je ze opnieuw tegenkomt, heb je het vaak over hetzelfde. Je bent je kinderlijke onschuld kwijtgeraakt, ook je idealen als jonge gast. Zo is het leven een reeks genadeloze patatten, maar je krijgt er inzicht door. Heel aandoenlijk is dan weer hoe Gomaar in zijn eentje zijn plan probeert te trekken met zijn dochter. Zo'n situatie had ik ook zelf. 't Is altijd iets, maar 't blijft ook nog altijd íéts."

Van 6 tot 14 april in de Theatergarage, Bouwhandelstraat 72, Borgerhout (03/239.53.05). Daarna op tournee tot 13 mei. Info: www.ultima-thule.be.

De zonen van Zurg:

vluchten uit de realiteit

Na De gans en zijn broer speelt Jo Jochems met broer Gert opnieuw een voorstelling over twee jongens. "Samen kruipen zij in fantastische verhalen om het toch maar niet over hun pijnlijke werkelijkheid te moeten hebben, maar die sijpelt er toch steeds meer in. Waar kinderen vooral inhaken op hun speelse fantasie, zullen volwassenen vooral het complexe verduisteringsmechanisme erachter herkennen. Dit werk met Frank Adam vertrok ook bij allerlei meerderjarige kwaadheden van onszelf, grote en kleine."

Van 6 tot 8 april in De Werf, Werfstraat 108, Brugge (050/33.05.29).

Info: www.dewerf.be.

Martha Marthe Mathilde Matthieu:

terugblik op je verloren tijd

De Kopergietery toont vier jongeren in elk een danssolo, gemaakt met vier professionele choreografen uit de eigen Theaterateliers. Een van hen is Joke Laureyns. "Ik koos ervoor om met Marthe te werken om haar gretigheid, haar overgave, haar totale gebrek aan cynisme. Het zijn allemaal dingen die ik herken van bij mezelf toen ik negen was, maar waar nu remmingen op zijn gaan staan. We zijn vertrokken van onze gedeelde heldin Pippi Langkous, maar dat heeft in de creatie een sterk volwassen blik gekregen."

Van 5 tot 6 april in de Kopergietery, Blekerijstraat 50, Gent (09/233.70.00). Info: www.kopergietery.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234