Dinsdag 20/10/2020

The Voice

Vier finalisten 'The Voice' bekend

Beeld medialaan

De halve finale van 'The Voice van Vlaanderen' was een met ups en downs. Enkele straffe optredens stonden in schril contrast met een reeks van 'willen maar niet kunnen'. En de valse noten vlogen in het rond. Volgende week weten we alleszins wie deze editie wint. De strijd zal gaan tusssen Jimmy (team Natalia), Lola (team Koen), Jan (team Bart) en Gilles (team Bent).

Team Bart start de halve finale spetterend met een heel gesmaakte versie van 'Play that Funky Music' waarin de coach zijn kandidaten Jan en Robin alle ruimte geeft om hun visitekaartje af te geven. Bart waagt zich zelf moeizaam maar met een knipoog aan een lastig hoog stuk in het begin, waardoor Jan net daarna nog extra kan schitteren. Ook Robin geeft er een lap op en lijkt al even zot op het podium te staan als haar coach. Dat belooft!

Beeld medialaan

In de vijfde liveshow van The Voice hebben coaches Natalia, Koen Wauters, Bent Van Looy en Bart Peeters nog twee poulains in de running. De strijd gaat tussen Jan en Robin, Gilles en Sophie, Lola en Leen en Camille en Jimmy. In de halve finale zingen de acht overblijvers elk twee nummers, eentje solo plus een duet. Elke coach neemt een van zijn deelnemers mee naar de finale. Om te bepalen wie de finalisten worden, verdeelt de coach eerst 100 punten over zijn twee kandidaten. Vervolgens worden ook alle stemmen van het publiek omgezet in een percentage, waarna die worden samengeteld met de score van de jury.

Beeld medialaan
Beeld medialaan

Team Natalia

De Zaventemse Camille - jawel, nog altijd maar 17 - steekt haar middenvinger op met 'Fuck You' van Lily Allen. Niet bepaald een moeilijk nummer, maar voor Camille niet gemakkelijk om alle noten juist te zingen. Ze doet het zeker niet slecht, maar na de knallende opening biedt het voortkabbelende nummer toch eerder een guitige knipoog dan een geweldig optreden.

Beeld medialaan

Jimmy (36, Geraardsbergen) zei vorige week dat hij zich vooral op zijn gemak voelt achter zijn gitaar, en na enkele wilde shownummers van de voorbije afleveringen zien we hem nu eens echt in zijn element. Wat zingt hij 'It Ain't Over Till It's Over' van Lenny Kravitz gevoelig en prachtig, al maakt hij weinig contact met het publiek door zijn ogen meer gesloten dan open te houden. Al bij al jammer na een indrukwekkende vocale prestatie: de hoge falsetnoten klinken vol en helder, terwijl Jimmy net de juiste korrel schuurpapier bovenhaalt voor de lagere rauwe. Maar optreden is natuurlijk meer dan zingen alleen.

Beeld medialaan

Camille en Jimmy zingen als duet 'Let It All Go' van Birdy & Rhodes, iets waarmee Camille knap start zonder veel muzikaal houvast. Jimmy valt uitstekend in, en in de samenzang scoort Camille punten met de hoge partijen. De ruwe diamant liet haar zenuwen van eerder hoorbaar gaan - met excuses voor de flauwe woordspeling - en toont dat ze inderdaad haar plaats in de halve finale verdient. Opmerkelijk: de twee kandidaten staan op een stellling.

De uitleg van de coaches

"Alweer een fantastische act", zegt Koen over het eerste optreden van Camille. Omdat ze zingt en danst tegelijk, en dat dat allemaal niet gemakkelijk is. "Op inleving en uitstraling staat geen leeftijd". Hij vond het duet wel beter dan de solo-optredens. "Camille, bij mij heb je een streepke voor."

Bart Peeters tovert een hele uitleg uit zijn hoed over het spanningsveld tussen perfectie en persoonlijkheid. "Jimmy, jij bent een perfecte zanger", zegt hij, en hij vond het duet perfect omdat de twee kandidaten elkaar zo goed aanvulden. "Maar perfectie is wetenschappelijk vaststelbaar, maar ook perfect inwisselbaar."

Natalia sluit zich daarbij aan, en geeft toe dat ze het zelf zo treffend niet zou kunnen uitleggen. Ze vindt Jimmy een fantastische zanger, maar ze had vanavond voor het eerst het gevoel, "misschien door de gitaar", dat hij zich comfortabel voelde. Verder zegt ze dat er altijd wel eens valse noten voorbijkomen, en dat dat normaal is in een wedstrijd als deze. Maar ze vindt het ongelooflijk wat Camille allemaal in eender welk nummer kan steken.

Beeld medialaan

Natalia mag 100 punten verdelen over haar poulains. Het was - dat is ook voor het eerst - niet gemakkelijk, maar ze wil "ook niet flauw doen". Ze geeft 55 punten aan degene die het meeste gegroeid is, en dat is Camille. Met de punten van de kijkers erbij haalt ze echter maar 87 punten, en Jimmy 113. Terecht, anders moeten ze het programma maar 'The Act van Vlaanderen' noemen.

Beeld medialaan

Team Koen

Voor team Koen zingen Leen (36, Zwalm) en Lola (18, Oostende) 'River Deep Mountain High' van Ike & Tina Turner. Leen start heel aarzelend, en ook Lola lijkt tijdens haar eerste woorden van slag. De dames herpakken zich wel, al swingt het nummer toch vooral door de danseressen die met hun rode jurken zwieren. Natalia, laat ze eens horen hoe het moet!

Beeld medialaan

Leen probeert daarna te tippen aan Sharon den Adel van Within Temptation. Leuk om wat hardere muziek in The Voice te hebben, maar in de buurt van Sharon komt Leen in 'Ice Queen' bijlange niet. Ze mag volgens coach Koen dan al meer in de camera kijken terwijl ze "in haar broek schijt van de schrik", het neemt niet weg dat ze zingt met te weinig body en niet helemaal toonzuiver.

Beeld medialaan

Lola begint zoals de voorbije weken beheerst en met bezieling aan 'Writings On The Wall' van Sam Smith. Ze valt misschien een beetje in herhaling, maar dat is omdat ze al haar snikjes, vibrato's en frasering weer net zo mooi plaatst als vorige week. Opvallend is ook dat ze niet voluit gaat bij de lift in het nummer: ze forceert niks, maar weet die ingehouden spanning vast te houden. Dat is echt ongelooflijk knap, en de hoge partijen daarna raken echt je ziel.

Beeld medialaan

De uitleg van de coaches

Naar aanleiding van het nummer van Within Temptation vraagt presentatrice An Lemmens of Koen al eens naar Graspop is geweest. En in navolging van Jani vindt An dat een Facebookpagina moet opgericht worden om de zanger van Clouseau naar Graspop te lokken. Hij houdt wel van de muziek, zegt hij, maar hij verwacht niet dat hij daar een rustige avond zou hebben. Op Graspop heeft niemand rustige avonden, beste Koen. Maar kom gerust af, al dan niet incognito met een grote pruik. Voor Within Temptation moet je wel naar Alcatraz.

Natalia vond Lola "ietske meer naturel" dan Leen, en Bent ook. "Je staat daar, en het podium is echt van jou", vult hij aan. Hij zegt dat hij het geluk had om er al bij te zijn bij de repetitie. "En wat ik daar zag, dat zal ik nooit vergeten". Dat kan tellen.

Koen vertelt hoe Leen eens zei dat ze zich moest voorstellen dat ze in haar woonkamer stond om te kunnen optreden, en hoe ze nu zo is gegroeid dat ze het grote podium van Flanders Expo aandurft. Hij looft ook de naturel van Lola, en hij vindt dat zij "de warmste en de knapste stem heeft van de hele Voice". "Ik ben ook fan", vult Natalia aan. En Bart zegt dat tijdens de repetities iedereen zat te huilen.

Koen vindt het een beetje appelen en peren vergelijken. Hij vindt dat het fify-fifty is, maar aangezien hij geen 50 punten aan elk mag geven, geeft hij 55 aan Lola. Zij wist ook de kijkers te overtuigen en gaat met 114 punten vs. 86 naar de finale.

Beeld medialaan

Team Bart

Bart laat Robin (18, Izegem) en Jan (59, Willebroek) 'I'm Yours' van Jason M'raz zingen. Het is lastig hoog voor Jan, waardoor nog maar eens opvalt op wat een techniek hij kan terugvallen. Tijdens de samenzang is goed te horen dat een van de twee vals zingt, en het is niet de oudste van de hoop.

Beeld medialaan

Robin gaat solo voor 'Living For The City' van Stevie Wonder, een song met flink wat woorden die ze lekker kan rekken om haar nasale stem goed in de verf te zetten. Robin waagt zich ook aan een ingestudeerd dansje, al verliest ze zo een beetje van haar troeven, namelijk haar uitbundige naturel.

Beeld medialaan

Jan knalt vervolgens met 'Bad Case of Loving' You van Robert Palmer. Veel steviger dan wat hij de voorbije weken zong, met als nadeel dat zijn prestatie misschien wat anoniemer wordt. Maar vocaal en visueel niets op aan te merken.

Het commentaar van de jury

In deze aflevering valt opnieuw op hoe de coaches meestal zwijgen over valse noten. Koen vond het optreden van Robin super. "Je doet het zo graag. Je smijt je echt." En hij vindt het leuk dat Robin zichzelf blijft. "Heel veel respect voor. Heel goed gedaan." En Bent zag "passie, ze meent het, vreugde".

Natalia vond het optreden van Jan weer een feest, en ze weet dat Vlaanderen hem ook na The Voice nog in de armen zal sluiten. Ze vindt dit nummer ook het eerste waarin ze hem echt heeft horen zingen, terwijl in eerdere afleveringen zijn songkeuze het optreden wat overschaduwde. Ze haast zich om te zeggen dat ze ook "ook fan is van Robin."

Bart zegt dat Robin hem echt wel heeft ingepakt. "Je bent een echte soulzangeres." Ze kende het nummer twee weken geleden niet, maar heeft het helemaal het hare gemaakt, klinkt het. En hij benadrukt aan de hand van een hoge noot ook nog eens wat een geweldige zanger Jan is. "Je zingt ze met zoveel grain: Alex Callier zou er een oog voor uitbleiten".

Beeld medialaan
Beeld medialaan

"Het zou een verkeerde finale zijn als dit niet hartverscheurend zou zijn", zegt Bart. En voor de tweede keer van de avond zegt de coach dat hij vier kandidaten had die finalewaardig zijn, namelijk Janna, Lisa, Robin en Jan. Hij geeft 55 punten aan Jan, die er in totaal 112 verzamelt. De geëmotioneeerde bonk geeft een dikke knuffel aan Robin en wordt daarna bij Sam De Bruyn overgoten met schuimwijn. En de grond plakte volgens Bent al.

Beeld medialaan

Team Bent

Bent gooit Sophie (25, Gent) voor de leeuwen met 'Astounded' van Bran Van 000 ft Curtis Mayfield. Over de aankleding is duidelijk nagedacht. De projecties tonen kleurrijke strepen en rechthoeken, en de outfit van Sophie ook. Maar na haar straffe vertolking van een rustige song vorige week, gaat ze vanavond al huppelend uit de bocht in dit uptemponummer.

Beeld medialaan

Samen met Gilles (18, Roeselare) zingt ze daarna 'Don't You Want Me' van The Human League, een instinker want in de oorspronkelijk versie zingt vooral de vrouwelijke stem pokkevals. En hoe pak je live die lage partijen van de mannelijke stem aan, die meer gesproken zijn dan gezongen? Geweldig nummer, daar niet van, maar je doet de kandidaten echt geen plezier met dit boven te halen in een zangwedstrijd. Echt niet, en dat hoor je.

Beeld medialaan

Gilles lost vanavond de belofte van zijn coach aan Koen in om een uitgekleed nummer te brengen zonder toeters en bellen. Het draait uit op een van de beste prestaties van Gilles in de wedstrijd. Hij zingt 'The Drugs Don't Work' van The Verve, alleen begeleid door een piano. Een veelzijdige zanger is Gilles niet, maar met dit nummer kleurt hij netjes binnen de lijntjes. Het publiek in Flanders Expo pakt hij er alleszins compleet mee in.

Beeld medialaan

Wat de coaches ervan vinden

Natalia kan amper starten met haar commentaar vanwege het oorverdovende gejuich van de toeschouwers. "Gilles heeft twee keer mijn aandacht echt kunnen vasthouden, en dit was er eentje van", zegt ze. Ze benadrukt dat als Gilles The Voice wil gebruiken om een boyband te beginnen, dat het dan wel slechts een springplank is. En dat hij de rest zelf zal moeten doen.

Koen is heel opgetogen met het optreden van Gilles. "Misschien was niet elke noot goed maar dat kan me niet schelen", zegt hij. Bent vindt die haakjes net de charme van een popnummer. "Als het perfect is, glijdt het zo van ons af." Hij geeft nog mee dat hij "heel trots is" op Gilles.

Bij Sophie is Koen vooral fan van haar présence: "Er staat echt iemand voor ons als je bezig bent, en dat heb ik niet bij alle kandidaten". Hij vindt dat de finalist van team Bent de uitstraling van Sophie moet hebben en de stem van Gilles.

Bent vindt echter dat haar stem het grootste wapen is van Sophie. "Toen ik haar hoorde in de blinds dacht ik: 'We zijn er al'." Hij vindt dat het optreden van vanavond Sophie heel goed afging, en is opgetogen dat ze "een dom popliedje" goed heeft gezongen.

Beeld medialaan
Beeld medialaan

"Jullie zijn twee frisse winden die uit twee verschillende windstreken komen", stelt Bent. Hij heeft het over wilde kruiden, munt en sportschoenen, en geeft 55 punten aan Gilles. De kijkers zijn het met hem eens, waardoor Gilles met 118 punten als vierde kandidaat in de finale zit.

Beeld medialaan

Tom Odell sluit de avond af:

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234