Maandag 24/01/2022

Vier elektronicatrends die in 2009 werkelijkheid worden

Digitaal speelgoed

Durf nog eens beweren dat Yves Leterme niets heeft gerealiseerd. De ex-premier zal de geschiedenis ingaan als de man die zijn volk leerde wat een Blackberry was. Net als die gsm, waarmee je makkelijk kunt mailen, bestonden ook Facebook of Skype al in 2007, maar vonden ze pas dit jaar de weg naar een massapubliek. Aan de hand van soms weinig opgemerkte uitvindingen en evoluties doen we een gok over de manier waarop we over exact één jaar zullen omgaan met onze televisie, computer en draagbare telefoon. De toekomst is digitaal, mobiel, online en in high definition.

Door Brecht Decaestecker

1. Digitale tv wordt mainstream

Vandaag kent iedereen wel één persoon die digitale tv in huis heeft. Aan de kersttafel volgend jaar, zo voorspellen we, kent iedereen nog één persoon die nog géén digitale tv heeft. In juni van dit jaar, toch alweer een half jaar geleden, keken al één op drie Vlamingen digitaal naar hun tv, met behulp van een abonnement bij Telenet, Belgacom of TV Vlaanderen. Eén op drie, dat is niet min, al verloopt de digitale revolutie in heel wat andere landen sneller. In de Verenigde Staten wordt 17 februari 'digital D-day' genoemd. Van dan af zendt elke tv-distributeur tussen New York en Los Angeles enkel nog het digitale signaal uit. Ook in Groot-Brittannië voorspelt men dat tegen het einde van 2009 alleen nog digitale signalen hun weg naar de huiskamer zullen vinden.

Bij ons is er nog geen datum afgesproken waarop je niet langer analoog naar Flikken of De Slimste Mens zal kunnen kijken. Dat komt omdat het bij ons zo'n vaart niet loopt, omdat Vlaanderen één van de dichtst bekabelde gebieden ter wereld is. Daardoor kan de Vlaamse tv-kijker ook analoog meer dan twintig kanalen ontvangen. In grote delen van Frankrijk of Engeland mag je tevreden zijn als je naar vier zenders kunt kijken. Meer kanalen is daar dan ook de belangrijkste reden om over te stappen naar digitale tv. Bij ons moeten Telenet en Belgacom potentiële klanten weten te overtuigen met andere argumenten.

Het belangrijkste voordeel van digitale tv bij ons is wat men 'uitgesteld of on demand kijken' noemt. Met heel wat van de decoders - de toestellen die het digitale signaal omzetten in beeld - kun je programma's opnemen en nadien bekijken. Zo ga je in de digitale tv-gids bijvoorbeeld naar Thuis of Louislouise en je kunt met één knop alle afleveringen van die series opnemen, zodat je elke avond kijkt op het uur dat jou het beste uikomt.

Heb je een decoder die dat niet kan of heb je een programma vergeten op te nemen, dan kun je het even makkelijk opnieuw opvragen, weliswaar tegen betaling. Op dezelfde manier, maar tegen een hogere prijs, kunt u ook films opvragen of afleveringen van fictiereeksen bekijken die nog niet zijn uitgezonden, wat 'previews' genoemd wordt.

Op die manier betalen niet langer de adverteerders voor de tv-programma's, zoals dat altijd bij commerciële televisie het geval geweest is, maar wel u en ik. Nu de inkomsten van de adverteerders door de crisis dalen, zien de omroepen in het uitgesteld kijken een nieuw businessmodel. Vandaar dus dat ze het niet erg zouden vinden als meer mensen naar digitale tv zouden overschakelen en als die mensen vervolgens sneller of makkelijker hun weg naar die op te vragen programma's zouden vinden. Nu heeft elke zender daar zijn eigen dienst voor, wat een soort winkel is waarin je programma's 'shopt'. Voor VRT-programma's heet dat Net Gemist en Ooit Gemist. Bij vtm is dat iWatch en bij VT4 C-More. In Groot-Brittannië is dat ook zo, maar daar overweegt men om de dienst van de BBC met die van de commerciële zenders te laten samensmelten. Daardoor zou je met één druk op de knop kunnen kiezen tussen programma's van alle zenders door elkaar. Goed mogelijk dat bij ons een gelijkaardig systeem opduikt, al zou het ons verbazen als dat nog in 2009 zou gebeuren.

Daarnaast kent digitale tv nog andere nieuwe toepassingen. Zo kun je tegenwoordig via de rode knop stemmen op kandidaten in programma's zoals Steracteur Sterartiest of X-Factor. Je kunt er ook andere programma's mee bekijken. Zo biedt Canvas achter de rode knop elke avond van de week documentaires of sportuitzendingen aan. De vijf dagen voor kerstavond keken honderden Vlamingen naar de avonturen van Tomas De Soete, Siska Schoeters en Sofie Lemaire in hun glazen huis van Music For Life via één Plus, een ander kanaal achter de rode knop.

De gebruiksvriendelijkheid van al die toepassingen zorgt ervoor dat meer mensen naar digitale tv overstappen, omdat ze bij vrienden en familieleden zien hoe het werkt. Bovendien zijn de prijzen van de abonnement of digicorders de voorbije maanden fors gedaald. Net als die van flatscreentv's. De aankoop van zo'n nieuwe tv betekent vaak voor veel mensen het moment om over te stappen naar digitale tv. Zeker wanneer in 2009 de Vlaamse zenders eindelijk meer programma's in high definition zullen uitzenden. Dat is een veel betere beeldkwaliteit. Om die te bekijken heb je niet alleen een tv nodig die het signaal kan dragen, maar ook een decoder die het kan omzetten.

2. Tv-kijken op de computer wordt gebruiksvriendelijker

Omdat we er zelf nog niet mee te maken hebben, zijn twee lanceringen van 2008 in Vlaanderen onopgemerkt gebleven. In de internationale tv-wereld zorgden ze echter voor een lichte aardverschuiving. De eerste is de iPlayer van de BBC. De dienst wordt niet alleen gebruikt om via digitale televisieprogramma's opnieuw te bekijken, zoals hierboven beschreven, maar ook om hetzelfde te doen via het internet, op een computer of op een iPhone, de revolutionaire telefoon van Apple. Via de iPlayer kun je programma's zoals Top Gear of Louis Theroux op je laptop opnieuw bekijken, wanneer je dat wil. De tweede uitvinding en lancering was Hulu.com. Dat is een website die werd ontwikkeld door NBC en Fox, twee van de grootste tv-zenders van de Verenigde Staten. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan kun je op die website alle afleveringen van programma's zoals The Simpsons, Family Guy, 24, Heroes of Prison Break bekijken. In uitstekende beeldkwaliteit. En gratis. Zoals op tv worden de programma's onderbroken door reclamespots. In Groot-Brittannië werkt men momenteel aan het project Kangaroo, wat je kunt omschrijven als een kruising tussen de iPlayer en Hulu.com. Met Kangaroo zou je via het internet programma's kunnen bekijken van zowel de BBC als de commerciële zenders Channel Four en ITV.

Nu, het mag dan wel stilaan beginnen regenen in New York en Londen, in Brussel en Vilvoorde druppelt het voorlopig nog altijd niet. In Vlaanderen bieden de meeste zenders niet meer dan fragmenten van programma's via het internet aan. Af en toe kun je op een site van de VRT een volledig programma herbekijken, zoals Terzake of Phara. En vtm biedt via iwatch.be programma's tegen betaling aan. Cijfers van opgevraagde programma's via die website geven ze aan de Medialaan niet vrij, maar veel zullen het er voorlopig niet zijn. Daaruit concluderen sommige tv-directies dat het de investering nauwelijks waard is, omdat maar een kleine groep mensen via hun laptop naar tv-programma's kijken. Dat klopt niet helemaal. Het mag dan wel om een kleine groep gaan, het is vaak een erg belangrijke: jongeren die nu niet naar nieuwe afleveringen van Prison Break of Lost op de tv kijken, omdat ze die illegaal downloaden. Daardoor verliezen zenders en productiemaatschappijen een pak kijkers én inkomsten. Hulu.com, dat werkt met reclamespots, dient dan ook niet om mensen weg te sturen van hun tv en hen naar hun laptop te jagen, maar wel om jongeren die nu illegaal downloaden toch aan het merk van hun zender te koppelen en hen reclamespots mee te geven, zodat de programma's betaald kunnen worden. Nog jaren zullen we in onze woonkamer op een vrij traditionele manier naar tv kijken, maar dat soort websites wordt zonder twijfel de manier waarop studenten in hun studentenkamer of pubers in hun slaapkamer naar Top Gear, 24 of In De Gloria zullen kijken.

3. In bijna elk huis komt een zogenaamde next-gen spelconsole

Het zijn al lang niet enkel nog kinderen die gamen, al bleef tot ruim een jaar geleden de belangrijkste doelgroep nog altijd mannelijk en jongvolwassen. De Nintendo Wii heeft daar verandering in gebracht. Door de nieuwe manier van spelen waarvoor je vaak hele lichaamsdelen nodig hebt wordt er nu met hele vriendengroepen of gezinnen gepingpongd of gebokst. Het voorbije jaar bracht Nintendo ook het programma Wii Fit op de markt. Met behulp van het zogenaamde 'balance board', een witte plank, kun je fitnessoefeningen doen en op die manier aan je lichaam en conditie werken. Het gevolg is dat het vandaag bij veel koppels tussen de twintig en de veertig vaak de vrouwen zijn die een Nintendo Wii in huis halen.

De Wii is één van de drie spelcomputers die 'next gen-consoles' genoemd worden. De Playstation 3 volgde de Playstation 2 op en de X-Box 360 deed hetzelfde met de X-Box. Beide consoles zijn ondertussen al twee jaar op de markt, maar kostten bij hun lancering zoveel dat ze enkel door de hardcoregamers gekocht werden. Ondertussen hebben ze de nodige prijsdalingen achter de rug om massaal hun weg naar de huiskamers te vinden. Voor de basisversie van een X-Box 360 betaal je vandaag amper nog 150 euro. Een PS3 vind je moeilijk voor minder dan 400 euro, maar in het toestel zit ook een blu-ray-dvd-speler. Dat formaat wordt de opvolger van de traditionele dvd, met een veel betere beeldkwaliteit. Blu-ray begint langzaamaan ingeburgerd te raken, waardoor meer mensen bij de keuze van een blu-ray-dvd-speler de aankoop van een PS3 overwegen, net zoals de PS2 de meest verkochte dvd-speler is.

Eén van de grote voordelen van de drie next-gen-consoles ten opzichte van hun voorgangers is dat je er erg makkelijk, zelfs draadloos, mee met het internet verbonden bent. Daardoor kun je spelen met andere gamers overal ter wereld en kun je demo's van games via het internet downloaden. Maar de verbinding met het internet creëert nog andere mogelijkheden voor de consoles. Zo kun je met die toestellen surfen naar websites zoals hulu.com (als je in de VS woont) of naar de iPlayer (als je in Groot-Brittannië bent). Je zult er in de toekomst ook films mee kunnen bestellen, zoals je dat nu met digitale tv van Belgacom en Telenet kunt. Ook Apple TV, wat een soort decoder van Apple is, biedt op die manier in de Verenigde Staten tv-programma's en films aan. Daardoor zouden de spelconsoles of toepassingen als AppleTV een vorm van concurrent voor de decoders van Telenet en Belgacom kunnen worden.

4. Zeg nooit meer telefoon tegen een gsm

Een grote groep van de bevolking ligt voorlopig niet wakker van een gsm waarmee je meer kunt dan bellen of sms'en. Die groep wordt echter almaar kleiner, want steeds meer mensen verwachten ondertussen meer van hun mobiele telefoon. Niet alleen willen ze er foto's mee kunnen nemen of hun agenda op kunnen raadplegen, ze willen ook mails versturen en op het internet surfen. Dat kan al lang, maar niemand deed het, omdat het allesbehalve gebruiksvriendelijk was. Tot nu, dankzij een aantal nieuwe toestellen. Eerst was er de blackberry van het Canadese bedrijf RIM, waarmee je altijd en overal gemakkelijk e-mails kon bekijken en verzenden. En vervolgens kwam de iPhone, waarmee je op het internet kon surfen op dezelfde manier als op een computer.

Het geniale van de iPhone was echter niet dat de ervaring om te surfen op het internet dezelfde was als op een computer, want websites op zo'n klein scherm bekijken blijft onhandig. Het geniale zat hem in de App Store, een internetwinkel waarin je duizenden programma's kunt kopen voor de iPhone (of de iPod Touch, een toestel waarmee je alles kan wat je met de iPhone kan, behalve dan telefoneren en sms-en). Daardoor kun je op een bijzonder handige manier je Facebookupdates raadplegen, spullen kopen op eBay, website-artikels lezen, naar radiozenders luisteren, games spelen en nog honderden andere dingen doen.

Een variant van de App Store van Apple zal ook voor de grote doorbraak van Android zorgen. Dat is een besturingssysteem voor gsm's dat werd ontwikkeld door Google en een paar maanden geleden in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië werd gelanceerd. Je kunt het vergelijken met wat Windows eigenlijk voor een PC doet. Android is een open sourcesysteem. Dat betekent dat elke informaticus die programma's kan bedenken software kan maken die op Android draait. Daardoor zullen er binnen de kortste keren duizenden programma's of - zoals ze eigenlijk heten - applicaties voor het besturingssysteem beschikbaar zijn in een internetwinkel die heel erg doet denken aan die van Apple.

Op dit moment draait nog maar één gsm op Android: de G1, ontwikkeld door het Taiwanese merk HTC. Maar merken als Motorola, LG, Samsung en Sony Ericsson zijn van plan om allemaal nog in 2009 een telefoon op de markt te brengen die op Android werkt. Ondertussen zitten ze ook niet stil bij Nokia, nog altijd marktleider in de sector van de smartphones, zoals gsm's die steeds meer op mini-pc's lijken genoemd worden. Nokia heeft zijn eigen besturingssysteem dat Symbian heet en waarvoor ze in Finland ook tal van handige, nieuwe applicaties bedenken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234