PortrettenCoronavaccin
Vier dokters over hun vervroegde vaccinatie: ‘Dit zal rust brengen en het moreel opkrikken’
Na bijna een jaar in de frontlinie te staan, kunnen de huisartsen en het ziekenhuispersoneel al een zuchtje van opluchting slaken. Omdat het Moderna-vaccin nu ook is goedgekeurd, kan Vlaanderen al in februari starten met het vaccineren van ziekenhuispersoneel, huisartsen en zorgpersoneel in de eerste lijn. We spraken met vier dokters die in de vuurlinie staan.
Geert Meyfroidt (48), intensivist in het UZ Leuven: ‘Een hart onder de riem voor velen’
“Het grappige is, ik zei het enkele uren geleden nog tegen een journalist: we moeten beginnen met het zorgpersoneel en de huisartsen in de eerste lijn te vaccineren”, zegt de intensivist en voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde. “Nu het zover is, is dit een belangrijk signaal. Elke dag worden de mensen in de eerste lijn geconfronteerd met personen van wie het niet duidelijk is of ze besmet zijn. Zij lopen elke dag het risico om het virus op te lopen. Niet in het ziekenhuis, want daar wordt alles aan gedaan om het veilig te houden, maar buiten het werk. Het feit dat zij nu ook zicht hebben op een vaccinatie is zeer goed nieuws op twee vlakken. Eerst en vooral kan hierdoor de bezetting in de ziekenhuizen gegarandeerd worden. En het is ook een hart onder de riem voor velen na al die maanden hard labeur, met risico voor hun eigen gezondheid. Die vaccinatie zal hen rust geven en het moreel opkrikken.”
Karel De Crem (53), huisarts in Aalter: ‘Een hoopgevend signaal’
“Het is fantastisch nieuws”, zegt de huisarts en voorzitter van de vzw Huisartsenwachtpost Meetjesland. “Elke mens met verstand weet dat deze vaccinatie de enige manier is om de toestand beheersbaar te houden. Dus dit is echt goed nieuws, zowel voor ons als voor onze patiënten. Ik heb het geluk dat ik nog niet besmet geraakt ben, maar het waren al zware maanden waarin we zeer voorzichtig te werk gingen. Elke keer als we een patiënt met symptomen van het virus ontvangen, moeten we ons helemaal inpakken om het risico op besmetting te voorkomen. Beschermende kledij, mondmasker en ga zo maar door. Eens we gevaccineerd zijn, zal dat een stuk aangenamer werken zijn. Het is ook een hoopgevend en mooi signaal naar de bevolking toe.”
Glenn Boulanger (28), huisarts in Vilvoorde: ‘Een enorme geruststelling’
“Dit is enorm positief nieuws, niet enkel voor mij, maar ook voor mijn patiënten en de bevolking”, zegt Boulanger. “Het zal een enorme geruststelling zijn eens we het vaccin gekregen hebben, dat is zeker. En voor mijn collega’s die het coronavirus nog niet gehad hebben, zal dat een dubbele geruststelling zijn. Ikzelf raakte al geïnfecteerd met het virus, nadat ik een besmette patiënt in mijn praktijk had ontvangen. Maar het is al goed dat we zicht hebben op beterschap en perspectief krijgen. Het wordt voor ons nog even doorbijten, de werkdruk zal pas afnemen als er voldoende mensen gevaccineerd zijn.”
Ann-Sophie De Maesschalck (30), huisarts in Gent: ‘Hoe sneller, hoe beter’
“Ik ben blij”, zegt De Maesschalck al lachend. “Het is simpel: hoe sneller, hoe beter en dat geldt ook voor mij en mijn patiënten. Want de angst is er wel om besmet te raken, bij elke patiënt die met symptomen binnenkomt ben je bang. Niet bang om het zelf mee te maken, maar wel om mijn gezin, kinderen en nabije familie te besmetten. Zodra er een iemand besmet raakt, kan het zeer snel gaan. Mijn kinderen gaan ook naar de crèche, en doordat de jongste maanden de werkdruk zo hoog ligt moeten mijn ouders soms voor hen zorgen. Ons beroep is een risicoberoep geworden dit afgelopen jaar, zoveel is zeker.”