Woensdag 16/06/2021

Vier dagen om kiezer voor zich te winnen

Ordewoord op de conventie: eenheid smeden, want de Grand Old Party is verdeelder dan ooit

John McCain (72)

zal donderdag de nominatie als presidentskandidaat aanvaarden op de Republikeinse conventie in St. Paul, Minnesota. De senator uit Arizona zal voorafgegaan worden door sprekers die elkaar rauw lusten.

door maarten rabaey

De eerste avond wordt meteen de heikelste voor McCain, want de spits wordt afgebeten door VS-president George W. Bush, vicepresident Dick Cheney, first lady Laura Bush, Senaatsfractieleider Mitch McConnell en Huisfractieleider John Boehner.

Na acht jaar beleid zakte de populariteit van de huidige president en regering tot een absoluut dieptepunt. Ook binnen zijn partij bekoelde het enthousiasme voor het beleid van Bush. Zonder de Democraten munitie te geven moet McCain zich op deze conventie rond de sleutelthema's (de slechte economie en de oorlogen in Irak en Afghanistan) op geslepen wijze distantiëren van Bush.

Toch moet de senator maandagavond hopen op een goed optreden van de president. Als Bush zijn populariteitscijfers van de huidige 30 procent met een paar punten kan opkrikken, kan McCain dat later uitspelen tegen de nog slechtere cijfers voor het Congres, waarvan de 'approval rating' ondanks de Democratische meerderheid in Huis en Senaat rond de 20 procent bengelt.

Als 'tegenwicht' voor Bush en Cheney staat maandagavond ook de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger geprogrammeerd. Schwarzenegger is een buitenbeentje in de partij. Gehuwd met Maria Shriver - lid van de Kennedy-familie, en openlijke fan van Obama - staat hij in Californië voor een eerder liberaal beleid met ecologische accenten.

De conservatieve vleugel van zijn partij lust hem rauw, onder meer voor zijn liberale ethische standpunten en omdat hij belastingen verhoogde, maar McCain zal hem nodig hebben om gematigde Republikeinen en onafhankelijken van Obama weg te houden.

Nog op de agenda staat senator Joe Lieberman uit Connecticut, lange tijd getipt als McCains running mate. In 2000 was de Joodse Lieberman als Democraat al eens running mate van Al Gore. Na 9/11 vervreemde hij van de Democraten, waar zijn moralistische kijk op de Lewinksy-affaire hem al de gratie van de Clintons bracht. Lieberman steunde voluit de oorlog tegen terreur en de invasie in Irak. In 2006 kwam hij op als onafhankelijke toen een Democratische uitdager het tegen hem opnam in de Senaat. Lieberman won, en stemt nu in de Senaat soms mee met de Republikeinen waardoor ze een meerderheid kunnen hebben.

In deze campagne duikt hij nu regelmatig op aan de zijde van McCain. Zijn stokpaardje: nationale veiligheid. Toch kan hij niet rekenen op steun van de ethisch-conservatieven, omdat hij voor het recht op abortus is. Met name Karl Rove, ex-adviseur van Bush, deed er alles aan om zijn kandidatuur als running mate te kelderen.

Dinsdag, 2 september

McCains ex-rivalen zetten neuzen één kant op

Liefst drie van McCains ex-rivalen voor de nominatie beklimmen dinsdag het spreekgestoelte: ex-burgemeester van New York Rudy Giuliani, ex-gouverneur van Arkansas Mike Huckabee en ex-senator voor Tennessee Fred Thompson. Alle drie zullen ze McCains hervormersimago bejubelen, maar bekend is dat ze met tegenzin dezelfde schijnwerpers delen.

Giuliani is gefrustreerd. In het begin van de voorverkiezingen dacht de ex-burgemeester van New York favoriet te zijn voor de Republikeinse nominatie maar maakte daardoor de kapitale fout om in de eerste staten geen campagne te voeren. B-acteur Thompson stelde zich voor als nieuwe Ronald Reagan, maar acteerde beter in zijn soaps.

Huckabees rol daarentegen kan bepalend worden voor McCain. Ethisch-ultraconservatief als gewezen predikant bij de Southern Baptist Convention, maar met een imago als 'Joe Sixpack', deed Huckabee het onverhoopt goed in de voorverkiezingen. Pas op het einde erkende Huckabee zijn meerdere in McCain. Vooral zijn populariteit onder jongeren maakt zijn steun belangrijk. Huckabee werd ook gesteund door enkele rijke Californische zakenlui van The Lincoln Club, die traditioneel veel macht heeft binnen de partij.

Ook ex-gouverneur van Pennsylvania Tom Ridge maakt dinsdag zijn opwachting. Hij werd als buitenstaander getipt als McCains running mate. Ridge is een gematigde ex-minister van Binnenlandse Veiligheid, die het ook goed doet bij onafhankelijken, maar door zijn pro-abortusstandpunt het slecht doet bij de ethisch-conservatieven.

Woensdag, 3 september

Sarah Palin stelt zich voor aan Amerika

McCains vicepresidentskandidate Sarah Palin mag woensdag in prime time het spreekgestoelte beklimmen (zie portret).

Andere ster van de avond wordt Mitt Romney, voormalig gouverneur van Massachusetts en ex-presidentskandidaat. Lange tijd werd Romney als de gedoodverfde kandidaat voor het vicepresidentschap gezien. Als zakenman, met een groot persoonlijk fortuin, heeft hij het vertrouwen van de Republikeinse geldschieters en Wall Street. Daartegenover staat zijn religie: als mormoon wekte hij te veel wantrouwen bij de rechtervleugel van zijn partij.

Andere sprekers dinsdag zijn: Cindy McCain, de jonge, dynamische echtgenote van de presidentskandidaat, die zich vorige week liet opmerken met een bezoek aan Georgië en twee zakenvrouwen: een gewezen CEO van eBay, Meg Whitman, een de gewezen CEO van Hewlett-Packard, Carly Fiorina. Forbes bestempelde haar ooit als machtigste vrouw in het zakenleven.

Gouverneur Bobby Jindal van Louisiana mag zich komen voorstellen als het Republikeinse alternatief voor Barack Obama. Met zijn 37 jaar is hij een rijzende ster in de partij, die het als zoon van Indiase immigranten tot het hoogste ambt in zijn staat schopte.

Donderdag, 4 september

McCain houdt nominatiespeech

John McCain zal de nominatie aanvaarden, op een dag die hij ongetwijfeld in het teken zal stellen van de energie, economie, nationale veiligheid en buitenlandse zaken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234