Dinsdag 26/01/2021

Update

Vier burgemeesters uit Noordrand willen correcte uitvoering luchthavenakkoord

Beeld PHOTO_NEWS

De burgemeesters van Grimbergen, Meise, Vilvoorde en Wemmel, vier gemeenten uit de Noordrand, vragen in een open brief aan de bevoegde federale ministers en Vlaams minister-president Kris Peeters dat de federale regering de luchthavenakkoorden uit 2008 en 2010 eindelijk correct uitvoert.

De burgemeesters wijzen erop dat staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet nog steeds de nachtelijke omleidingsroutes rond Brussel richting de baken van Huldenberg, ten zuidoosten van Brussel, niet heeft afgeschaft. Het luchthavenakkoord voorzag nochtans dat er rechtstreekse routes zouden worden voorzien naar alle bestemmingen en dergelijke omleidingsroutes dus zouden worden afgeschaft.

Spreiding
Er is volgens de burgemeesters ook nog geen spoor van de door de Vlaamse regering gevraagde spreiding van routes. In plaats van spreiding werden in december in een officiële AIP-publicatie (Aeronautical Information Publication) van Belgocontrol routes naar het westen samengevoegd met deze naar het noordwesten. Dit AIP voorzag ook de verplaatsing van routes over Brussel richting zuiden en zuidwesten naar Vlaanderen.

Het AIP werd tot dusver echter niet uitgevoerd omdat deze voorstellen in tegenspraak zijn met het luchthavenakkoord, wat volgens de burgemeesters later door vicepremier Milquet, onder wie Wathelet ressorteert, bevestigd werd. "We hebben er alle vertrouwen in dat u niet akkoord gaat met de voorgestelde routewijzigingen en integendeel de nodige maatregelen zal nemen om de inwoners van de Vlaamse rand op gelijke wijze te behandelen als hun landgenoten van het Brussels Gewest", aldus de vier burgemeesters.

Peeters ondersteunt vraag burgemeester
Vlaams minister-president Kris Peeters ondersteunt de vraag van de vier burgemeesters aan de federale en de Vlaamse regering om luchthavenakkoorden uit 2008 en 2010 correct uit te voeren. Ook Peeters dringt er bij staatssecretaris Wathelet op aan om het luchthavenakkoord, inclusief de bijstellingen die de Vlaamse regering in overleg met de mensen van de Noordrand heeft gevraagd, op het terrein uit te voeren en dus de hinder evenwichtig te spreiden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234