Maandag 18/10/2021

Vier benodigdheden om bellen te blazen

Niet iedereen stapt zo blijmoedig het nieuwe jaar in als ING Barings. De Europese en Noord-Amerikaanse beurzen zitten in een speculatieve zeepbel, waarschuwt Alain Siaens in de Financiële Diagnose van de Bank Degroof. Het herstel in het laatste kwartaal van 1998 heeft voor een onverantwoorde euforie gezorgd, beweert hij. Hij somt meteen de vier voorwaarden op om tot een goede speculatieve zeepbel te komen. De eerste is een 'momentum' in de koopgolf. Deze golf voedt als het ware zichzelf. Meer en meer worden aandelen gekocht met het oog op koerswinsten op korte termijn. De toekomstige inkomstenstromen hebben veel minder belang. Alain Siaens schreef dat nog voor de beursintroductie van Netvision en de bijbehorende koersperikelen.

Een tweede veeg teken is dat de risicovergoeding voor het aanhouden van aandelen nagenoeg verdwijnt, in de VS toch. In Europa staat ze nog rond de 1,5 procent, ook niet geweldig, maar beter dan in juli vorig jaar. Ook in de eerste helft van 1998 had Alain Siaens gewezen op het probleem van de risicopremie. Het is dus wat griezelig als hij dat weer doet.

Een derde knipperlicht gaat branden als iedereen in een nieuw tijdperk gelooft. De Internet-gekte kan daar al een symptoom van zijn. Maar zelf slikten we toch even toen zelfs een bezadigd man als Alfons Verplaetse, toch niet direct een euforische speculant, ons zeven vette jaren beloofde. Beurshausses worden normaal gebouwd op een muur van zorgen.

Een vierde teken van een speculatieve zeepbel ziet Alain Siaens in de rente-illusie. Daar lijden we allemaal aan. Alom klagen voorzichtige spaarders dat hun geld zo karig vergoed wordt. Op zoek naar rendement trekken ze naar de beurs die ze zo vol liquiditeiten pompen. Maar de rente is helemaal zo laag niet. De reële rente op obligaties (rente min inflatie) draait nog rond de 3 procent. Vroeger was zo'n rentepeil geen aanleiding tot alarmkreten. Het ziet er dus tamelijk link uit op de beurs.

De Bank Degroof blijft er nuchter bij. Overwaarderingen kunnen soms lang duren. Bovendien kan de rente nog lager vallen en zo de beurs verder stimuleren. Alleen zit die verwachting al grotendeels in de beurskoersen. De bank raadt de tactiek van de strategische terugtocht aan. Wie bijvoorbeeld voor zichzelf heeft uitgemaakt dat hij 65 procent in aandelen mag beleggen, moet zijn discipline respecteren. Als de beurskoersen het percentage aandelen naar 70 procent stuwen, moet hij verkopen om terug tot zijn oude verhoudingen te komen. Als de zeepbel uit elkaar spat, is de klap toch al wat kleiner.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234