Maandag 15/08/2022

Vier beleggingen om te leren beleggen

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Je moet niet meteen als een losgeslagen beursgoeroe aandelen kopen als je nog geen beurservaring hebt. Onervaren beleggers verkennen de beurs best eerst met enkele laagdrempelige producten.

Pensioensparen

Veel mensen staan er niet altijd bij stil, maar ook pensioensparen is een vorm van beleggen (en door de belastingvermindering ook een hele interessante belegging). Je kan kiezen voor een pensioenspaarverzekering bij een verzekeraar. Dan kan je meestal rekenen op een gewaarborgd rendement, dat eventueel wordt aangevuld met een winstdeelname die afhankelijk is van de onderliggende beleggingsportefeuille.

Je kan ook meteen kiezen voor een beleggingsfonds bij een bank. Dan is er geen gewaarborgd rendement maar ben je volledig aangewezen op de prestaties van het beleggingsfonds.

Beleggingsverzekering

De tak23-levensverzekering of beleggingsverzekering is in wezen niets anders dan een belegging in een verzekeringsjasje. Die premies die je betaalt aan de verzekeraar belanden na aftrek van kosten en belastingen in een of meerdere beleggingsfondsen die gekoppeld zijn aan de tak23-verzekering. Je belegt dus niet rechtstreeks zelf, maar je laat de verzekeraar met jouw geld aan de slag gaan. Het komt er dus vooral op aan er de juiste beleggingsverzekering uit te pikken en hoge instapkosten te vermijden.

Gemengde fondsen

Beleggingsfondsen zijn een goede manier om vertrouwd te worden met de werking en misschien ook vooral met de ups en downs die eigen zijn aan beleggingen op de beurs.

De meeste fondsen richten zich op specifieke beleggingen (aandelen, obligaties of grondstoffen) en afgelijnde regio's (Europa, de VS, Azië, afzonderlijke landen, etc).

Het grote voordeel is dat je met een fondsenbelegging al meteen een vrij grote spreiding realiseert, want één fonds investeert in tientallen tot zelfs honderden aandelen of obligaties. Je moet natuurlijk nog zelf beslissen voor welke soort fonds je kiest (aandelen of obligaties) en op welke regio je je wil richten. Voor een nog betere spreiding kies je trouwens best voor meerdere fondsen met elk een andere invalshoek.

Vind je dat al een beetje te lastig, dan kan je ook kiezen voor flexibele gemengde fondsen. Dat zijn fondsen waarbij de fondsbeheerder eigenlijk helemaal vrij is om zelf te beslissen of hij vooral in aandelen of obligaties belegt en op welke regio's hij zich concentreert.

TIP: Kies de effectenrekening met de laagste kosten

Holdings

Wil je toch al meteen een individueel aandeel kopen? Dan is het aandeel van een holding het overwegen waard. Een holding is eigenlijk een beursgenoteerde onderneming die op haar beurt aandelen koopt van andere bedrijven. Met andere woorden: een beleggingsfonds in de vorm van een aandeel. Het grote voordeel van een holding is dat je met één aandeel al meteen in verschillende andere bedrijven investeert. Wat zorgt voor een betere risicospreiding.

De meeste holdings staan ook bekend om mooie dividenduitkeringen. Voorbeelden van holdings op de Brusselse beurs zijn Ackermans & van Haaren, Brederode en GBL.

Lees ook:

- Vier manieren om als gepensioneerde aan 1.000 euro extra per maand te geraken
- Vier mogelijkheden voor jonge spaarders
- Is een eigen huis je beste investering?

undefined

Bron: Spaargids.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234