Donderdag 13/08/2020

Videotheken zijn marginaal, gokkantoren dan weer niet

De Antwerpse uitbatingstaks, beter bekend als de taks voor 'imagoverlagende' winkels, zorgt voor ophef op Facebook. Videotheek Take Out schreef een open brief die door veel mensen werd gesmaakt.

"Het is een maatregel om het teveel aan nachtwinkels aan te pakken, maar videotheken zitten in dezelfde poel", zegt Dhanyam De Raedt, uitbater van de hippe videotheek Take Out, gelegen in het al even hippe Zuid. Ook hij kreeg zonder meer een overschrijvingsformulier voor 1.500 euro toegestuurd en plaatste daarom een open brief op Facebook. De boodschap aan Antwerpen: "WAT WILT U? Mogen wij verder ondernemen of moeten wij sluiten?" De brief werd ondertussen 200.000 keer bekeken en meer dan 2.000 keer gedeeld.

Sinds dit jaar zal de stad Antwerpen alle belwinkels, internetcafés, nachtwinkels, videotheken, club-vzw's, shishabars en seksinrichtingen extra zwaar belasten omdat ze voor overlast zorgen. 1.500 euro per jaar bedraagt de belasting. Nieuwe uitbaters betalen eenmalig nog eens 6.000 euro. Wat opvalt is dat de veel besproken 'imagoverlagende' uitbatingstaks zeer specifiek een aantal soorten winkels viseert. Het lijstje van hierboven is voor alle duidelijkheid volledig. Andere winkels, louche of niet, worden met rust gelaten.

Eerlijke slachtoffers

Door welbepaalde categorieën van winkels een taks op te leggen, straf je ook de uitbaters die niet voor overlast zorgen. Niet iedere nachtwinkel of videotheek is namelijk crimineel. En zo werd de hippe videotheek Take Out ook slachtoffer.

"Ik vermoed dat de stad alle zaken die na 20 uur nog open zijn, op een hoopje heeft gegooid", zegt De Raedt. "Ik ben tot 23 uur open, ik verhuur films en vooral alternatieve films. Dat zijn cultuurproducten. In Mechelen valt een videotheek trouwens niet onder de uitbatingstaks (in zestig steden geldt er een uitbatingstaks, RGJ). En daarbij: niet alle nachtwinkels zijn even imago verlagend. Ik denk aan de nachtwinkel in de Paleisstraat (nachtwinkel Shiraz, RGJ). De uitbater heeft zijn winkel helemaal vernieuwd en die ziet er totaal niet marginaal uit."

Mammad Mesghali, uitbater van de populaire nachtwinkel Shiraz in Antwerpen-Zuid, zegt nog geen brief te hebben gekregen, maar kent de taks en vindt het schandalig. "De enige vorm van overlast waar ik voor zorg, is tijdens de levering van mijn producten. Maar de stad bedoelt lawaai en drugs, neem ik aan. Dat is helemaal afwezig in deze buurt. Een taks betalen zonder reden vind ik echt schandalig." Mammad staat in de buurt bekend als 'de Richard Gere van de nachtwinkels', door zijn uiterlijk en vriendelijke inborst.

"Men heeft besloten om naar het grotere geheel te kijken, in plaats van naar de uitzonderlijke gevallen", antwoordt Maarten Vanderhenst, kabinetschef van Koen Kennis (N-VA). Kennis is als schepen van Middenstand bevoegd voor de uitbatingstaks. "Maar als blijkt dat inderdaad te veel oprechte uitbaters het slachtoffer zouden zijn, dan kan de maatregel mogelijk worden aangepast."

Lafheid

De gekozen categorieën van winkels zijn volgens kabinetschef Vanderhenst gekozen op basis van objectieve data. "Uit acties van onder andere brandweer en politie bleek dat veel van de vermelde zaken niet in orde waren met de lokale voorschriften en de bovenlokale wetgeving", zegt hij. "De vele controles en interventies die hiervan het gevolg waren, legden een enorme druk op de stadsdiensten."

De Raedt vindt het maar een laffe daad: "Omdat er problemen zijn met enkele nachtwinkels laat men iedereen betalen. Waarom pakt men de uitbaters niet geval per geval aan?" Samen met De Raedt en Mesghali zullen 438 andere Antwerpse uitbaters de taks moeten betalen. Onder hen ook Murad, de nachtwinkeluitbater die eerder in het nieuws verscheen omdat hij uit woede voor de taks zijn N-VA-lidkaart verscheurde. De uitbatingstaks zag het licht in 2006, nog voor de N-VA in Antwerpen aan de macht kwam.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234