Videoretro-spectief Carsten Höller
Hoog op Chantal Pattyns verlanglijstje staat een bezoek aan het videoretrospectief van Carsten Höller in Mu.ZEE in Oostende. De kunstenaar woont en werkt in Zweden, maar is in Brussel geboren. "Höller is de meester van de monumentale, knotsgekke maar o zo intrigerende installaties", zegt Pattyn. "Je kunt het zo gek niet bedenken of hij heeft het gecreëerd." Voorbeelden zijn 's wereld langste glijbaan (178 meter), gigantische omgekeerde paddenstoelen die uit het plafond lijken te groeien, een gouden spiegelcarrousel die elke passagier instant duizelig zou maken.
Höller is entomoloog (insectenkenner) van opleiding en die wetenschappelijke achtergrond schemert door in zijn kunstwerken. Vaak gaan natuurwetenschappelijke en sociologische experimenten schuil achter zijn speelse werken, met zowel mensen als dieren, zoals bezoekers een urinestaal aanbieden van rendieren die met hallucinogenen zijn gevoederd.
Zulke proeven met psychoactieve middelen zijn ook het onderwerp van verschillende video's van Höller die dit najaar in Mu.ZEE worden getoond. Ze worden afgewisseld met films als Fara Fara, over de muziekcultuur in Congo. "Een waanzinnige film, die ik vorig jaar op de Biënnale zag. Höller is trouwens onvoorspelbaar. Ik heb horen waaien dat er bijvoorbeeld onderhandeld wordt met Mu.ZEE over rondlopende konijnen."
Videoretrospectief Carsten Höller, van 8 oktober 2016 tot 5 februaro 2017 in Mu.ZEE, Oostende.
Lieven De Boeck in Museum Dhondt-Dhaenens
Pattyn raadt aan om dit najaar naar Deurle af te zakken. Museum Dhondt-Dhaenens pakt er uit met een solo-expo van de Belg Lieven De Boeck, Objet Trouvé. Het eerste luik van die expo, 'Image Not Found', veroorzaakte laaiende reacties in het Frac in Marseille. "De Boeck fascineert", zegt Pattyn. "Zijn werken vertellen nooit één verhaal, ze zijn heel gelaagd. Je tuimelt van de ene wereld in de andere."
Pattyn volgt De Boeck al jaren, en heeft thuis een paar van zijn werken hangen. "Beeld en woord gaan altijd hand in hand. Zo ontwikkelde hij zijn eigen alfabet en goochelt hij met woorden, in de traditie van Broodthaers. Zoals een neonwerk dat 'I Lie' zegt. Is hij nu eerlijk door dat toe te geven of kun je hem daarom per definitie nooit geloven? Ik bekijk het als visuele poëzie."
Lieven De Boeck, Objet Trouvé, van 16 oktober 2016 tot 15 januari 2017 in Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle.
David Claerbout in Tilburg
Zeven jaar geleden bezocht Pattyn de tentoonstelling The Shape of Time van David Claerbout in De Pont museum in Tilburg, een expo met een tiental video-installaties over het verstrijken van tijd in duistere zwart-witbeelden. Ze was meteen verkocht. Nu is een lijvigere selectie van zijn werk te zien in De Pont, onder de titel Future.
Hoogtepunt is wellicht het videowerk Olympia (the real time disintegration into ruins of the Berlin Olympic stadium over the course of a thousand years). "Ook Davids werk volg ik al jaren op de voet", zegt Pattyn. "Maar wat hij met Olympia doet, is beyond. Zo'n titel intrigeert onmiddellijk. Een werk dat duizend jaar beslaat, is dus ook nooit helemaal te bekijken. Hij stelt je als toeschouwer meteen op de proef. En roept vragen op: wie gaat zo'n werk kopen? En hoe kun je iets maken dat zich over 1.000 jaar moet uitrekken?"
"Meer dan over tijd gaat zijn werk voor mij over duur. En de confrontatie met het besef dat we in zeer functionele tijden leven. Wat weinigen weten, is dat Claerbout, behalve een meester in 3D-animatie, ook een zeer begenadigd tekenaar is." Dat talent komt ook aan bod in De Pont museum.
David Claerbout, Future, van 3 september 2016 tot 29 januari 2017 in De Pont museum, Tilburg.
Tweemaal Bozar
Pattyn is dit najaar zeker ook in Bozar in Brussel te zien, voor de expo The Power of the Avant-Garde, die volgens haar een heel diverse tentoonstelling belooft te worden dankzij werk van onder meer Marcel Duchamp, Marlene Dumas, Fernand Léger, Gerhard Richter en Luc Tuymans.
"Avant-garde is zo'n vaag containerbegrip. Vandaar de aantrekkingskracht van deze expo: wat betekent avant-garde? Kun je zeggen wanneer die begon en eindigde?"
Even hard kijkt Pattyn uit naar de expo Congo Art Works in Bozar. "Congo komt altijd om politieke redenen in het nieuws. Maar er is ook een interessante kunstscène. Dankzij de KVS weten we dat er op theatervlak veel beweegt. Tentoonstellingen als deze tonen dat er ook boeiende dingen gebeuren in de beeldende kunsten. Denk aan wat Renzo Martens er doet."
Congo Art Works toont schilderijen en tekeningen die gecreeerd werden door Congolese artiesten tussen 1968 en 2012. Portretten, landschapsschilderijen en geestige allegorieën worden afgewisseld met historische taferelen en tekeningen die als vlijmscherpe politieke kritiek gezien mogen worden.
The Power of the Avant-Garde, van 29 september 2016 tot 22 januari 2017 in Bozar, Brussel. Congo Art Works, van 7 oktober 2016 tot 22 januari 2017 in Bozar, Brussel.