Zaterdag 27/02/2021

Videokunst

Een eerbewijs van de ene vakman aan de andere

"Dit vind ik altijd zo mooi", zei mijn gezellin en we betraden een kleine kamer, met een bank aan de ene en een scherm aan de andere kant. Naast elkaar gezeten beleefden we tien bijzondere minuten: op het scherm verschenen beelden van twee vrouwen op een plein - blond en bruin, uitgroeiende permanent en knotje, middelbare leeftijd, vrouwen zoals je op elke zomerse marktdag kunt aantreffen, in gemakkelijke wijde jurk of rok, op sandalen, onopvallend, doordeweeks. En deze vrouwen praatten met elkaar, hoewel er geen geluid te horen was, je zag hun vriendelijke gezichten zich naar elkaar toe- en weer afwenden, hun handen gebaren, hun rokken en sjaals wiegen op de wind - in vertraagde beelden, zo passend vertraagd dat rust en fascinatie gelijktijdig op je neerdaalden; misschien kijken engelen zo naar het aardse bedrijf, speculeerde je. Het marktplein was onmiskenbaar Italiaans: sobere bruine gevels, de heuvel opgestuwd als ijsschotsen, met een doorkijkje in het midden naar een poort en blauwe hemel en een man onder die poort. Soms viel er een schaduw; dan weer scheen de zon feller; vervolgens bleken er onder die poort in de verte twee schimmige gestalten te staan. En de vrouwen spraken verder met glimlachende gezichten, een lange oranjerode foulard deinde op de bries. Het komt me bekend voor, dacht ik; dit -. Toen drong het door: de videokunstenaar had een oud schilderij opnieuw vormgegeven, dit was een vertaling van De ontmoeting tussen Maria en Elisabeth, ruim vierhonderdtachtig jaar geleden geschilderd door Jacopo Pontormo en bewaard in een donkere kerk op een Toscaanse heuvel. Die dansende Ontmoeting in roze en groengrijs en zurig bijtend oranje - dus Bill Viola de Amerikaan was daar ook geweest, in Carmignano? En het werk had hem getroffen en hij had erover nagedacht en hij wilde er iets mee doen?

Zijn vertaling leek me prachtig, een eerbewijs van de ene vakman aan de andere. Twee vrouwen babbelend op een plein. Verraste blik, uitgestrekte armen, gevoel van verwachting - en eindelijk kwam van links een zwangere jonge vrouw in beeld, kort zwart haar, zonbeschenen oranje jurk, en ze omhelsde degene die zo verrast reageerde op haar aankomst. Meer niet.

Zo verlaat je op zondagmiddag een kamer, geheel onverwacht bekeerd tot videokunst. Bill Viola, De Ontmoeting, Museum De Pont, Tilburg.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234