Dinsdag 19/01/2021

"Videogames zorgen niet voor massamoordenaars"

Beeld GETTY

Na het drama in de lagere school Sandy Hook in Newtown, Connecticut, worden gewelddadige videogames alweer beschouwd als de grote schuldige. In een stadje in Connecticut wordt zelfs een 'videogameverbranding' gehouden. Een Amerikaanse senator heeft dan weer opgeroepen om studies naar geweld in videogames op te starten, al legt hij daarbij recente studies naast zich neer.

Adam Lanza, de dader van het schietdrama in Newtown, had volgens zijn omgeving autistische trekken en sloot zich veel op in zijn eigen kamer. Daar hield hij zich vaak bezig met gewelddadige videogames, genre 'Call of Duty', en dus was de oorzaak volgens sommigen alweer gevonden. Niet alleen in de Verenigde Staten trouwens, enkele dagen na het drama moest ook ene Nic Balthazar in het één-programma 'De Zevende Dag' verklaren dat het wel een invloed zal gehad hebben.

Videogameverbranding
In Southington, een naburige stad van Newtown, wordt naar aanleiding van het bloedbad zelfs een 'videogameverbranding' gepland op 12 januari. In ruil voor een gewelddadig spel krijgen de deelnemers een cadeaubon van de Kamer van Koophandel van Southington. Vervolgens worden de optische schijfjes vernietigd.

In de persmededeling over het evenement wil Southington wel niet gezegd hebben dat de games de onmiddelijke oorzaak zijn van het drama. Wel denken ze dat de games, maar ook de filmindustrie, ervoor zorgen dat "onze kinderen agressiever worden, en ze ongevoelig maken voor geweld". Over de vele wapens in omloop wordt natuurlijk weer met geen woord gerept.

Nic Balthazar sprak over videogames naar aanleiding van het drama in Sandy Hook. Ook in zijn film 'Ben X' speelde het autistische hoofdpersonage videogames.Beeld PHOTO_NEWS


"Huidig onderzoek is fout"
Het drama laat ook de Amerikaanse politiek niet ongemoeid. President Obama kondigde meteen aan de wapenwet te willen verstrengen, maar niet alle Amerikaanse politici zien daar heil in. Senator Jay Rockefeller bijvoorbeeld, wil liever zijn tijd steken in een onderzoek naar de invloed van gewelddadige videogames. Volgens hem wordt het hoog tijd dat er eens een uitgebreid onderzoek naar komt, en een goed onderzoek bovendien, want "huidig onderzoek is duidelijk fout".

Waarom het huidige onderzoek niet goed genoeg is, kan Rockefeller niet meteen aantonen, maar het zal er wel mee te maken hebben dat vele recente studies aantonen dat er geen invloed is, of toch niet meer invloed dan andere externe factoren. Een onderzoek van de Texaanse A&M Universiteit bijvoorbeeld, heeft eerder dit jaar aangetoond dat er op korte noch op lange termijn schadelijke invloeden van videogames op kinderen zijn. Bovendien kon er helemaal geen bewijs gevonden worden dat videogames of andere mediavormen ook maar de kleinste aanleiding van massamoorden hebben gevormd. Ook volgens een studie van de Amerikaanse Geheime Dienst is er geen enkele aanwijzing dat massamoordenaars meer gewelddadige games spelen dan de gemiddelde persoon.

Geen link
Uiteraard zijn er ook studies die beweren dat gewelddadige games een slechte invloed hebben. Op het eerste zicht dan wel. Als er voorbij de eerste conclusie wordt gekeken - genre 'Gewelddadige videogames zouden kinderen agressiever kunnen maken' -, dan moeten de onderzoekers telkens toegeven dat ze er eigenlijk geen bewijs voor hebben kunnen vinden, mààr ook niet voor het tegendeel. Dat is trouwens ook het geval voor het drama in Newtown. De onderzoekers van de politie hebben nog geen officiële reden voor het drama vrijgegeven, maar experten hebben de link tussen gewelddadige videogames en het gedrag van Lanza al ontkracht.

Vooral oudere studies zouden aantonen dat er wel degelijk een link is, maar recenter onderzoek claimt dan weer fouten in de oudere studies. Vele studies zien wel dat een iets hoger percentage van zij die gewelddadige games spelen ook in het echte leven gewelddadiger uit de hoek kunnen komen. Doordat de tijdsspanne van de onderzoeken veelal te kort is, kunnen de onderzoekers amper de reden daarvoor onderzoeken. Is die link er omdat de games hen agressiever maakt, of omdat agressievere personen eerder zulke games spelen?

Multiplayer
Daar komt nog eens bij dat vele van die studies enkel gamers onderzochten die alleen speelden. Daar toonden resultaten regelmatiger iets hogere vormen van agressie na jaren van dagelijks gamen. Ook hun hulpvaardigheid voor andere personen zou lager liggen. Dat verandert volgens nieuwe Amerikaanse studies echter volledig wanneer multiplayer, zij het on- of offline, ter sprake komt. Ook bij gewelddadige games toonden spelers achteraf beter met andere mensen te kunnen samenwerken, en van meer agressie was al helemaal geen sprake meer.

Wat er ook van mag zijn, er is nog lang geen wetenschappelijke consensus over het onderwerp. Voor elk onderzoek dat schrijft over een negatieve invloed is er ook een dat geen enkel causaal verband vindt.

Foto's van de slachtoffers van het drama in Newtown.Beeld AFP
Beeld uit 'Call of Duty Black Ops 2'Beeld UNKNOWN
Beeld uit 'Call of Duty Black Ops 2'Beeld UNKNOWN
Beeld uit 'Call of Duty Black Ops 2'Beeld UNKNOWN
Beeld uit 'Call of Duty Black Ops 2'Beeld UNKNOWN
Beeld uit 'Call of Duty Black Ops 2'Beeld UNKNOWN
Beeld uit 'Battlefield 3'Beeld UNKNOWN
Beeld uit 'Battlefield 3'Beeld UNKNOWN
Beeld uit 'Halo 3'Beeld UNKNOWN
Beeld uit 'Halo 3'Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234