Donderdag 23/03/2023

AnalyseZoom

Videobeldienst Zoom koopt zich een weg naar de toekomst: wat na corona?

Zoom-topman Eric Yuan geniet van een explosieve beurswaardering om de toekomst voor te bereiden. Beeld AFP
Zoom-topman Eric Yuan geniet van een explosieve beurswaardering om de toekomst voor te bereiden.Beeld AFP

De videobeldienst Zoom lijft het Amerikaanse techbedrijf Five9 in. Met de deal van maar liefst 14,7 miljard dollar (12,5 miljard euro) bereidt het Californische bedrijf zich voor op een postpandemische vertraging waarin we minder zullen zoomen.

Lieven Desmet

Je weet dat je het gemaakt hebt als de naam van je bedrijf een werkwoord wordt. Zoomen raakte het voorbije jaar stevig ingeburgerd. Door de coronacrisis heeft zowat iedereen Zoom leren kennen. Bedrijven moesten door de lockdowns snel videoconferencing-software vinden die goedkoop, betrouwbaar en makkelijk te gebruiken was.

Door de hoge vraag zag het in San Jose gevestigde bedrijf vorig jaar zijn omzet exponentieel groeien met liefst 326 procent tot 2,6 miljard dollar. De nettowinst klom met een factor 30 tot 671,5 miljoen dollar. De beurskoers volgde dat stramien en vervijfvoudigde in 2020, berekende KBC Securities. De beurswaarde van het 10 jaar oude bedrijf werd zo over de 100 miljard dollar getild.

Zoom maakt nu bij de overname van Five9 gebruik van de fors gestegen koers van zijn aandelen. De deal, met een waarde van 14,7 miljard dollar, biedt de aandeelhouders in Five9 een bonus van 13 procent. Het is de bedoeling dat de acquisitie in de eerste helft van 2022 wordt afgerond.

Analisten noemen de overname dan ook fors. Five9, een inmiddels 20 jaar oud Californisch bedrijf dat zich bezighoudt met callcenterdiensten via het internet, moet dan ook mee de toekomst van Zoom helpen veiligstellen. “Het past helemaal in de sfeer van Zoom”, zegt Tom Evens, media- en techexpert aan de Universiteit Gent. “Zoom is de voorbije maanden gigantisch gegroeid, maar beseft dat het zich moet voorbereiden op een omgeving waarin videobellen niet meer zo frequent zal worden gebruikt als vandaag. Integendeel, ik verwacht zelfs in een eerste fase een slingerbeweging waarbij we elkaar fysiek meer gaan opzoeken voor onze vergaderingen. Om nadien opnieuw te groeien, maar niet meer op niveaus zoals we vandaag kennen.”

Het bedrijf maakt dus handig gebruik van het momentum om zijn hoge waardering te verzilveren. “We kijken voortdurend naar mogelijkheden om ons platform te verstevigen, en de toevoeging van Five9 is een natuurlijke aanvulling”, stelt Eric Yuan, de bestuursvoorzitter van Zoom.

“De deal is nodig om de concurrentie van onder meer Google en Facebook in de sector van de videoconferencing voor te blijven”, analyseert Tom Simonts van KBC. “De overname moet de aanwezigheid bij zakelijke klanten versterken en de groeikansen op lange termijn versnellen. De contactcentermarkt zou 24 miljard dollar groot zijn.”

Hybride werk

Het in 2011 opgerichte Zoom is bij technologie voor thuiswerkers de concurrent van Teams, de videoconferencing-software van Microsoft. Zoom heeft de voorbije maanden zijn inspanningen opgedreven om ervoor te zorgen dat het kan blijven groeien, zelfs wanneer de gevolgen van de pandemie wegebben en men terugkeert naar kantoor en overschakelt op hybride werk. Tom Evens: “We zullen wellicht wel blijven videobellen, maar eigenlijk blijft het toch maar gewoon praten tegen een computerscherm. Er valt nog veel progressie te verwachten in die markt mits technologiebedrijven erin slagen om die ervaring te verbeteren.”

Dat is ook waar Zoom-topman Eric Yuan de toekomst ziet. Op de Web Summit-conferentie van eind 2020 liet hij al een beetje in zijn kaarten zien. Hij denkt namelijk dat een ‘fysiek aspect’ van communicatie kan worden toegevoegd aan virtuele ontmoetingen aan de hand van kunstmatige intelligentie. Eén van de bizarre voorbeelden is dat hij denkt dat het met artificiële intelligentie (AI) en virtual reality in de toekomst mogelijk moet zijn om virtuele handdrukken uit te wisselen. Een ander voorbeeld is dat het volgens hem met AI mogelijk moet zijn om verschillende talen te spreken en elkaar verbaal toch te kunnen begrijpen. Zoomen wordt straks nog spannend.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234