Vrijdag 03/02/2023

Video-Take

Openbare bibliotheek, Leuven

In het door architect Georges Baines vernieuwde Rito-gebouw van Henry Van de Velde in Leuven kun je in dertig knusse salonnetjes kijken naar recent videowerk van jonge kunstenaars uit verschillende windstreken. Deze jonge kunstenaars, geselecteerd door een internationaal gezelschap van twaalf curatoren, laten zien dat er nog een andere taal van bewegende beelden bestaat dan diegene die we kennen van de televisie en de bioscoop. Sommige videomakers zoals Katleen Vermeir, Apichatpong Weerasethakul en Mark Lewis verkennen de activiteit in de openbare ruimte, anderen zoals Nicky Zwaan, Lena Cobangbang & Jasmin Sison analyzeren private omstandigheden en gewoontes, of ze experimenteren vanuit persoonlijke fascinaties en brengen nieuwe visies met bestaand materiaal, zoals Marc Curry en Tam Ochiai.

Deze tentoonstelling in de Leuvense openbare bibliotheek is een samenwerking tussen het kunstencentrum Stuc en A Prior Office for Artistic Production, een nog pril initiatief van Kurt Vanbelleghem, Els Roelandt en Andrea Wiarda.

'Video-Take' loopt nog tot 25 november in De Tweebronnen, Openbare Bibliotheek, Diestsestraat 49 te Leuven. Alle dagen geopend tijdens de openingsuren van de bibliotheek (op zondag en op 1, 2, 3 en 11 november gesloten). Ino: 016/20.81.33.

Buitensporig verlangen in verf

Van Laere Contemporary Art, Antwerpen

Maryam Najd (1965) schildert. Dat resulteert in figuratieve en abstracte doeken. Opvallend is het verhullende in haar werk, het verzonken zijn van de motieven in de verf. Zelf verwijst de van oorsprong Iraanse kunstenares in dit verband naar de cultuur en de maatschappij waarin ze is opgegroeid. Die cultuur wordt gekenmerkt door 'hidden quitness', een cultuur met tal van taboes en waarin veel wordt verzwegen zodat het stille verlangen alleen maar aanzwelt. Dat verklaart meteen ook de titel van de tentoonstelling van Najd in de galerie Van Laere Contemporary Art: 'Inordinate desire' (buitensporig verlangen).

Vooral in het abstracte, vaak bijna monochrome werk wordt de spanning tussen het verlangen om te tonen en de drang om te verhullen het grootst. In haar figuratieve werk kan evenmin sprake zijn van een getrouwe representatie. De dingen zelf lijken omgeven door een aura en over de voorstelling hangt een waas zodat het beeld flou wordt.

Maryam Najd, Inordinate desire, loopt nog tot 2 december in Van Laere Contemporary Art, Verlatstraat 23-25 in 2000 Antwerpen. Geopend van dinsdag tot zaterdag van 14 tot 18 uur. Info: 03/257.14.17 en www.Artsite.be/VanLaere.

Dirk De Bruycker

Galerie Lucas De Bruycker, Nevele

Dirk De Bruycker ging in 1980, na zijn opleiding aan het Gentse Sint-Lucasinstituut in Albuquerque, New Mexico voortstuderen. In de ban van het ruwe, geërodeerde landschap bleef hij in de streek hangen en vestigde zich in Madrid, nabij het universiteitsstadje Santa Fe. Dezelfde brute kracht van het landschap in New Mexico spreekt ook uit de abstracte doeken van de Amerikaans-Belgische schilder. In de ongepolijste schilderkunst van De Bruycker geven materialen zoals gips, teer, olie en enamel de toon aan. Op een ondergrond van gips brengt de schilder verschillende lagen oliepigmenten aan waardoor een vurige gloed ontstaat van rood en oranje. De patronen van teer contrasteren met deze verzengende gloed en leiden tot een ruw verweerd, sterk associatief resultaat.

Dirk De Bruycker, Recente schilderijen, tot 26 november in galerie Lucas De Bruycker, Oostergemstraat 7A, 9850 Nevele-Merendree. Geopend op vrijdag, zaterdag, zon- en feestdagen van 14 tot 18 uur en na afspraak. Info: 09/371.93.19.

Kinderspel

Actuele kunst en kindertekeningen in Waarschoot

In de academie van Waarschoot maakten kinderen tekeningen nadat ze een verhaal te horen kregen. De tekeningen van deze 'kleine kunstenaars' werden vervolgens het uitgangspunt voor een werk van een 'grote kunstenaar'. Het resultaat van deze ontmoeting tussen kinderlijke creativiteit en het artistieke interpretatievermogen van de kunstenaars is straks te zien in de expositie 'Kinderspel'. De kunstenaars die meewerken aan dit project zijn niet van de minsten: Philip Aguirre y Otegui, Guillaume Bijl, Jean-Marie Bytebier, Dirk Braeckman, Ricardo Brey, Peter Buggenhout, Monica Carro Muino, Willy Cauwelier, Geert Clerisse, Sergio De Beuckelaer, Mario De Brabandere, Peter de Cupere, Luc Degryse, Raoul De Keyser, Ronny Delrue, Gery De Smet, Eddy De Vos, Robert Devriendt, Michel François, Isidoor Goddeeris, Thomas Huyghe, Griet Musschoot, Maryam Najd (zie ook elders op deze pagina), Lieven Nollet, John Quivron, Roger Raveel, Wim Ricourt, Johan Tahon, Luc Tuymans, Marc Vanderleenen, Didier Van De Steene, Jan Van Imschoot, Benoît van Innis, Anne-Mie Van Kerckhoven, Lieve Van Stappen, Henk Visch.

Kinderspel, van 5 tot 26 november in Kerkstraat 4 in Waarschoot. Geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur of na afspraak. Info: 09/377.29.52.

Architectuur in Vlaanderen

deSingel, Antwerpen

Hoe stelt Vlaanderen zich op architecturaal gebied voor aan de buitenwereld? Op die vraag krijg je vanaf volgende week in deSingel in Antwerpen een antwoord. De tentoonstelling die daar te zien is, werd gemaakt in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap. Bedoeling was om aan een internationaal publiek een beeld te geven van de hedendaagse architectuur in Vlaanderen. Vandaar dat deze expositie in het buitenland in première ging. Ze was met name reeds te gast in 'Le Magasin' in Grenoble, de Academia Belgica in Rome en werd ook tijdens de architectuurbiënnale van Venetië 2000 gepresenteerd. Er worden projecten in belicht van Stéphane Beel, Wim Cuyvers, Guy Chëtel, Xaveer De Geyter, Erik Van Belleghem, Ronny De Meyer & Lut Prins, Willem-Jan Neutelings, Paul Robbrecht & Hilde Daem, Marie-José Van Hee. Het zijn negen gebouwen en een stedenbouwkundig ontwerp die allen in de jaren negentig tot stand kwamen. Er wordt veel aandacht besteed aan de context waarbinnen de projecten tot stand kwamen.

Het tentoonstellingsconcept is bedacht door Steven Jacobs, Maarten Delbeke en Katrien Vandermarliere. Dit trio stelde ook de begeleidende publicatie Homeward. Hedendaagse Architectuur in Vlaanderen samen, die verscheen in een Nederlandse, Engelse en Italiaanse versie.

Homeward, Hedendaagse architectuur in Vlaanderen, van 7 november tot 17 december in deSingel, Desguinlei 25, 2018 Anwerpen. Alle dagen geopend van 14 tot 18 uur (maandag gesloten). Rondleidingen op zaterdag 18 november en op zaterdag 2 december om 15 uur (150 frank). Info en reservering: 03/248.28.28.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234