Maandag 20/09/2021

NMBS

Vicepremiers schieten voorstel 'ontmijner' voor spoorstaking af

Vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) Beeld BELGA
Vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V)Beeld BELGA

De federale vicepremiers wijzen het voorstel van de spoorbonden van de hand om een 'ontmijner' het sociaal conflict bij de NMBS te helpen oplossen. "Het sociaal overleg kent sociaal bemiddelaars", zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V). "Ontmijners, verkenners en andere creatieve voorstellen zijn in het sociaal overleg niet aanwezig."

Om het sociaal conflict bij de NMBS uit het slop te helpen, vroegen vakbonden en directie vorige week aan minister van Werk Peeters bemiddeling te organiseren. De regering ging daar vrijdag op in. Ze stelde voor bemiddelaars het veld in te sturen, maar dan moesten de vakbonden hun stakingsaanzegging voor vijf dagen in januari opschorten.

Gisteren vroegen ACV en ACOD op hun beurt een ontmijner aan te stellen om de patstelling in het sociaal conflict te doorbreken. De vijf stakingsdagen in januari bleven voorlopig wel behouden.

"De regering houdt vast aan haar oproep om de in januari geplande stakingen bij de NMBS op te schorten in het belang van de reizigers", luidt het echter vandaag bij minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). "De regering bevestigt dat ze bereid is om onmiddellijk verschillende bemiddelaars aan te duiden indien de stakingen worden opgeschort."

Bij aanvang van het kernkabinet vanochtend onthaalden de vicepremiers die piste al niet meteen op applaus. "Ik denk dat de regendans nu wel mag stoppen", stelde Alexander De Croo (Open Vld). "Je kan blijven vragen", vulde N-VA'er Jan Jambon aan. Het opschorten van de stakingsaanzegging was volgens Jambon een voorwaarde van de regering om een bemiddelaar aan te duiden. Het zou ook "niet fair" zijn iemand te laten bemiddelen terwijl er een stakingsdreiging aanwezig is.

Vicepremier Peeters noemde het voorstel dan weer "bizar en niet adequaat". Ontmijners en verkenners zijn niet in het sociaal overleg aanwezig. "We hebben die in de politiek gekend en die zijn niet allemaal succesvol verlopen", reageerde de CD&V'er. Ook hij noemt het belangrijk dat de "hypotheek" van een stakingsaanzegging wordt gelicht. Ook MR-vicepremier Didier Reynders blijft erbij dat de stakingsdreiging eerst aan de kant moet worden geschoven.

Kerstakkoord

De federale topministers, aangevuld met enkele vakministers, zitten sinds 09.00 uur opnieuw samen in de Lambermont. In de ambtswoning van de premier zoeken ze opnieuw naar een akkoord over verschillende dossiers die nog op tafel liggen. Naast de NMBS gaat het over de toekomst van het leger, het kerntakendebat bij de politie, de witte kassa, de reïntegratie van langdurig zieken op de arbeidsmarkt en asiel en migratie.

Het ziet er niet naar uit dat een Groot Kerstkkoord voor vandaag zal zijn. "De enige zekerheid voor het einde van het jaar is dat Kerstmis zal plaatsvinden", stelde De Croo. "Er zijn nog heel wat feestdagen", zei Jambon. "Als het geen Kerstakkoord wordt, dan is een Nieuwjaarsakkoord ook mogelijk". Ook Peeters liet horen bereid te zijn de komende dagen nog voort te onderhandelen. "Een goed akkoord is beter dan de timing van het akkoord", besloot Defensieminister Steven Vandeput (N-VA).

In elk geval vindt morgen een bijeenkomst plaats van het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen en een ministerraad. Ergens daartussen komt het kernkabinet opnieuw bijeen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234