Woensdag 18/05/2022

Vicente 'Marlboro Man' Fox noemt zich 'een beetje links'

Brussel

Eigen berichtgeving

Een mooier verjaardagsgeschenk had Vicente Fox Quesada zich waarschijnlijk niet kunnen bedenken: tot president van Mexico verkozen worden op de dag dat hij 58 werd. En wát voor president: de eerste die geen echtgenote heeft (wegens gescheiden), de eerste ook wiens ouders geen 'rasechte' Mexicanen zijn (zijn moeder is Spaans-Baskische, zijn vader heeft Ierse wortels), de eerste vooral die de almacht van de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) doorbreekt en een 71 jaar oud politiek monopolie naar de annalen van de geschiedenis verwijst.

Met zijn nu eens als gematigd rechts, dan weer als conservatief omschreven PAN-partij zegt Fox het vooral voor de allerarmsten op te willen nemen en korte metten te willen maken met corruptie en vriendjespolitiek. "We hebben de brug overgestoken," zei hij gistermiddag, "een nieuw tijdperk kan beginnen."

Hoewel Fox razend populair is en in de deelstaat waar hij tot vorig jaar gouverneur van was, Guanajato, de werkloosheid naar een historisch laagterecord terug kon dringen, is het niet zo duidelijk waar het in december aan te treden staatshoofd helemaal voor staat. Volgens zijn tegenstanders is hij een listige demagoog en populist, zijn voorstanders zien in Fox een niet onintelligent pragmaticus met sociaal-democratische, Tony Blair-achtige allures. Enerzijds kan de nieuwe president het uitstekend vinden met de Cubaanse leider Fidel Castro en noemt hij zichzelf "een beetje links", anderzijds deed hij jarenlange ervaring op bij Coca-Cola, waarvan hij de gigantische Mexicaanse afdeling (de Mexicanen hebben per capita het grootste colaverbruik ter wereld) leidde. Ook zijn aan een vroeger veeboerbestaan ontleende cowboylook, compleet met laarzen en hoed, verleent de toekomstige president, alias Marlboro Man, een sensationeel Amerikaans tintje.

Ter linkerzijde zorgen Fox' katholieke sympathieën en op het vrijpostige af reactionaire standpunten in verband met kortgerokte vrouwen of homoseksualiteit (onder meer door de mannelijkheid van PRI-kandidaat Labastida ter discussie te stellen) dan ook voor wenkbrauwengefrons. Hoewel een groot deel van de Mexicanen opgelucht is dat de PRI-heerschappij voorbij is en in de ogen van velen alles beter is dan nog maar eens een PRI-president, blijft het de vraag of Fox de enorme uitdagingen waar Mexico voor staat tot een goed einde kan brengen: net zoals de vorige staatshoofden maakt hij zich sterk het sluimerende conflict in de zuidelijke staat Chiapas uit de wereld te helpen en belooft hij de economie met 7 procent per jaar te doen groeien. Ook wil hij op korte termijn anderhalf miljoen arbeidsplaatsen scheppen.

Aangezien Fox gescheiden is, heet hij de meest begeerde vrijgezel van Mexico. "Ik heb 52 miljoen vriendinnen", liet hij zich onlangs gevallen, verwijzend naar het vrouwelijke deel van de Mexicaanse bevolking. Bij gebrek aan echtgenote heeft Fox zijn twintigjarige dochter Ana, de oudste van vier adoptiefkinderen, tot first lady uitgeroepen. (LD)

(Foto AFP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234