Zondag 24/10/2021

Vice-president is niet populair maar wel ontzettend machtig

Omdat zijn dochter lesbisch is, gaat hij in tegen het partijstandpunt over homohuwelijk

Cheney in de schijnwerpers

Vandaag staat de Amerikaanse vice-president Dick Cheney in de schijnwerpers op de Republikeinse Conventie in New York. Hij is een van de minst populaire politici van Amerika maar ook een van de machtigste.

New York

Van onze correspondent

Tom Ronse

Volgens de jongste poll staat Cheneys 'disapproval rate' op 49 procent. Dat is ongewoon hoog voor een vice-president. Traditioneel moeten vice-presidenten niet veel meer doen dan klaarstaan om het roer over te nemen als de president iets overkomt, maar Cheneys rol is veel groter. Velen denken dat hij het roer al in handen heeft en dat president Bush niet veel meer dan zijn spreekbuis is. Feit is dat hij zijn stempel drukt op de regering.

Cheney heeft nauwe banden met de militaire industrie en met de energiesector. Onder zijn impuls werden tal van milieumaatregelen afgeschaft om de bedrijven meer vrijheid te geven. Hij was ook een van de meest uitgesproken voorstanders van de invasie van Irak en de stijging van de bewapeningsuitgaven. "Begrotingstekorten hebben geen belang", zo zei hij volgens zijn ex-vriend, de oud-financiënminister Paul O'Neil. Cheney begon zijn politieke carrière als congres-afgevaardigde van de cowboystaat Wyoming. Hij werd stafchef van president Gerald Ford en later defensieminister onder de eerste president Bush. In die functie overzag hij de eerste Golfoorlog. Van 1995 tot 2000 was hij algemeen directeur van Halliburton, een multinational die vooral in de energiesector actief is. Sinds hij vice-president is, krijgt Halliburton elk jaar meer contracten van de regering. Het kreeg de grootste contracten in Irak, zonder dat andere bedrijven de kans kregen om mee te dingen. Vorig jaar haalde Halliburton voor 4,3 miljard dollar regeringscontracten binnen, bijna twee keer zo veel als in de voorgaande vijf jaar samen. Dit jaar zou het nog meer gekregen hebben.

Nochtans werd Halliburton, in Irak en eerder in Bosnië, herhaaldelijk betrapt op fraude. Ook in het buitenland is de firma beschuldigd van fraude. Cheney krijgt nog altijd een jaarlijkse cheque van Halliburton.

Cheney is vooral onpopulair door zijn ongepolijste stijl. Hij komt vaak nors en agressief over. Glimlachen lijkt hem pijn te doen. Toen hij onlangs op een verkiezingsmeeting met aanhoudend applaus werd verwelkomd, blafte hij: "Willen jullie de speech horen of niet?" En tegen een Democratische senator snauwde hij: "Go fuck yourself." Daarom verraste het velen toen hij vorige week een lans brak voor het recht van homo's om te huwen, hoewel dat lijnrecht ingaat tegen het standpunt dat Bush heeft ingenomen. "Mensen moeten vrij zijn om elke soort relatie aan te gaan die ze verlangen", zei Cheney.

Sommigen zagen er een berekende zet in om zijn imago te verzachten maar volgens zijn vriend, ex-senator Alan Simpson, kwamen die woorden uit zijn hart. Cheneys dochter Mary is lesbisch. Ze is bovendien de voornaamste adviseur van haar vader en nauw betrokken in de verkiezingscampagne.

Zij is niet de enige lesbische dochter van een toppoliticus. De dochters van Dick Gephardt, een rivaal van Kerry in de voorverkiezingen, en van Newt Gingrich, de oud-leider van de Republikeinen in het Congres, zijn dat ook. Maar zij komen openlijk op voor homorechten terwijl Mary Cheney dat weigert. "Hoe is het mogelijk om zo hard te werken voor een regering die zo gekant is tegen je ware leven", klaagt Matt Foreman van de Gay and Lesbian Taskforce over haar. "Ik begrijp de vader-dochterband maar dit lijkt onmogelijk te verzoenen."

Anderzijds morren leiders van de Christian Right over de invloed van Mary Cheney op haar vader en over diens publieke steun aan zijn dochter. "Het demoraliseert de Republikeinse basis", zei Gary Bauer. "Erg jammer dat de vice-president zijn eigen situatie boven het belang van het land plaatst", vond Paul Weyrich.

De rechtse christenen mogen echter niet klagen: de Conventie keurde maandag een platform goed dat al hun standpunten overneemt. Het stelt dat de Republikeinse partij zal vechten voor een grondwettelijk verbod op homohuwelijken en abortus en voor gebed in de publieke scholen. De Log Cabin Republicans, een drukkingsgroep voor homorechten, noemden het document "een slag in ons gezicht".

De conventie-afgevaardigden van de Christian Right zullen wellicht luider applaudisseren voor de andere hoofdspreker van vanavond, ook al is hij een Democraat. Senator Zell Miller van de zuiderse staat Georgia is van zijn eigen partij vervreemd. Hij steunt de oorlog in Irak, Bush' belastingverlaging, gebed op school en de discriminatie van homo's.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234