Maandag 01/03/2021

Charlottesville

VICE News toont hoe fel het er echt aan toeging in Charlottesville: "Er zullen nog veel mensen sterven voor we hier klaar zijn"

Christopher Cantwall. Beeld Vice
Christopher Cantwall.Beeld Vice

De beschuldigende vingers vliegen heen en weer na het bijzonder gewelddadige weekend in Charlottesville, maar hoe ging het er nu echt aan toe tijdens de extreemrechtse protestmars? Verslaggeefster Elle Reeve ging mee de straat op en maakte een onthutsende reportage voor VICE News. "Er zullen nog veel meer mensen sterven vooraleer we hier klaar zijn", waarschuwt Alt Right-kopstuk Christopher Cantwall.

"Joden zullen ons niet vervangen. Bloed en Bodem! Wiens straten? Onze straten!" De toon wordt vrijdagavond meteen gezet door blanke nationalisten op de campus van de Universiteit van Virginia. Met honderden zijn ze, fakkel in de hand en gezicht op onweer.

De tegenbetogers wachten hen intussen op. "Geen nazi's! Geen KKK! Geen fascistische Verenigde Staten!", scanderen ze. De leuze 'White lives matter' wordt beantwoord met 'Black lives matter'. Beide groepen raken slaags, een voorbode van wat de dag erna zou gebeuren tijdens de zogenaamde 'Unite the Right'-rally.

null Beeld Vice
Beeld Vice

"Zwart eikeltje gedraagt zich als een wilde"
Eerder die dag had Cantwall al zijn beweegredenen voor deze betoging uit de doeken gedaan. "Kijk wat er gebeurde met Trayvon Martin, Michael Brown, Tamir Rice (drie zwarte tieners die doodgeschoten werden door een buurtwacht of agent; nvdr),... Eerst gedraagt een klein zwart eikeltje zich als een wilde en dan zijn ze verbaasd dat ze in de problemen raken. Blanken zijn over het algemeen niet geneigd om zo'n gedrag te vertonen. Als je een maatschappij in goede banen wil leiden, moet je daarmee rekening houden."

"Je kan misschien drie namen opnoemen van blanke massamoordenaars, maar ken je ook de namen van de negentien kapers tijdens 9/11? Natuurlijk zijn wij blanken ook in staat tot geweld. Ik draag een pistool en ga constant naar de fitness. Ik wil ideeën verspreiden in de hoop dat een bekwamere persoon het van me overneemt. Iemand zoals Donald Trump, maar hij laat zijn dochter dan nog trouwen met een Jood. Onze leider moet nog veel racistischer zijn dan Trump. Zo'n Kushner zou nooit zo'n knap meisje als Ivanka mogen hebben."

Cantwall kreeg voor de tweede dag op rij pepperspray in het gezicht. Beeld VICE
Cantwall kreeg voor de tweede dag op rij pepperspray in het gezicht.Beeld VICE

"Als het moet, vermoorden we die lui"
Zaterdag raakt de sfeer meer en meer verhit, in die mate zelfs dat de manifestatie door de autoriteiten van Charlottesville afgelast wordt. "Wij gehoorzamen de wet, zodat we onze standpunten kunnen verkondigen", klinkt het woedend. "Maar die criminelen verpesten het dan. Dat is een fundamenteel probleem in onze samenleving en daar zal jij uiteindelijk de dupe van worden", krijgt Reeve te horen. "Ik zeg niet dat wij niet gewelddadig zijn, maar wij zijn hier niet mee begonnen. Als het moet, vermoorden we die lui gewoon."

Robert Ray. Beeld VICE
Robert Ray.Beeld VICE

"Dit is nog maar een begin"
Reeve sprak ook met Robert Ray, een uitgesproken racist die werkt voor de intussen opgedoekte neonazistische website Daily Stormer. "Wat deze dag voor mij betekent? We tonen het anti-blanke ongedierte dat dit ons land is. Onze voorouders hebben het gebouwd en het zal ons land blijven. We zitten niet enkel meer achter een computerscherm. Vandaag zijn we buitengekomen en we zijn met veel meer dan die anti-Amerikaanse vuiligheid. Op een gegeven moment zullen we zo veel macht hebben dat we hen van straat kunnen schoppen. We laten nu al een beetje zien hoe krachtig we zijn, maar dit is nog maar een begin."

null Beeld VICE
Beeld VICE

"Wij wilden die klootzakken hier niet"
En dan gebruikt James Fields zijn auto als moordwapen. Heather Heyer, een justitieassistente die ijverde voor gerechtigheid en gelijkheid, kwam om het leven. Tientallen anderen raakten gewond. "Er liggen lichamen op de grond", aldus een razende inwoner. "We hebben de gemeenteraad en de politie duidelijk gemaakt dat we hen hier niet wilden, maar ze mochten toch komen. Ik moest zelf opzij springen, anders was ik ook geraakt. Dit is mijn stad, wij wilden die klootzakken niet en nu liggen er lichamen op de grond."

Buurtbewoners en toevallige getuigen reageren razend. Beeld VICE
Buurtbewoners en toevallige getuigen reageren razend.Beeld VICE

"Hier krijgen wij elke dag mee te maken"
"Ik stond aan de andere kant van het kruispunt", vertelt een andere getuige. "Mensen, verkeersborden,... Het vloog allemaal de lucht in. Ik zag hoe een vrouw nog nauwelijks kon ademen, ze is gestorven."

"We moeten van Charlottesville een echte plek van weerstand maken", verkondigde activiste Tanesha Hudson. "De chaos en spanningen die we vandaag gezien hebben, waren al een hele tijd aan het opborrelen. De toespraak van Trump vond ik nonsens: hij heeft altijd een oogje dichtgeknepen voor blanke suprematie en nu hebben ze hun ware gelaat getoond. Hier krijgen wij elke dag mee te maken als Afro-Amerikaan. Dit is altijd de realiteit van Charlottesville geweest. Je kan niet in één hoek van de stad gaan staan en tegelijk het monster negeren dat op het dak van Monticello zit (het landgoed van Thomas Jefferson, de man die als derde Amerikaanse president de Grondwet schreef; nvdr)."

null Beeld VICE
Beeld VICE

"Aan onze zijde is niemand gestorven, punten voor ons"
Ter afsluiting keerde Reeve nog eens terug naar Cantwall. Trots pakte hij uit met alle wapens die hij bij zich had. "Ja, ik was goed voorbereid. Maar het is het allemaal waard geweest. We wisten dat we op veel tegenstand zouden botsen. Aan onze zijde is niemand gestorven, punten voor ons dus. We hebben ook niemand onterecht gedood, dat is positief. We hebben onze vijanden getoond dat we niet te imponeren zijn."

Een dode, dat moet dus zomaar kunnen? "Je hebt toch ook gezien wat er gebeurd is? Een van die beesten viel zijn wagen opnieuw aan en hij zag geen andere uitweg meer dan op het gaspedaal te duwen. Onze rivalen zijn een troep stomme idioten die niet opletten. In plaats van gewoon weg te stappen... Enkele mensen zijn daardoor gewond geraakt en dat is jammer. Maar ik vind zijn actie meer dan gerechtvaardigd."

Op de beelden hieronder is inderdaad te zien dat iemand het achterlicht lijkt stuk te slaan, daarna slaan de stoppen van Fields door. Anderzijds hoeft hij daar natuurlijk helemaal niet te zijn met zijn wagen.

"De zelfbeheersing die wij getoond hebben, was enorm", besluit Cantwall nog. "Het wordt lastig om deze betoging nog te overtreffen, maar we gaan de uitdaging aan. Er zullen nog veel meer mensen sterven vooraleer we hier klaar zijn. Doden door geweld, dat gebeurt constant. Dat is een deel van de reden waarom we een etnische staat willen. Laat de zwarten elkaar maar afmaken, wij willen daar niet meer aan meedoen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234