Zondag 05/12/2021

Veur t’iete (*)

Brasserie Tempelier

Vroeger was er een duister kroegje, nu kun je in het warme interieur bij Frederik en Ingeborg ’s avonds lekker en gevarieerd eten. De patron omschrijft zijn stijl als ‘slow food waar je nooit te lang op hoeft te wachten’. De kaart verandert elke dag en is lekker kort. Je hebt de keuze uit een handvol voorgerechten, hoofdgerechten, een keuze tussen vlees en vis, en desserts. Van de pasta tot het brood, alles is in huis gemaakt. Ik zag er de burgemeester zijn verjaardagsmaal gebruiken met zijn vrouw. Is dat geen aanbeveling?

Meerseniersstraat 9, (verbindingsstraatje tussen Vrijdagsmarkt en Oudburg), tel. 09./233.03.05. Maandag en dinsdag gesloten

De Lieve

Te oordelen naar de omvang van de patron, kom je in De Lieve niets te kort. Het is zo’n adres waar ‘iedereen’ komt, waar je dus altijd wel iemand ontmoet die je kent. Al meer dan 25 jaar vindt het meest diverse publiek hier zijn goesting. De Lieve staat borg voor een huiselijke keuken, zoals nog weinigen ze thuis maken. Van rog met kappertjes, stoverij, balletjes en américain tot lamsnavarin. De prijzen zijn zacht en als patron Ivan goedgeluimd is, komt er wel eens een goeie fles boven, liefst een Franse.

Sint-Margrietstraat 1, tel. 09/223.29.47. Zaterdag en zondag gesloten.

Al Castello

Levendige pizzeria pal tegenover het Gravensteen. Stefano en Domenico zijn de zwierige kelners al’italiano, patron - Papa - Pino bakt in de open houtoven aan de lopende band de heerlijkste pizza’s en calzones. Er zijn ook pasta’s, antipasti en klassiekers als kalfslapjes, maar de pizza’s zijn het uithangbord. Ziet patron Pino een mooie vrouw zitten, dan verandert hij stiekem de ronde vorm van de pizza wel eens in een hart. Altijd druk bezet, dus beurt afwachten of reserveren. Je kunt ook pizza’s afhalen.

Geldmunt 2, tel. 09/223.89.01. Woensdag gesloten.

Mister Krock

Hoewel het Thaise zaakje van Mister Krock gelegen is in het zogeheten Miljoenenkwartier, zou je er geen duit aan geven als je de armetierige gevel bij daglicht ziet. Maar in zijn piepkleine keukentje tovert de Thaise kok een grote variatie aan eerlijke, authentieke voorgerechten, soepen, salades en hoofdschotels tevoorschijn. Soms moet je wat geduld oefenen, maar de beloning komt met de rekening.

Kortrijksesteenweg 590, tel. 09/281.19.99. Maandag gesloten.

Du Progrès

Eén van de eerste dingen waar een (aangespoelde) Gentenaar behoefte aan heeft als hij terugkeert uit het buitenland - zij het voor werk of vakantie - is een stevige, malse steak met goede frietjes en verse, ouderwetse sla. Dan begeeft hij zich linea recta naar Du Progrès op de Korenmarkt. Geen betere plek om thuis te komen dan tussen de grijze permanenten en de vinnige obers. Je kunt er op elk moment van de dag terecht.

Korenmarkt 10, tel. 09/225.17.16. Dinsdag en woensdag gesloten.

Bistro De Bijloke

Het STAM bezocht? Een concert in Muziekcentrum De Bijloke bijgewoond? In de hedendaagse gebouwen op deze plek huist Bistro De Bijloke, die wordt uitgebaat door de eigenaars van Coeur d’Artichaut. Soepen en slaatjes, dagschotels, herwerkte klassiekers en en originele gerechtjes als krokante kip met rauwe witlof, peertjes en sinaasappeldressing. Ook voor lekker gebak en desserts, die je ’s middags kunt proeven bij een kop koffie. De openingstijden kunnen afhankelijk zijn van het concertprogramma in de buurt.

Bijlokekaai 7, tel. 09/277.07.04. Elke weekdag open van 12 tot 18 uur, elke donderdagen vrijdag tot 22 uur. Bij concerten: van twee uur vóór tot twee uur na het optreden.

Mineral

De Club Mineral was lange tijd een populaire plek, tot de eigenares vertrok en het restaurant een kwakkelend bestaan ging leiden, met wisselende eigenaars. Daar kwam een eind aan toen de jonge en ondernemende Valentina Gatti de teugels in handen nam. Ze kon haar Italiaanse papa overtuigen om aan het fornuis te gaan staan, en zoekt zelf met veel enthousiasme minder bekende wijnen uit. Met evenementen als gastkoks en thema-avonden houdt ze er ook voor de vaste klanten de spanning in. Valentina is dit jaar genomineerd voor ‘Ladychef of the year’. Vriendelijke bediening, aangenaam kader.

Onderbergen 25, tel. 0486/80.01.00. Zaterdag- en zondagmiddag gesloten.

Jour de Fête

Een kleintje onder de grote restaurants, een beetje buiten het centrum gelegen, maar een sympathiek adres om de week af te sluiten. Marie Cloquet (ook genomineerd voor ‘Ladychef of the year’) is baas in de keuken, echtgenoot Bruno Matthys in de zaal. De kaart heeft een licht exotische inslag en er is een wisselende lunch (14 euro). De sixties- inrichting, in een voormalige gordijnenwinkel met hoge vitrine, slaat aan bij jongeren (van geest). De kans dat Luc Devos er aan een krab zit te peuzelen is niet te verwaarlozen. (AG)

Brusselsepoortstraat 38, tel. 09/233.66.45. Vrijdag, zaterdag en zondag open.

C-jean

Centraler dan c-jean kun je niet liggen: pal tegenover de gerestaureerde St.-Niklaaskerk. Het restaurant is klein, licht en hedendaags, en dat kun je ook van de kaart zeggen. Filip Van Thuyne ontvangt, in de keuken staat zijn vennoot Jason Blanckaert, één van de drie ‘Flemish foodies’. Beiden deden ervaring op in de beste keukens van het land. Een sensuele remake van Het laatste avondmaal siert de muur. Wie wil proeven van Jasons keuken kan voor een zacht prijsje lunchen. ’s avonds wordt het à la carte een stuk prijziger, maar dit is dan ook ‘niveau Michelinster’.

Cataloniëstraat 3, tel. 09/223.30.40. Zondag en maandag gesloten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234