Vrijdag 24/01/2020

Veur mensche mee kinders (*)

De stad herbouwen in Lego

Gent heeft drie torens, maar dat zouden er veel meer kunnen zijn. Kinderen (jong en oud) kunnen in het gloednieuwe Stadsmuseum (STAM) hun eigen visie op Gent tot leven brengen in Lego-blokjes. De torens werden verzorgd door ‘Lego certified professional’ Dirk Denoyelle, de rest mogen de bezoekers er zelf bij verzinnen. Ook elders in het museum is voor kinderen heel wat te beleven.

Het STAM (Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, tel. 09/267.14.00, www.stamgent.be) is open van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur. Toegang 6 euro, tot 18 jaar gratis, tussen 18 en 26 jaar 1 euro.

Bootjevaren

Een stad verkennen met nieuwsgierige kinderen die alles gezien willen hebben, is voor veel ouders een opgave. De oplossing? Een boottochtje. Varen langs de eeuwenoude gildenhuizen, het Prinsenhof en het Gravensteen maakt indruk op jong en oud. En terwijl je zelf even achteruit kunt leunen, leven de kinderen op in de belevenis van het varen.

Rederij Dewaele (tel. 09/229.17.16) verzorgt tussen maart en november boottochtjes vanuit het groene boothuisje op de Korenlei. Elke dag tussen 10 en 18 uur. Kinderen: 3,50 euro, volwassenen 6 euro.

Op avontuur met monnik Alison

Een abdij is niks voor kinderen? Dat is dan buiten Alison gerekend. Deze virtuele monnik hang je om je nek en hij toont je alle hoeken van de eeuwenoude Sint-Pietersabdij. Tijdens het bezoek trekt Alison je ook mee in zijn eigen verhaal van vriendschap en verraad. De movieguide is bijzonder geschikt voor gezinnen die samen een activiteit willen doen.

De Sint-Pietersabdij (Sint-Pietersplein 9, tel. 09/243.97.31) is open van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur. Een bezoek met movieguide Alison kost voor volwassenen 8 euro, voor kinderen 3 euro.

Poppenkast van Pierke Pierlala

Volwassenen kennen Pierke Pierlala misschien van tijdens de Gentse Feesten, maar kinderen weten dat hij de rest van jaar ook druk bezig is. Elke zaterdagmiddag trekt de Gentse Tijl Uilenspiegel op avontuur tijdens een poppenkastvertoning in het alom geprezen Gentse museum voor volkskunde, het Huis van Alijn. Terwijl ouders het museum of het museumcafé een bezoekje brengen worden de kinderen meegetrokken in de wondere wereld van deze vrolijke schelm.

Huis van Alijn (Kraanlei 65, tel. 09/269.23.50, www.huisvanalijn.be) is van dinsdag tot zaterdag open van 11 tot 19 uur, zondag vanaf 10 uur. Toegang: 5 euro, tot 19 jaar gratis. Elke zaterdag treedt Pierke Pierlala op tussen 14.30 en 16 uur.

De School van Toen

Dan neem je de kinderen mee naar Gent en dan steek je ze weer binnen in een school? Maar de School van Toen is ongetwijfeld de leukste school van de stad. Hier kunnen kinderen en volwassenen ontdekken hoe het er bij mama en papa en zelfs bij opa en oma aan toe ging en zelf aanschuiven op de schoolbanken. Oude wandkaarten, veel te kleine schoolbanken, statige klasportretten en archaïsche godsdienstleerboeken verzekeren een nostalgische trip door de tijd.

De School van Toen (Klein Raamhof 8, tel. 09/225.29.03, www2.gent.be/schoolvantoen) is elke werkdag open van 9 tot 12 en van 14 tot 16 uur, ook tijdens vakanties. Toegang gratis.

De wereld van Kina

Seks in het museum? Het kan in De wereld van Kina. Voor ouders die geen zin hebben om zelf te antwoorden op alle lastige vragen van hun kinderen over de bloemetjes en de bijtjes, is er de expo Goede minnaars. Met educatief verantwoorde darkrooms en peepshows voor de pubers. Vrees niet, de kleuters krijgen met ’k Zag twee beren een eigen expo over hoe de kindjes gemaakt worden, u zal ze niet uit de peepshow moeten halen. Blijven uw koters nog waaromvragen stellen? Geen nood, De wereld van Kina kent ook het antwoord op vragen als: “Zijn dino’s blauw? En alle kraaien zwart? Hoe eet je zonder mond?”.

De wereld van Kina, Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent, www.dewereldvankina.be. Open van maandag tot vrijdag van 9 tot 17u, gesloten op zaterdag, open op zon- en feestdagen van 14u tot 17u30. Gratis toegang voor kinderen tot 12 jaar, 1,25 euro tot 25 jaar, 2,50 euro voor volwassenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234