Vrijdag 19/08/2022

Vestzak-broekzakoperatie zaait verwarring

Insider trading

Winstwaarschuwing

Beursvaudeville rond Van Dijk

Informatica-aandeel Bureau Van Dijk stond een flink pak slaag te wachten. Zoveel was wel duidelijk na de winstwaarschuwing van woensdagavond. De onderneming sprak niet zich niet rechtstreeks over haar winst uit. Maar analisten hadden genoeg aan het zoekplaatje in de mededeling. De omzet zou hoogstens gelijk blijven en de operationele marge zou tussen de 10 en de 13 procent liggen. Analiste Sylvie Vanhoutte van KBC Securities schrok even. Haar oordeel was duidelijk: een afwaardering tot 'afbouwen'; als ze geen 'verkopen' schreef was dat onder meer omdat het kalf toch al verdronken was. Bureau Van Dijk had in mei nog staande gehouden dat de operationele winst dit jaar met 7 procent zou stijgen. Vanhoutte berekende dat ze met 34 tot 45 procent zal dalen. Dat volgt gewoon uit de omzetprognose en de geciteerde marge. In juni nog had men bij Bureau Van Dijk gedaan of er niets aan de hand was. Toen had Arinso zijn winstwaarschuwing gegeven. Arinso is actief in ERP-informatica en staat bekend als specialist voor toepassingen in personeelsbeleid. Dit is precies hetzelfde profiel als bij Bureau Van Dijk. Maar in juni was er nog niets aan de hand, volgens de onderneming. In België zouden de problemen veel minder zwaar zijn dan in de Verenigde Staten. De analisten konden er gisteren alleszins niet mee lachen. Frank Roosen van de Fortis Bank waardeerde het aandeel slechts af tot 'houden'. Maar hij verlaagde zijn winstverwachting fors van 1,53 euro per aandeel tot 0,80 euro. Vooral zijn 'fair value' van 24 euro klonk vernietigend. De dag voordien was Bureau Van Dijk nog op 32,1 euro geëindigd. Zowel Sylvie Vanhoutte als Frank Roosen pleitten ervoor dat Belgische beursgenoteerde bedrijven tot kwartaalrapporten zouden worden verplicht. "Zeker in de informatica is zes maanden een eeuwigheid", vond Roosen.

Het is zeker de leiding van Bureau Van Dijk niet die hem daarin zal tegenspreken. Woordvoerster Elisabeth Vandamme geeft toe dat januari en februari zwak waren. Maar dat is een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Het duurde nog enkele maanden langer eer duidelijk werd dat er meer aan de hand was. Ze ontkent dat analisten misleid werden. Intussen vragen de analisten zich wel af waarom ze een cijferrebus voorgelegd kregen. Op 10 augustus komt Bureau Van Dijk met zijn halfjaarlijkse cijfers. Waarom niet de essentiële getallen al bij de waarschuwing voegen?

De reactie van de beurs was vernietigend. Toen Bureau Van Dijk uiteindelijk kon worden genoteerd, bedroeg de koers nog 22 euro. Later op de dag herpakte het aandeel zich tot 25 euro. In de marge van dat alles leek een van de flagrantste gevallen van handel met voorkennis in de maak uit de Brusselse beursgeschiedenis. Woensdag waren om 16.03 uur 25.000 aandelen in één blok van eigenaar veranderd tegen 32,1 euro. Donderdag bij opening was de koper dus 250.000 euro of ruim 10 miljoen frank kwijt. Uiteindelijk kwam Elisabeth Van Damme met een andere verklaring voor de dag. Treetops, een vehikel van de familiale aandeelhouders van Bureau Van Dijk, had die aandelen verkocht aan Alain Liedts. Liedts is bestuurder en familiale aandeelhouder. Het ging dus om en vestzak-broekzakoperatie zonder gedupeerden. De beurs werd van de transactie op de hoogte gesteld en de omzet werd bij de beursomzet geteld. Dit is zo voorzien. Maar Bureau Van Dijk zou dat niet geweten hebben. Intussen was half België wel op zoek naar de snoodaard die op de valreep verkocht had. De beurs wou - uit discretie - zelf geen toelichting geven. Bijkomend probleem was dat de mededeling van Bureau Van Dijk niet op de beurswebsite stond. Zoiets is geen juridische verplichting. Maar veel kleine beleggers denken toch dat dit meer is dan een vrijblijvend prikbord. Omdat de mededeling per fax en niet per e-mail toegestuurd was, kon ze niet opgenomen worden. Brussel zal de administratieve leiding van de fusiebeurs Euronext op zich nemen... RoM

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234