Donderdag 06/05/2021

Global warming

Verzuring van oceanen heeft invloed op al het leven onder water

null Beeld BELGAIMAGE
Beeld BELGAIMAGE

Al het zeeleven zal aangetast worden omdat de CO2-uitstoot de oceanen zuurder maakt. Vooral jonge dieren lopen gevaar. Dat besluiten meer dan 250 wetenschappers na acht jaar onderzoek.

De oceaanverzuring wordt veroorzaakt door de door mensen geproduceerde koolstofdioxide in de atmosfeer. Ongeveer een kwart daarvan komt in het zeewater terecht en wordt daar omgevormd tot koolzuur. Daardoor verlaagt de pH-waarde van het water.

Sinds het begin van de Industriële Revolutie is de gemiddelde pH van het zeewater gedaald van 8,2 naar 8,1. Dat is een toename van de zuurtegraad met ongeveer 26 procent.

Onderzoekers van het BIOACID-project, dat geleid wordt vanuit Duitsland, onderzoeken al acht jaar welke gevolgen dat heeft voor het zeeleven. Intussen verschenen al meer dan 350 publicaties. Een samenvatting van de voornaamste besluiten wordt in november voorgesteld tijdens de Climate Change Conference van de VN in Bonn.

Helft reageert negatief

Uit studies in laboratoria, maar ook in de Noordzee en de Baltische Zee, in het Noordpoolgebied en Papua-Nieuw-Guinea, is gebleken dat bijna de helft van de geteste soorten al negatief reageerden op een kleine toename van de CO2-concentratie in het zeewater. Vooral jonge zeedieren blijken gevoelig. Dat is het geval bij Atlantische kabeljauw, mosselen, zeesterren, zee-egels en zeevlinders.

De auteurs schatten dat het aantal kabeljauwen dat uitgroeit tot volwassen vissen zal terugvallen tot een kwart of zelfs een twaalfde van de populatie van vandaag. Andere soorten, zoals de rankpootkreeft, blijken niet gevoelig voor de verzuring. En sommige planten, zoals algen die koolstof gebruiken voor fotosynthese, hebben er mogelijk zelfs baat bij.

Voedselketen

Maar onrechtstreeks zullen ook deze soorten op termijn wellicht aangetast worden, zegt hoofdauteur en professor Ulf Riebesell, een wereldautoriteit op het vlak van oceaanverzuring, aan de BBC.

"De verzuring beïnvloedt het zeeleven in alle groepen, maar in verschillende mate", zegt hij. "Warmwaterkoraal is gevoeliger dan diepwaterkoraal. Mosselen en slakken zijn gevoeliger dan schaaldieren. En we hebben vastgesteld dat jonge organismen meer aangetast worden dan volwassen exemplaren. Maar zelfs als een organisme geen rechtstreekse schade oploopt, zal het op termijn wellicht toch aangetast worden door veranderingen in het habitat of in de voedselketen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234