Maandag 25/05/2020

Verzorgingsinstellingen dringen aan op garanties tegen commercialisering in gezondheidszorg

BRUSSEL l Het Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI), de koepelorganisatie van de privaatchristelijke zorgvoorzieningen, pleit voor ethische correcties bij de toenemende commercialisering van de gezondheidszorg. 'We dringen aan op betaalbare, kwalitatieve en toegankelijke zorg', aldus gedelegeerd bestuurder Peter Degadt.

Het VVI verspreidt nu een ethisch advies over de 'vermarkting' aan haar meer dan vijfhonderd instellingen. Zo pleit het VVI ervoor dat solidariteit behouden blijft, de meest kwetsbare patiënten niet uit de boot vallen, kwaliteitsvolle zorg op de eerste plaats blijft staan en de toegankelijkheid en betaalbaarheid voor iedereen gegarandeerd blijft.

De nood aan ethische correcties bij die evolutie is volgens het VVI groot. Vorig jaar organiseerde de CM nog een symposium over het thema met verwijzingen naar het buitenland waar sterk commerciële groepen zich inkopen in de zorgsector. "Dit advies is een pro-actieve reactie op veranderingen die je elders in Europa ziet en die zich ook bij ons zullen aftekenen", aldus stafmedewerker Yvonne Denier. "De hantering van een sterkere economische logica in de gezondheidszorg vraagt ethische correcties."

In ons land zijn privatisering en commercialisering van die zorg nog niet zo expliciet aanwezig, maar de sluipende beweging zorgt al langer voor ongerustheid. Cijfers van de OESO tonen dat het individueel aandeel dat de patiënt betaalt in de gezondheidskost tussen 1990 en 2001 is gestegen van zestien naar achtentwintig procent.

Ook de remgelden zijn het laatste decennium toegenomen. Voorts meldde de CM een sterke stijging van de supplementen voor de erelonen en medisch materiaal, naast een toename van de kosten voor medicatie. Tussen 1998 en 2004 zijn de kosten ten laste van de patiënt met gemiddeld 41 procent gestegen. Een stijging die grotendeels wordt opgevangen door de eveneens toenemende aanvullende verzekeringen van patiënten bij privéverzekeraars en mutualiteiten.

Het zichtbaarst tekent de commercialisering zich voorlopig wellicht af in de ouderenzorg, aldus Degadt. "Commerciële immobiliëngroepen uit Frankrijk en Nederland benaderen zorginstellingen voor een partnership. Zij willen hun erkenningsnummer gebruiken en zij zorgen voor de bouwwerken. Dat is geen probleem als de prijs voor de patiënten daardoor niet fors omhooggaat en de zorg gegarandeerd blijft."

VVI-voorzitter Guido Van Oevelen schetste waar het risico ligt. "Wij investeren onze eventuele winst altijd terug in zorg. Commerciële initiatieven moeten winst maken voor hun aandeelhouders. Dat kan alleen door bijvoorbeeld strikt de norm te hanteren en dus de zorg en de patiënt in gevaar te brengen."

(NC)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234