Woensdag 28/07/2021

Verzoening tussen Amerikaans gijzelaar en Iraans gijzelnemer

Ontmoeting bekroont schuchter liefdespel Iran-VS

parijs / BRUSSEL.

REUTERS / EIGEN BERICHTGEVING

Bijna twintig jaar nadat militante Iraanse studenten de Amerikaanse ambassade in Teheran op spectaculaire wijze bezetten, ontmoette een gijzelnemer gisteren in Parijs een van zijn voormalige gevangenen. Het werd een historisch moment tussen twee gezworen vijanden. Met de gijzelingsactie startte destijds de 'oorlog' tussen de Verenigde Staten en Iran.

Ze wisten niet goed wat gedaan. Elkaar recht in de ogen kijken. De hand schudden. Of gewoon formeel naast elkaar zitten. Uiteindelijk geraakten ze toch in gesprek. Onder enorme mediabelangstelling trachtten Barry Rosen (54) en Abbas Abdi (42), in het Unesco-gebouw in Parijs een brug naar elkaar te slaan. Negentien jaar geleden, in 1979, waren het gezworen vijanden. Rosen, een Amerikaans woordvoerder van de ambassade in Teheran. Abdi, een medeverantwoordelijke voor de bezetting van de ambassade en een verwoed tegenstander van alles wat naar de VS rook. 444 dagen lang was Rosen samen met 51 andere landgenoten de gevangene van de fanatieke Iraanse gijzelnemers. Maandenlang piekerde hij zich suf in een kale cel met één brandend peertje. Als gevolg van de actie werden alle banden tussen de VS en Iran verbroken.

Dat het geweten van de Iraniër is beginnen knagen, is weinig waarschijnlijk. De bezetting was destijds een ideologische statement. De veelal jonge gijzelnemers wilden de buitenwereld duidelijk maken dat Iran voortaan zijn eigen koers zou varen. De door de VS gesteunde (corrupte) sjah werd verdreven en het extreem-sjiitische regime van de ayatollahs ingesteld.

De ontmoeting van gisteren was eigenlijk opnieuw een politieke daad. Abdi werd door de omgeving van de huidige gematigde Iraanse president Mohammed Khatami aangesproken om de meeting te houden. Volgens het tijdschrift Time namen vrienden van Abdi contact op met de in Cyprus gelegen mensenrechtenorganisatie, Center for World Dialogue. Zij spraken Rosen aan en hij hapte toe.

Sinds de verkiezing van Khatami, vorig jaar, is de dooi ingetreden tussen de VS en Iran. Vooral Khatami's warme oproep tot dialoog via CNN, en de nieuwe reeks sport- en culturele ontmoetingen tussen de twee landen, hebben het imago van Iran enigszins bijgesteld bij een aantal Iranofoben in de VS. Na de mediatieke WK-wedstrijd VS-Iran kon de toenadering niet meer stuk. Vorige maand riep VS-president Bill Clinton op tot "echte verzoening" met Iran.

En zo stonden bijna twintig jaar, een aantal politieke liefdesbaletten tussen Iran en de VS en een progressieve president later, gijzelnemer en gijzelaar opnieuw oog in oog met elkaar. Niet om de ander van zijn eigen gelijk of ongelijk te overtuigen maar om elkaar beter te begrijpen. "Ik ben heus niet naïef als het over Iran gaat," zei Rosen in gesprek met Time. "Ik hoef niet te vergeven en te vergeten. Maar ik denk dat het belangrijk is dat we elkaar begrijpen."

Rosen heeft inmiddels de diplomatie verlaten. Hij werkt nu aan de Columbia-universiteit in New York. Abdi is ook niet meer de man die hij was. Hij is niet meer een fervent voorstander van de extremistische ayatollahs, veeleer van de gematigde lijn. Wegens zijn verzet tegen de antidemocratische gang van zaken in zijn land, werd hij in 1993 gearresteerd en één jaar in een cel opgesloten. Hij schrijft nu columns voor de krant Salam (Vrede). "Het doel van onze ontmoeting is de normalisatie van de relaties," zei hij kort voor de confrontatie. (NDa)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234