Vrijdag 04/12/2020

Verzetsman tegen een harde brexit

De uitdager van premier Theresa May, de Liberaal-democratische leider Tim Farron, kan zich als de leider van de eurogezinde Britten profileren. Farron is bevlogen, maar hij heeft handicaps. Patrick van IJzendoorn

'Tiny Tim' is hij spottend genoemd, vooral vanuit Conservatieve hoek. Maar voor de kleine, rossige leider van de Liberaal-democraten Timothy James 'Tim' Farron vormen de vervroegde verkiezingen een uitgelezen mogelijkheid om uit de schaduw van zijn voorganger Nick Clegg te stappen en zich te profileren als de leider van de eurogezinde Britten.

"Dit is uw kans om de koers van dit land te verzetten, een ruime Conservatieve meerderheid te voorkomen." Rap na de verrassende aankondiging van Theresa May wierp de 46-jarige Liberaal-democraat zich gretig op als vaandeldrager van het verzet tegen een harde brexit. Dat stond in schril contrast met de trage reactie van de eurosceptische oppositieleider Jeremy Corbyn, die bijna een uur nodig had om een reactie te formuleren en vervolgens amper iets zei over de Europese dimensie.

Uit het ravijn

Als leider van de enige partij die onvoorwaardelijk voor het Britse lidmaatschap van de Europese Unie is, put Farron moed uit eerdere verkiezingsresultaten. Zo veroverde zijn partij bij tussentijdse verkiezingen veel stemmen in David Camerons oer-Conservatieve kiesdistrict Witney en in brexitland Stoke Central. In de rijke Londense wijk Richmond Park wisten de Liberaal-democraten de zetel te heroveren op de Conservatieven, dit ten koste van de prominente euroscepticus Zac Goldsmith.

Strijden voor het Europese gedachtegoed is voor de Liberaal-democraten de enige manier om uit het ravijn te kruipen waarin ze tijdens de verkiezingen van mei 2015 waren beland. Clegg betaalde toen de prijs voor een vijfjarige samenwerking met de Conservatieven: de partij ging van 57 naar 8 zetels. Uit dat exclusieve gezelschap koos de partij Farron tot leider, de afgevaardigde van Westmoreland & Lonsdale die enkele jaren eerder naam had gemaakt met een knappe congrestoespraak.

Deze voormalige politicologiestudent uit Noord-Engeland behoort, anders dan zijn voorganger, tot de progressieve vleugel van de Liberaal-democraten. Hij is welbespraakt en bevlogen, maar hij heeft enkele handicaps. Zo is hij een carrièrepoliticus, die amper werkervaring heeft buiten de politiek. Daarnaast is hij een devoot katholiek, wat met zich meebrengt dat hij sceptisch staat tegenover abortus, euthanasie en het homohuwelijk, wat atypisch is voor een Liberaal-democraat.

Nieuw referendum

Tijdens de verkiezingscampagne zal hij over slechts een ding willen praten: de brexit. Hij is realistisch genoeg om te beseffen dat een vertrek van de Britten uit de EU onvermijdelijk is. Farrons streven is een 'zachte brexit', oftewel het Noorse model waarbij de Britten lid blijven van de gemeenschappelijke markt. Tevens eist hij dat de kiezers zich via een nieuw referendum mogen uitspreken over het resultaat van de brexitonderhandelingen.

Saillant detail is dat May en Farron een kwart eeuw geleden tegenover elkaar stonden in het kiesdistrict Durham North West, dat uiteindelijk ging naar de Labour-kandidaat. Ze refereerde hieraan tijdens een recent debat in het Lagerhuis. "De kiezers beseften toen niet dat de verliezende kandidaten van toen nu de partijleiders zouden zijn. Maar ik zou de eerbiedwaardige heer erop willen wijzen dat mijn partij iets groter is dan de zijne."

Hoe terecht die overmoed is, zal over zeven weken blijken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234