Zaterdag 28/11/2020

Open Vld

‘Verzetsheld tegen paars-groen’ is nu kandidaat-voorzitter: ‘De steun van de partijmilitanten gaf de doorslag’

Beeld BELGA

Na Bart Tommelein en Els Ampe gooit nu ook federaal fractieleider Egbert Lachaert zich in de voorzitterstrijd voor Open Vld. Hij wil de partij waar wat meer naar rechts, maar een Vivaldicoalitie sluit hij niet uit. Ook blijft hij mild voor huidig voorzitter Gwendolyn Rutten.

Veertig procent haalde Egbert Lachaert bij de voorzittersverkiezingen in 2012 tegen Gwendolyn Rutten. Als nobele onbekende haalde hij een erg hoge score tegen de kandidaat gesteund door de partijtop. “Ik stel me pas opnieuw kandidaat als ik zeker ben om een stuk beter te doen”, zei hij nadien regelmatig, ook de afgelopen maanden. “Nog eens als tweede strandden, dat zou bijzonder pijnlijk zijn.” Nu is hij zeker van zijn stuk, zo blijkt uit zijn kandidatuur vandaag.

Een verrassing is dit niet. Al sinds afgelopen zomer wordt hij publiekelijk vooruitgeschoven door Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne. “Maar de steun die ik kreeg op de vele nieuwjaarsrecepties, van de voorzitters van lokale afdelingen en partijmilitanten, gaf de doorslag”, zegt Lachaert aan De Morgen.  

De federale fractieleider heeft zich grondig voorbereid. Hij zocht brede steun binnen zijn partij, en heeft een breed campagneteam van drie mensen per provincie samengesteld. De komende dagen en weken zullen op zijn website druppelsgewijs liberalen hun steun toe zeggen, van nieuw jong talent, over parlementsleden en burgemeesters tot oude partijgetrouwen. “Zo’n 30 à 40 mensen”, zegt hij. Een stevige basis om mee te starten. Ook heeft hij een goede band met partijzwaargewicht en provinciegenoot Alexander De Croo, een belangrijke steunpilaar in Oost-Vlaanderen, waar Open Vld traditioneel sterk staat.

Geen verzet tegen Vivaldi

Eind vorig jaar liet Lachaert zich opmerken met zijn protest tegen de nota van Paul Magnette, die als informateur aasde op een paars-groene coalitie. Heel wat burgemeesters volgden hem in zijn verzet. Maar dat wil niet zeggen dat hij absoluut een paars-gele regering wil, benadrukt hij. “Mijn voorkeur is dat de twee grootste partijen aan beide zijden van de taalgrens proberen een oplossing te vinden, maar het is aan de informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) om duidelijk te maken of N-VA en PS samen kunnen besturen.” 

Tegen een Vivaldicoalitie, paars-groen aangevuld met CD&V, verzet hij zich niet. “Het is toch een hele andere realiteit als PS niet de pen vasthoudt bij het opstellen van het regeerakkoord, als er meer vanuit het centrum wordt gewerkt. We zaten bij de poging van Magnette bovendien in het verhaal dat we te allen prijzen het premierschap zouden willen. Van dat frame moesten we vanaf. Als ik dat zo aan de leden en burgemeesters uitleg, gaan ze daarmee akkoord. Trouwens, het is nog altijd mogelijk dat Open Vld in de oppositie belandt.”

Hij hoopt vooral dat de voorzittersrace niet al te veel in het vaarwater komt van de regeringsonderhandelingen. “Ik ga me behoeden voor forse uitspraken daarover”, zegt hij. Rutten blijft de gesprekken voeren, maar hij gaat er wel van uit dat de kandidaat-voorzitters, naarmate de race vordert, mee betrokken worden bij de formatie. “Net zoals bij CD&V en MR gebeurde.”

Sleutelrol voor Bart Somers

Inhoudelijk wil hij weer meer de klemtoon leggen op het ‘liberale verhaal’. “Als je aan mensen vraagt waar Open Vld voor staat, blijft het antwoord vaag”, zegt Lachaert. “Maar fiscaliteit en het socio-economische blijven onze kernthema’s, daar moeten we de nadruk opleggen. We moeten ons DNA beschermen.” In het federale parlement profileerde hij zich de jongste jaren als arbeidsmarktspecialist. Een van zijn stokpaardjes was de beperking van de werkloosheid in de tijd. “In Brussel word ik vaak als donkerblauw bestempeld, lokaal word ik vaker een sociale liberaal genoemd.” In Merelbeke was hij in de vorige legislatuur OCMW-voorzitter, nu is hij er eerste schepen. 

Op het vlak van veiligheid en migratie wil hij zich harder opstellen. “Mensen van vreemde afkomst die hun best doen, moeten we omarmen. Maar wel is het zo dat het ticket naar de sociale zekerheid nu nog vaak te goedkoop is.” Zelf verwijst hij naar Vlaams minister voor Samenleven Bart Somers, die voor alle duidelijkheid niet in zijn team zit. “Hij heeft een sleutelrol te spelen. Als Mechels burgemeester heeft hij oorspronkelijk heel erg de nadruk gelegd op veiligheid. Hij installeerde camera’s, responsabiliseerde ouders van probleemjongeren, voerde een zero-tolerancebeleid. De jongste jaren benadrukte hij alleen het inclusieve verhaal, mede onder druk van zijn coalitiepartner Groen. Wel beide aspecten zijn nodig, ik pleit voor een gebalanceerd verhaal. Met ook meer kleur binnen de partij.”

Egbert Lachaert, tijdens de Open Vld-nieuwjaarsreceptie vorige week.Beeld Photo News

Mild voor Rutten

De komende dagen stelt Open Vld de voorzittersverkiezingen officieel open, eind maart zijn de resultaten bekend. Bart Tommelein is voorlopig de grootste concurrent voor Lachaert, al is die sinds hij burgemeester in Oostende is minder zichtbaar op nationaal vlak. Hij pleit voor ‘continuïteit’, maar riskeert daardoor als “kandidaat van establishment” versleten te worden, geen lekker etiket in liberale kringen.

Vlaams Parlementslid Els Ampe mikt dan weer volop op de steun van de basismilitant. Alleen, als Brusselse beschikt ze zelf over een te beperkte aanhang om echt kans te maken. Huidig voorzitter Rutten heeft zich nog niet uitgesproken of ze zich kandidaat stelt om zichzelf op te volgen. De kans lijkt eerder klein: haar positie is momenteel erg verzwakt, de kans op een nederlaag lijkt te groot. Lachaert blijft mild voor haar. “We hebben een strategisch meningsverschil over de regeringsvorming, maar de contacten zijn vrij goed. We moeten respect hebben voor hoe zij de voorbije zeven jaar de partij heeft samengehouden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234