Woensdag 26/02/2020

WK-lied

Verzet tegen rapper Damso groeit: na hoofdsponsor AB InBev volgt eerste kritische stem uit de Voetbalbond zelf

De Brusselse rapper Damso.Beeld EPA

De keuze van de Voetbalbond om Damso het WK-lied voor de Rode Duivels te laten schrijven, botst op steeds meer verzet. AB InBev, de hoofdsponsor van de KBVB, zal de Voetbalbond aansporen om de keuze voor Damso te herzien. Dat bevestigde woordvoerster Fleur Poets aan onze redactie. Ook Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns laat als bestuurslid zijn ongenoegen blijken. Eerder had Dominique Leroy, de CEO van Proximus, al duidelijk laten verstaan dat ze zich niet in de beslissing kan vinden. 

“We sporen de Voetbalbond aan hun keuze voor Damso te herzien.” Met dat statement tekende AB Inbev het doodsvonnis voor de Brusselse rapper als maker van de WK-hymne. Want de biergigant is met Jupiler hoofdsponsor van de Voetbalbond. Of er gevolgen zijn voor die sponsorovereenkomst als Damso toch aan boord blijft? Daar wilde AB Inbev nog niet op ingaan. “We wachten de vergadering van dinsdag af”, aldus woordvoerster Fleur Poets. 

Ook binnen de Voetbalbond zelf klinken de eerste twijfels openlijk door. “Als lid van de Raad van Bestuur van de KBVB neem ik formeel afstand van de beslissing van het management in verband met de zaak Damso”, twitterde Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns.

De officiële sponsors van de KBVB hebben intussen een gezamenlijke brief gericht aan de bond. Daarin benadrukken ze“ernstige bedenkingen” te hebben. “Als maatschappelijk verantwoorde bedrijven dragen we allen inclusie en gendergelijkheid hoog in het vaandel. Als officiële sponsors hebben we daarom ernstige bedenkingen bij de keuze van de KBVB voor deze artiest”, klinkt het. Dat de rel gretig opgepikt wordt door het buitenland - onder meer The Independent en de New York Times schreven er al een stuk over - zal de zenuwen alleen maar meer op scherp stellen.

De keuze voor Damso werd deze week in vraag gesteld na een campagne van de Vrouwenraad. De raad had de partners van de Belgische Voetbalbond (KBVB) in een brief gevraagd om hun sponsoring te herbekijken als de Brusselse rapper de officiële WK-hymne mag maken. Damso is ontzettend populair, maar staat ook bekend om zijn vrouwonvriendelijke teksten.

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) kondigde vandaag in de Kamer aan dat Proximus, één van de sponsors van de Voetbalbond, erop zal aandringen de keuze voor Damso te herzien. Proximus heeft de minister laten verstaan hoezeer eerbied voor elk individu, vrouwvriendelijkheid en gendergelijkheid waarden zijn die het als bedrijf wil uitdragen en dat het bedrijf van haar partners verwacht dat ze dezelfde waarden onderschrijven. Topvrouw Leroy heeft te kennen gegeven dat ze expliciet afstand neemt van de keuze voor Damso en erop zal aandringen die beslissing te wijzigen, aldus De Croo.

Dominique Leroy, CEO van Proximus.Beeld Photo News

Dinsdag zitten de sponsors rond de tafel met de Voetbalbond. Ook AB InBev, een van de grootste sponsors, zal de bond op de vergadering aansporen om de keuze voor Damso te herzien. Dat heeft woordvoerster Fleur Poets bevestigd aan Het Laatste Nieuws. 

De Croo: "Foute keuze"

Minister De Croo is zelf ook geen grote fan van Damso. "Maar voor mij mag Damso zingen wat hij wil. Ik ben een liberaal en het laatste waar we voor pleiten, is censuur", antwoordde De Croo op een vraag van An Capoen (N-VA). Maar de discussie gaat voor de minister over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de Voetbalbond, waarbij hij verwees naar het Sociaal Charter van de KBVB. "Het zou de Voetbalbond sieren mocht ze toegeven dat ze een foute keuze heeft gemaakt", vindt De Croo.

Dinsdagavond had de minister al zijn afkeuring over de keuze voor Damso uitgesproken. "Als Voetbalbond heb je een voorbeeldfunctie en je kiest dus voor iemand die bepaalde waarden uitstraalt", zei hij in het Canvas-programma  
De afspraak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234