Dinsdag 15/06/2021

Verzet tegen Frans homohuwelijk ontspoort

Het debat over het Franse homohuwelijk zit in de eindfase maar wordt elke dag grimmiger. Zondag vielen boze tegenstanders minister van Binnenlandse Zaken Valls lastig, een dag eerder blokkeerden ze een hst waarin de bekende journaliste en homo-rechtenverdedigster Caroline Fourest reisde.

De heftigheid waarmee honderdduizenden Fransen zich tegen het homohuwelijk blijven verzetten, een speerpuntvoorstel van president François Hollande, neemt onderhand een Tea Party-achtige wending. De beweging van Frigide Barjot, een belegen showbizzpersonage dat zichzelf heruitvond als pasionaria van de conservatieve moraal en als Frans epigoon van Sarah Palin, wordt met het uur radicaler.

Kon Barjot de homofobe taal van een deel van haar aanhang aanvankelijk nog binnen de perken houden, dan ziet het er vandaag naar uit dat ze de doos van Pandora heeft geopend, en niet meer gesloten krijgt.

"Frigide, hou ermee op!" riep de bekende journalist Karl Zéro, toevallig ook Barjots zwager, haar op in de Franse versie van de Huffington Post. Zéro, katholiek maar voorstander van het homohuwelijk, vreest dat Barjot "gemanipuleerd wordt" door "extremisten die korte metten willen maken met de Republiek".

Aanleiding voor Zéro's appél is een reeks incidenten de voorbije dagen. Het recentste vond gisteren plaats, een dikke week voor de finale stembeurt in de Assemblée, op 23 april. Onaangekondigd, en dus ook zonder toestemming, kwamen 70 betogers actie voeren voor het parlement. Toen de groep er haar tenten wilde opslaan, greep de politie in.

Witheet van woede veroorzaakte een veertigtal militanten ook zondagavond spanning. Dat deden ze door minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls en zijn echtgenote op te wachten toen zij na een concert de Parijse Salle Pleyel verlieten. Valls, wiens aanwezigheid op sociaalnetwerksites gesignaleerd was, moest door lijfwachten in veiligheid worden gebracht.

Betogers op rails

Was het vrijdag ook voor de Senaat al tot opstootjes gekomen, dan vonden de grofste feiten zaterdag plaats. Toen kwamen de ordediensten meermaals tussen om Caroline Fourest te beschermen, journaliste, lesbienne en uitgesproken voorstandster van het 'Mariage pour Tous'.

Fourest, bekend van haar werk over radicale en nationalistische groepen en op websites met de dood bedreigd, was naar Nantes afgereisd voor een debat, georganiseerd door het blad Nouvel Observateur. In het station van de Loirestad werd ze onthaald door een honderdtal nijdige betogers die haar de weg versperden.

Kort daarna, voor het Congrespaleis, probeerde een 70-tal twintigers door het cordon van de oproerpolitie CRS te dringen, om Fourest het zwijgen op te leggen. Terug in het station, enkele uren later, was het weer van dat: betogers wierpen zich op de rails en verhinderden het vertrek van de hst waarin de journaliste zat. Resultaat: 40 minuten vertraging voor alle passagiers.

Ook bij haar aankomst in Parijs wachtten woeste tegenstanders van het homohuwelijk, met name leden van het extreem rechtse Front National (FN) en verwante organisaties, haar op.

"De homofoben zijn te ver gegaan", reageerde Fourest gisteren, eveneens op de site van de Huffington Post. "Hun woede is politiek en onthult een onrustwekkend klimaat. Het staat voor een ideologische verglijding richting het meest complexloze rechtse extremisme." Fourest doet het geweld zelfs aan burgeroorlog denken.

Laatste week

De plotselinge koortsopstoot heeft zo zijn reden: terwijl de regering de laatste debatten over het homohuwelijk aanvankelijk in mei wilde houden, heeft ze haar kalender enkele dagen geleden gewijzigd. Zodoende vindt het ultieme wetgevende werk deze week al plaats. Het argument van de Parti Socialiste (PS) luidt dat nog meer discussie niet nodig is. Het homohuwelijk maakte van meet af aan deel uit van de agenda van Hollande en in de aanloop naar zijn verkiezing vorig jaar voerde hij er ook campagne over, heet het. Hij werd president - en voert nu zijn belofte uit.

De oppositie, geleid door een UMP die de electorale nederlaag van Nicolas Sarkozy nauwelijks verteerd krijgt en onder druk van extreem rechts steeds conservatievere standpunten inneemt, eist een referendum over de kwestie. De partij voelt zich gesterkt door opiniepeilingen waaruit blijkt dat de tegenstanders van het homohuwelijk stilaan terrein winnen, al zijn ze nog altijd in de minderheid.

Volgens politicologen gaat achter de afkeer van het Mariage pour Tous ook boosheid schuil over Hollandes povere sociaal-economische resultaten. Bovendien is zijn regering in de scandalitis verzeild sinds een topminister ontslag moest nemen vanwege een geheime bankrekening in Zwitserland.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234