Zaterdag 04/02/2023

Migratie

Verzet groeit tegen Deens plan om criminele asielzoekers naar afgelegen eiland te ‘verbannen’

Asielzoekers worden opgevangen in een tentenkamp in Naestved, zo'n 60 kilometer ten zuiden van Kopenhagen. Beeld EPA
Asielzoekers worden opgevangen in een tentenkamp in Naestved, zo'n 60 kilometer ten zuiden van Kopenhagen.Beeld EPA

Het plan van de Deense regering om criminele en uitgeprocedeerde asielzoekers als paria’s onder te brengen op een afgelegen eiland, stuit op steeds meer verzet. Mensenrechtenorganisaties, antidiscriminatiebureaus en ook de VN veroordelen het omstreden voorstel.

Stieven Ramdharie

“Ze zijn ongewenst in Denemarken en ze moeten het voelen”, aldus minister van Integratie Inger Stojberg op Facebook over het voornemen om in 2021 zo’n honderd asielzoekers te ‘verbannen’ naar het verlaten eiland Lindholm. De keuze van het eiland is ook bijzonder: tot voor kort werden op dezelfde plek veeproeven gedaan met besmettelijke ziektes.

Het plan, waarover het parlement later deze maand stemt, is zó vergaand dat ook de VN-commissaris voor de mensenrechten zich nu genoodzaakt ziet in actie te komen. “Hun vrijheid afpakken en ze isoleren en stigmatiseren, zal ze nog kwetsbaarder maken”, aldus Michelle Bachelet. Ze wil binnenkort met de Deense regering om tafel om ze op het hart te drukken dat het eilandplan écht een brug te ver is.

Maar Stojberg, die vanwege het plan voor de zoveelste keer wereldnieuws is geworden, wil van geen wijken weten. “Als u ongewenst bent in de samenleving, moet u geen last zijn voor de gewone Denen”, betoogt de minister van de rechts-liberale regeringspartij Venstre.

Het plan wordt van harte gesteund door de Deense Volkspartij (DF), die de centrumrechtse regering gedoogsteun geeft. Deze partij probeert al jaren, samen met Stojberg, de immigratie naar Denemarken aan banden te leggen met zeer strenge en vergaande maatregelen.

‘Verbanning’

Als het aan de regering ligt, wordt het eilandje op zo’n 80 kilometer van Kopenhagen vanaf volgend jaar ontsmet en geschikt gemaakt om te wonen. Gedurende zo’n honderd jaar werden varkens, koeien en schapen naar Lindholm gebracht om te worden gebruikt voor onderzoek naar onder andere de varkensgriep.

De ‘verbanning’ moet asielzoekers die zich te buiten gingen aan onder andere drugs-en wapenhandel of die zich met hand en tand verzetten tegen hun uitzetting, duidelijk maken dat hun toekomst niet meer in Denemarken ligt.

De asielzoekers zijn overigens niet verplicht om de hele dag op het eilandje van zo’n 4.000 vierkante meter te blijven. Mits ze aangeven waar ze naartoe gaan en ’s avonds terugkeren, kunnen ze van Lindholm af met de veerpont ‘Virus’ die het eiland aandoet.

Politie rond de klok

Direct nadat in het kader van de begrotingsonderhandelingen een akkoord werd bereikt over het plan, twitterde de Deense Volkspartij: “Uitgeprocedeerde, criminele asielzoekers hebben niets te zoeken in Denemarken.” Bij de tweet werd een animatiefilmpje toegevoegd waarin is te zien hoe een migrant met een bruine huidskleur in een bootje naar het eiland wordt gebracht. De partij werd direct beschuldigd van racisme.

“Totdat we van ze af kunnen komen, verplaatsen we ze naar het eiland Lindholm in Stege Bay”, aldus de Volkspartij. “Waar ze ’s nachts verplicht zullen zijn om in het nieuwe exitcentrum te blijven. En er zal de klok rond politie zijn.”

Stojberg roept al jaren dat uitgeprocedeerde asielzoekers keihard moeten worden aangepakt en snel naar hun geboorteland moeten worden uitgezet. Dat het daar onveilig kan zijn, zoals bijvoorbeeld in Afghanistan, vindt ze geen enkel probleem. “Niemand kan garanderen dat ergens geen terreuraanslag zal plaatsvinden, zelfs in Denemarken”, aldus de minister begin dit jaar tijdens een bezoek aan Kabul.

Een beeld uit het animatiefilmpje van de Deense Volkspartij.  Beeld RV
Een beeld uit het animatiefilmpje van de Deense Volkspartij.Beeld RV

Stojberg is ook de drijvende kracht achter een recent regeringsplan om nieuwe staatsburgers te verplichten hun burgemeester de hand te schudden tijdens een ceremonie. Critici zeiden direct dat ze het had gemunt op moslims die soms weigeren iemand van het andere geslacht een hand te geven.

In Denemarken begroeten wij elkaar met een handdruk”, aldus de minister. “Zo tonen wij respect voor elkaar in dit land.” Drie jaar geleden baarde ze opzien met een wetsvoorstel om asielzoekers te laten meebetalen aan hun opvang door hun juwelen en geld af te pakken en te verkopen.

Minister van Immigratie en Integratie Inger Stojberg maakt zich al jaren boos dat uitgeprocedeerde asielzoekers moeilijk het land kunnen worden uitgezet.  Beeld REUTERS
Minister van Immigratie en Integratie Inger Stojberg maakt zich al jaren boos dat uitgeprocedeerde asielzoekers moeilijk het land kunnen worden uitgezet.Beeld REUTERS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234