Zondag 03/07/2022

NieuwsLet's Go Urban

‘Verzet El Kaouakibi is afgewezen’: opdracht voorlopig bewindvoerder LGU wordt verlengd

“Het is niet meer met de belangen van de jongeren van het Kiel voor ogen dat Sihame El Kaouakibi (foto) de laatste jaren haar activiteiten heeft ontplooid”, besloot Annemie Moens in haar verslag.  Beeld Wouter Van Vooren
“Het is niet meer met de belangen van de jongeren van het Kiel voor ogen dat Sihame El Kaouakibi (foto) de laatste jaren haar activiteiten heeft ontplooid”, besloot Annemie Moens in haar verslag.Beeld Wouter Van Vooren

De ondernemingsrechtbank van Tongeren heeft beslist om de opdracht van voorlopig bewindvoerder te verlengen met een maand in de zaak Let’s Go Urban van politica Sihame El Kaouakibi. Dat is bevestigd aan de redactie van Het Laatste Nieuws.

Jeffrey Dujardin

De vraag blijft nu: wat zal er nu gebeuren met LGU, nu de stad de samenwerking met de dansvzw stopzet en de opdracht van Moens verlengd is. “Op basis van haar bevindingen zal men nu moeten kijken of de nodige voorwaarden er zijn voor een faillissementsaanvraag of gerechtelijke reorganisatie”, zegt de persrechter van de Antwerpse ondernemingsrechtbank.

“Georganiseerd bedrog”, zo noemde de voorlopig bewindvoerder de subsidiestroom binnen de vzw Let’s Go Urban in haar eindverslag. Daarin werden grote vragen gesteld bij een totaalbedrag van 450.365,83 euro aan subsidies die in een boekhoudkundig kluwen verwikkeld waren. Volgens de bewindvoerder zou het de afgelopen jaren vooral om één ding gedraaid hebben: het financieel gewin voor politica Sihame El Kaouakibi en haar andere vennootschappen.

“Het is niet meer met de belangen van de jongeren van het Kiel voor ogen dat Sihame El Kaouakibi de laatste jaren haar activiteiten heeft ontplooid”, besloot Annemie Moens in haar vernietigend verslag. Haar taak wordt verlengd. “Het derdenverzet is ongegrond verklaard is en afgewezen”, zegt Frank Vennekens, persrechter van de Antwerpse ondernemingsrechtbank. “De opdracht van de bewindvoerder is met een maand verlengd. Zij moet nu binnen 21 dagen een vordering tot faillissement of gerechtelijke reorganisatie instellen.”

Forensische audit

Alles begon met een forensische audit die eind vorig jaar uitgevoerd werd op vraag van de raad van bestuur van Let’s Go Urban. “Er waren te veel vragen en klachten rond interne financiële verrichtingen”, zei Ann Maes, toenmalig bestuurslid, daarover in februari. Op 21 januari van dit jaar was die audit klaar en drie bestuursleden konden daaruit concluderen dat “het niet meer te fixen was”, Ann Maes en twee andere bestuursleden namen ontslag. Maar daar bleef het niet bij. Met de audit trokken de drie bestuursleden naar de ondernemingsrechtbank in Antwerpen, met de vraag om een voorlopig bewindvoerder aan te stellen. Die stelde op 2 februari advocaat Annemie Moens aan als bewindvoerder, gedurende 3 maanden moest ze de dagelijkse werking opvolgen en uitzoeken.

Voorlopig bewindvoerder Annemie Moens. Beeld BELGA
Voorlopig bewindvoerder Annemie Moens.Beeld BELGA

Op 4 februari tekenden de advocaten van El Kaouakibi verzet aan tegen de bewindvoerder. Volgens Mounir Souidi, één van El Kaouakibi’s advocaten, was de aanstelling via eenzijdig verzoekschrift onwettig. “Daaruit vloeien automatisch nietigheden (verwijzend naar het rapport, red.) voort die we in de toekomst bij onze verdediging kunnen opwerpen. De bestuurders hebben onze cliënte verschalkt door achter haar rug en via een eenzijdig verzoekschrift een bewindvoerder aan te stellen”, aldus Souidi.

Vandaag heeft ondernemingsrechtbank dus daarin een beslissing gemaakt: de opdracht van Annemie Moens wordt verlengd. De vraag blijft, wat nu voor LGU? De bewindvoerder hoopte dat LGU de storm zou overleven, zij vroeg ook aan Stad Antwerpen om de geldkraan niet dicht te draaien, om zo de lonen van de werknemers van de vzw te kunnen betalen. Maar het stadsbestuur zette maandag de samenwerking met de vzw stop. Alle afsprakennota’s werden meteen beëindigd, de erkenning van LGU Academy als professionele jeugdwerkpartner ingetrokken. De vereniging mag sinds maandag het Urban Center aan het Kielpark niet meer gebruiken, want het gebouw is eigendom van de stad. Er zijn twee uitkomsten in deze zaak: LGU kondigt een faillissement aan of er zal een grondige reorganisatie plaatsvinden. Dat zal duidelijk worden binnen 21 dagen.

null Beeld Gregory Van Gansen / Photo News
Beeld Gregory Van Gansen / Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234