Woensdag 30/11/2022

Gezondheid

Verzekeringsartsen kunnen meekijken in uw medisch dossier

Minister De Block gaat systeem van elektronische patiëntendossiers herbekijken. Beeld Tim Dirven
Minister De Block gaat systeem van elektronische patiëntendossiers herbekijken.Beeld Tim Dirven

Verzekeringsartsen kunnen de digitale medische dossiers van patiënten inkijken. Informatie uit de medische geschiedenis van een patiënt kan zo gebruikt worden om terugbetaling in een verzekeringsdossier te betwisten, zo blijkt uit onderzoek van De Morgen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil het hele systeem nu herbekijken.

Cathy Galle

Verschillende patiënten getuigen aan De Morgen dat verzekeringsartsen, zonder hun medeweten en zonder hun toestemming, in hun elektronische patiëntendossier hebben gekeken.

Alle ziekenhuizen werken tegenwoordig met zulke elektronische patiëntendossiers, waarin ze alle medische gegevens van de persoon in kwestie bijhouden. De gegevens kunnen ook gedeeld worden met andere artsen die de patiënt voor zich krijgt, waardoor bijvoorbeeld scans en foto’s niet telkens opnieuw moeten worden gemaakt.

De regelgeving hierover is heel duidelijk: enkel artsen die op dat moment een behandel­relatie hebben met de patiënt mogen, mits toestemming van die patiënt, in het medische dossier kijken. Maar ook dokters die niet in dat geval zijn, kunnen in sommige gevallen in de dossiers. “Dat kan ook niet anders”, klinkt het op het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). “De dossiers volledig ontoegankelijk maken, kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Dan zou een spoedarts bijvoorbeeld niet in het medisch dossier kunnen kijken van een patiënt die bij hem binnenkomt. Een arts moet dus in het dossier kunnen inbreken.”

En dus kunnen, technisch gezien, alle dokters binnen een bepaald ziekenhuis of binnen een bepaalde groep ziekenhuizen die met hetzelfde dossiersysteem werken in de dossiers van alle patiënten inbreken. Aangezien ook verzekeringsartsen in de meeste gevallen werkzaam zijn binnen een ziekenhuis, kunnen ook zij in die dossiers.

Alle inzages in een dossier, en dus ook de inbraken, worden wel bijgehouden. Bedoeling is dat die logins gecontroleerd worden door de hoofdarts van het ziekenhuis. Die kan dan optreden in geval van een ongeoorloofde inbraak. Maar hoofdartsen geven aan dat alles controleren onbegonnen werk is.

Fraude

Het controlesysteem is ontoereikend, blijkt uit enkele getuigenissen die De Morgen verzamelde. Bij twee afzonderlijke cases bleken verzekeringsartsen in de elektronische patiëntendossiers te hebben rondgeneusd. Dat kan nadelig uitpakken voor de betrokken patiënten. Informatie uit de medische geschiedenis van een patiënt kan gebruikt worden om terugbetaling te betwisten bij een verzekeringskwestie. Bij een van die cases zijn er zelfs aanwijzingen dat een verslag in dat dossier aangepast werd, in het voordeel van de verzekeringsmaatschappij. De betrokken maatschappijen en de sector zelf geven aan hier niet van op de hoogte te zijn.

Op het kabinet van minister Maggie De Block zijn ze stellig. “Als dit klopt, dan gaat het hier om fraude”, stelt haar woordvoerder Tijs Ruysschaert. “De minister kan wel beleid uitstippelen, maar het is aan de spelers op het veld om dat toe te passen. En als die dat niet doen, dan moet er tegen opgetreden worden.”

Het hele systeem moet ook herbekeken worden en aangepast waar nodig, klinkt het. “Het is duidelijk dat bepaalde digitale systemen bijgesteld moeten worden. En er is ook nood aan meer sensibilisering over de elektronische patiëntendossiers. Want daar is nu nog te veel onwetendheid en ook onduidelijkheid over.”

Al waarschuwt het kabinet er wel voor dat we het kind niet met het badwater mogen weggooien. “De digitale dossiers zijn niet de oorzaak van dit soort misbruik, al kunnen ze misbruik wel makkelijker maken. De schuldigen zijn de artsen die het systeem misbruiken.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234