Maandag 29/11/2021

Verzekeraar weigert 71-plussers reisannulatieverzekering

De verzekeringsmaatschappij AIG weigert reisannulatieverzekeringen te geven aan mensen ouder dan 71 jaar. Toch kwam de 75-jarige Frans Lavaert dat pas te weten nadat hij zijn polis al betaald had. Waarom AIG de leeftijdsgrens hanteert, kon de verzekeraar gisteren niet motiveren.

Vliegtickets naar Bangkok voor hem en zijn vriendin, voor een reis van een maand. Dat is wat Frans Lavaert (75), in Kortrijk bekend als politiek blogger, in januari boekte bij BudgetAir.be. Ruim vier maanden later, en veertig dagen voor vertrek, is het koppel nog steeds niet zeker dat de reisannulatieverzekering die ze toen namen, ook daadwerkelijk geldt.

Het koppel nam de aangeboden reisverzekering, een kleine 70 euro voor hen beiden, om zeker te zijn van hun geld mocht de reis om een of andere reden in het gedrang komen. Toen ze eind januari, na betaling van reis en verzekering, hun polis toegestuurd kregen, bleek er geen vuiltje aan de lucht. Meer zelfs, op de polis stond het geboortejaar van Lavaert gedrukt. Verzekeraar AIG kende dus zijn leeftijd.

Midden vorige maand deed Lavaert evenwel een onaangename vaststelling. Bij het lezen van het document dat de specificaties van de verzekering opsomde, zag Lavaert dat hij helemaal niet gedekt werd door de polis. De 75-jarige blogger valt namelijk buiten de gehanteerde leeftijdsgrens. "De verzekeringsdekking wordt niet toegestaan aan personen die ouder zijn dan 71 jaar", zo staat in het document.

Toen Lavaert en zijn vriendin daarop contact opnamen met hun makelaar bij AIG, viel die volgens hen compleet uit de lucht. "Hij wist niet dat er een leeftijdsgrens vanaf 71 jaar geldt", zegt Lavaert. "Bovendien kregen we de garantie dat onze zaak onderzocht zou worden. Dat is twaalf dagen geleden. We wachten nog steeds op antwoord."

Lavaert hoopt intussen dat hij zijn premie teruggestort krijgt en dat die van zijn vriendin behouden blijft. "De reis is betaald, we willen nog altijd op reis. Alleen wil ik mijn deel terugbetaald zien, en verwacht ik een uitleg voor de leeftijdsgrens."

Bij AIG klinkt het op de afdeling Accident & Health dat de betrokken makelaar niet langer bij het bedrijf werkt. Wie Lavaerts dossier opvolgt, kon niet gezegd worden. Wel wordt bevestigd dat de firma voor haar reisannulatieverzekeringen werkt met leeftijdsgrenzen. Volgens een medewerkster is de laagst gehanteerde die van 65 jaar.

Accountmanager David Bogaert wil zich niet formeel uitspreken over de leeftijdsgrens. "Dat is een moeilijke vraag die ik niet kan beantwoorden zonder dat intern te bekijken. Maar als dat zo is, dan gebeurt dat op basis van analyses van de risico's." Op de zaak-Lavaert wou Bogaert niet reageren alvorens het dossier te hebben ingekeken.

Volgens beroepsvereniging Assuralia moet een verzekeraar kunnen motiveren op welke grond hij een onderscheid maakt tussen personen. "Maar ik kan me voorstellen dat een ouder individu meer vatbaar is voor akkefietjes met zijn gezondheid", zegt woordvoerder Wauthier Robyns. "Wie vindt dat voor hem een onredelijk onderscheid wordt gemaakt uit commerciële overwegingen kan zich beroepen op de antidiscriminatiewet."

'Lucht verkopen'

Consumentenorganisatie Test-Aankoop betreurt dat AIG Lavaerts polis toch goedkeurde terwijl hij volgens de bedrijfsregels daarvoor niet in aanmerking komt. "Dat is lucht verkopen", zegt woordvoerder Jan Moers. "Bovendien is het vreemd dat iemand die 71 is plots niet meer verzekerd kan worden, terwijl dat bij iemand die een dag jonger is, wel nog kan."

De leeftijdsgrens bij reisannulatieverzekeringen lijkt in ons land geen gangbare praktijk. "België is op dat vlak een eerder voorbeeldig land", klinkt het bij Assuralia. Verzekeraars Ethias en ING zeggen alvast geen leeftijdsbeperkingen te hanteren voor hun reisannulatieverzekeringen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234