Dinsdag 27/10/2020

Verzekeraar DKV verdedigt premieverhoging voor zestigplussers

'Tariefverhoging was enige manier om onze portefeuille rendabel te houden'

Bruno Depover

Ziekteverzekeraar DKV moet aan de rechter uitleggen waarom voor zestigplussers de premie voor een hospitalisatieverzekering forser stijgt dan voor andere klanten. De zaak wordt een testcase voor de recente antidiscriminatiewet.

Test-Aankoop vindt dat DKV discrimineert op basis van leeftijd en kondigde deze week aan de ziekteverzekeraar voor de rechter te dagen. "Met dit dossier willen wij een voorbeeld stellen voor de ganse verzekeringssector", zegt Mechels, woordvoerder van de consumentenorganisatie. "Ik heb moeite met de manier waarop Test-Aankoop communiceert", reageert DKV-topman Willy Janssens. "Het is alsof de rechtbank al een beslissing heeft genomen."

De zaak draait om de premieverhoging die DKV sinds begin 2004 oplegt aan zestigplussers met een aanvullende hospitalisatieverzekering. Die bedraagt 24 procent op jaarbasis. Dat is fors meer dan voor de andere leeftijden. Voor DKV-klanten jonger dan twintig verhoogt de premie zelfs niet. Zij zijn immers gezond en dus winstgevend voor de verzekeraar. Janssens: "Wij zorgen ervoor dat jongeren aan een gunstig tarief kunnen instappen waardoor we een stevige basis hebben om de lasten van de ouderen te dragen." Voor mensen tussen twintig en veertig is er een stijging van 8 procent en tussen veertig en zestig loopt de verhoging op tot 16 procent.

"De grootte van de premieverhoging wordt bij DKV uitsluitend bepaald door de leeftijd van de verzekerde. Dat is strijdig met de wet-Onkelinx uit 2003, die alle discriminaties op basis van leeftijd verbiedt", zegt Test-Aankoop. "Die tariefverhoging was de enige manier om onze portefeuille rendabel te houden", verdedigt Janssens zich. "Een objectieve analyse leerde ons dat de gemiddelde kostprijs van het ziekenhuisverblijf jaar na jaar stijgt, de hospitalisatiekosten voor ouderen gemiddeld hoger liggen en dat medische kosten gevoelig toenemen met de leeftijd." DKV roept het wettelijk gelijkheidsprincipe in voor zijn tariefverhogingen. Dat principe stelt dat de premie in relatie moet staan tot het verzekerde risico.

Het is de eerste keer dat er een rechtszaak wordt aangespannen op basis van de wet-Onkelinx. De testcase heeft mogelijk verstrekkende gevolgen voor de verzekeraars. "De uitspraak van de rechter kan een bom leggen onder de verzekeringssector", meent Mechels. Ongeveer zes miljoen Belgen hebben een aanvullende hospitalisatieverzekering die de ziekenhuiskosten vergoedt die slechts gedeeltelijk door de sociale zekerheid worden terugbetaald. DKV is marktleider met meer dan één miljoen klanten, inclusief de groepsverzekeringen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234