Zondag 25/08/2019

Verzamelaars herontdekken de filatelie als hobby

De Post: 'Via een mooie postzegel proberen wij niet-verzamelaars over de streep te trekken'

'Postzegels verrijken je geest enorm'

Postzegels verzamelen, het is een hobby die vaak op gezucht en gekreun onthaald wordt wegens niet hip genoeg. Maar kijk, steeds meer mensen beginnen daar anders over te denken. De postzegelverzamelaar kruipt weer uit het verdomhoekje. 'Filatelie is niet ouderwets.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

Na enkele moeilijke jaren neemt postzegels verzamelen de laatste tijd weer in populariteit toe. Dat stelt zowel de Koninklijke Landsbond der Belgische Postzegelkringen (KLBP) als de dienst Postzegels en Filatelie van de De Post vast. "De trendwatchers die de toenemende cocooning onderzochten, leiden daaruit ook af dat postzegels als vrijetijdsbesteding aan een opleving toe waren", zegt Frank Daniëls, directeur Postzegels en Filatelie.

Voor die vernieuwde interesse zijn verschillende verklaringen. Zo worden jongeren gestimuleerd om aan filatelie te doen. Daartoe richtte De Post vijf jaar geleden Stampilou op, een postzegelclub voor kinderen "om filatelisten te kweken". Inmiddels zijn er zowat 6.000 betalende jongeren bij aangesloten. Daarmee slaagt Stampilou in iets waar gewone postzegelclubs veelal faalden.

Het probleem met gewone clubs is tweeërlei, volgens Eddy Van Vaeck, voorzitter van de KLBP. Ten eerste kunnen veel oudere leden volgens de bondsvoorzitter niet met de jeugd opschieten. "Ze denken: 'Elk voor zich en God voor ons allen. Dit is mijn verzameling en die laat ik aan niemand zien'." Daarnaast gebeurt het clubleven bij de meeste filatelieverenigingen 's avonds. "En dat is voor jonge verzamelaars te laat."

Vijf tot tien procent van de jongeren blijft tijdens en na de puberteit doorgaan met verzamelen. De rest haakt af omdat ze andere liefhebberijen ontdekken en vriendjes of vriendinnetjes krijgen. Een deel van die groep keert evenwel terug naar de oude hobby als hij of zij gesettled is. Dat geldt zowel voor dertigers die hun leven op orde hebben gezet en wat meer vrije tijd vinden als voor vijftigers die na hun prepensioen een nieuwe daginvulling zoeken.

Postzegelhandelaar Joseph De Clercq uit Gent stelt nog iets anders vast. "Ik zie meer dames in de winkel. Vijfentwintig jaar geleden was dat een uitzondering. Nu komen er dagelijks vrouwen bij mij over de vloer." Wat ook meespeelt, is dat er een grotere diversiteit aan thema's aan bod komt op postzegels. "Actualiteit, cultuur... Ieder vindt er zijn ding. En dat resulteert in een grotere belangstelling", weet Daniëls.

Een goed voorbeeld daarvan is de lancering van de postzegels met afbeeldingen van de Belgische tennistoppers Kim Clijsters en Justine Henin. Daniëls: "Die zijn door veel tennisfanaten gekocht. Via dergelijke acties merken zij ook dat er nog andere landen zijn die zegels rond tennis uitgeven. Voor je het weet, ben je bezig met een verzameling."

De Post speelt daar ook bewust op in, in de hoop nog meer mensen tot verzamelen aan te zetten. "Als we bijvoorbeeld postzegels uitgeven met als thema bouw, dan kijken we hoe we ze attractief kunnen maken. Zodanig dat we niet-verzamelaars kunnen overtuigen dat ze die zegel willen bewaren."

De Post meet de toenemende populariteit vooral aan de verkoop van reeksen. "Afhankelijk van het thema gaan 400.000 van de 500.000 à 700.000 zegels naar de filateliemarkt", zegt Daniëls. Amper twee jaar geleden belandden er 330.000 handen van verzamelaars.

Niet alleen in België neemt de belangstelling voor postzegels toe. De opleving is internationaal. In Azië is er zelfs sprake van een boom van verzamelaars. "Het leerprogramma in scholen is er zo aangepast dat filatelie er wordt onderwezen als vrijetijdsbesteding", zegt Van Vaeck.

Geen hobby ook wordt wereldwijd zo vaak beoefend als het verzamelen van postzegels. "Als hij niet op één staat, dan toch op twee", zegt Van Vaeck. "Wereldwijd hebben negentig landen een federatie, op Europees vlak zijn het er 42. Dat is niet min."

In België zijn er 40.000 verzamelaars lid van een club. "Maar een even groot aantal is nergens bij aangesloten", weet Van Vaeck. Uit een enquête van december 2004 blijkt dat 4 procent van de Belgen postzegels verzamelt.

Een behoorlijk aantal voor een hobby die door velen als saai wordt omschreven. Een onterechte benaming, vindt Van Vaeck. "Het verrijkt je geest enorm. Je leert van alles over geschiedenis, aardrijkskunde, biologie... Nee, filatelie is niet ouderwets."

Spaanse bedrijven kopen massaal postzegels op

Vooralsnog kan postzegelhandelaar Joseph De Clercq uit Gent elke verzamelaar die in zijn winkel komt iets tonen. Maar het wordt lastiger. "We beginnen problemen te krijgen om bepaalde postzegels te vinden." Dat is vooral te wijten aan de Spaanse opkoopwoede.

Een aantal Spaanse firma's is sinds een paar jaar bezig om via een contactpersoon in België postzegels op te kopen. Ze doen dat als beleggingsobject. Dat ze daarvoor België, en ook Luxemburg en Nederland uitkiezen is niet zo vreemd. "Door de kleine oplages zijn het landen met toekomstmogelijkheden. In Nederland is vorig jaar eens 2 miljoen euro neergeteld voor een hoeveelheid postzegels", zegt De Clercq, die zelf ook levert aan de contactpersoon.

Ten tijde van de invoering van de euro dreigden de prijzen in de postzegelcatalogus nog te moeten worden verlaagd omdat er te weinig belangstelling was voor de zegels. Door de interesse uit Spanje was dat uiteindelijk niet meer nodig. Ook De Clercq voelt de toegenomen vraag. "Als we zegels kopen die we zelf voldoende in stock hebben, kunnen we ze onmiddellijk weer van de hand doen tegen redelijke prijzen."

Die tendens hoeft niet nadelig te zijn voor de kleine verzamelaar, meent de Gentse postzegelhandelaar. "De meeste verzamelaars hebben al wat er gezocht wordt, vooral postzegels van de jaren veertig tot nu. Hoewel ze die meestal niet hebben om te verkopen is het gewoon plezant om te weten dat je collectie meer waard is dan wat jij ervoor betaald hebt. Dan weet je dat je niet slecht bezig bent."

De Spaanse beleggers tonen ook aan dat postzegels verzamelen niet noodzakelijk alleen geld hoeft te kosten. De Clercq: "Blijkbaar kun je er wel rijk mee worden."

(TS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden