Zondag 04/06/2023

CoronavirusReizen

Verwarring voor terugkerende reizigers: quarantaine niet aanbevolen, wel gevraagd

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Voor reizigers die in deze coronatijden terugkeren uit een zogenaamde oranje zone, is geen quarantaine meer aanbevolen, maar wordt het wel gevraagd. Er wordt gerekend op de burgerzin van reizigers, klinkt het in regeringskringen nadat Buitenlandse Zaken op zijn site de formulering aanpaste.

Vandaag nog stond op de website diplomatie.belgium.be van de FOD Buitenlandse Zaken dat reizigers uit oranje zones extra waakzaam moeten zijn voor symptomen. Enkele uren later werd het advies veranderd. Nu staat er dat reizigers uit een oranje zone worden gevraagd een test en een quarantaine te ondergaan.

De boodschap is nog steeds dezelfde, maar de formulering is aangepast, klinkt het in regeringskringen. Het is geen verplichting om in quarantaine te gaan, maar er wordt gevraagd dat de reizigers naar de dokter gaan voor een test en in quarantaine gaan. Er wordt dus beroep gedaan op de burgerzin van de reizigers.

Malta van rood naar oranje

Malta is nu ook geen rode zone meer voor vertrekkende reizigers. Het is opnieuw toegelaten om naar het eiland te reizen, mits quarantaine.

Malta valt nu dus onder code oranje. Reizen naar het eiland is mogelijk op voorwaarde dat de reiziger de afgelopen veertien dagen in een land doorbracht dat Malta als “veilig” beschouwt. België valt daar vanaf morgen onder.

Andere landen in code oranje zijn Cyprus (test verplicht), Denemarken (test verplicht voor Groenland en de Faeröer-eilanden), Ierland (quarantaine), IJsland (test verplicht of quarantaine), Bulgarije, Kroatië, Luxemburg en Roemenië. Voor die laatste vier geldt een verhoogde waakzaamheid.

null Beeld Buitenlandse Zaken
Beeld Buitenlandse Zaken

Verder is er niets veranderd aan de kleurcodes. Zo is reizen vanuit België niet toegelaten of niet mogelijk naar Noorwegen, Zweden, bepaalde zones in Portugal (onder meer rond Lissabon) en in Spanje (het district Segrià in Catalonië en La Mariña in Galicië) en Leicester in het Verenigd Koninkrijk. Ook voor reizigers die terugkeren heeft Buitenlandse Zaken geen aanpassingen doorgevoerd.

Verhoogde waakzaamheid

Waarom er voor landen als Luxemburg, Kroatië, Bulgarije en Roemenië plots verhoogde waakzaamheid geldt? “Omdat er iets aan de hand is. Je draagt dus beter een mondmasker en respecteert de afstandsregel”, verduidelijkte Arnaud Gaspard, woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Stijging van het aantal besmettingen

Het aantal bevestigde besmettingen steeg de afgelopen dagen in Luxemburg, Kroatië, Roemenië en Bulgarije. Zo was er in Luxemburg op 7 juli een piek van 151 besmettingen. Dat zijn er tamelijk veel gezien het hoogste aantal besmettingen in volle crisis (25 maart) 234 was.

Ook Kroatië kent de laatste maand een stijging in het aantal besmettingen: zo werden er op 11 juli 140 besmettingen gerapporteerd, het hoogste aantal sinds het begin van de coronacrisis. Roemenië is hetzelfde lot beschoren: 11 juli werden er 689 nieuwe besmettingen vastgesteld, eveneens het hoogste aantal besmettingen sinds het begin van de crisis.

Bulgarije, het vierde land dat gisteren oranje licht kreeg, lijkt nu pas de piek in het aantal besmettingen te bereiken. Terwijl er in maart niet meer dan 30 nieuwe gevallen per dag werden gerapporteerd, waren dat er op 10 juli maar liefst 330, op 11 juli werden er dan weer 292 besmettingen gerapporteerd.

In België wordt de epidemie sinds enige tijd opgevolgd aan de hand van de zevendaagse gemiddelden van het aantal bevestigde gevallen. Dat waren er de laatste week gemiddeld 95,3 per dag. Het ene land is het andere natuurlijk niet: onder meer de bevolkingsdichtheid speelt een rol en die is erg uiteenlopend in de verschillende landen, met als uitersten België (gemiddeld 484 inwoners per vierkante kilometer) en Bulgarije (63 inwoners per vierkante kilometer).

Oranje zones

Als u terugkeert van vakantie is het belangrijk om te weten dat de volgende zones in Europa in het oranje gekleurd zijn: het Oostenrijkse Oberösterreich, Bulgarije, Kroatië, Aragon en Catalonië in Spanje, Trento in Italië, Luxemburg, Algarve en Alentejo in Portugal, Moravskoslezský in Tsjechië, Slaskie in Polen, Roemenië, Midland, North East, Yorkshire, Noord-Wales en Noord-Ierland in het Verenigd Koninkrijk en Ticino in Zwitserland. U wordt dan vriendelijk verzocht om een coronatest aan te vragen en in quarantaine te gaan.

null Beeld Buitenlandse Zaken
Beeld Buitenlandse Zaken

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234