Donderdag 11/08/2022

AchtergrondCommunicatie

Verwarring over sociale bubbels blijft groot: communicatie van regering alweer niet helder

Premier Sophie Wilmès op de persconferentie. Beeld EPA
Premier Sophie Wilmès op de persconferentie.Beeld EPA

Vanaf morgen mag u nog maar vijf mensen kiezen die samen met uw gezin één contactbubbel vormen. Op restaurant of op café gaan mag met maximaal tien mensen. Moeten dat dezelfde mensen zijn als uit uw bubbel? Uren na de vergadering van de Veiligheidsraad gisteren wisten de Vlaamse en federale regering het zelf niet helemaal.

Stavros Kelepouris en Ann De Boeck

Tot nog toe mocht iedereen elke week nauw sociaal contact hebben met vijftien mensen per week, niet noodzakelijk elke week dezelfde mensen. Dat heeft er mee voor gezorgd dat de verspreiding van het coronavirus opnieuw aan snelheid won. De voorbije twee weken flakkerde het aantal besmettingen stevig op.

De Nationale Veiligheidsraad grijpt daarom in. Minstens de komende vier weken moet de Belg zijn sociale contacten drastisch terugschroeven. Concreet mag ieder gezin vijf andere mensen kiezen met wie ze een contactbubbel vormen (wie jonger is dan twaalf wordt niet meegeteld).

Tegelijk werd ook beslist dat activiteiten buitenshuis – op café gaan, een restaurantbezoek, een picknick in het park – maximaal in groepen van tien personen mogen gebeuren. En, belangrijk: volgens premier Sophie Wilmès mag dat ook enkel met de personen uit uw contactbubbel. “Op restaurant en café kan je nu eenmaal geen afstand bewaren”, vult de woordvoerster van Wilmès aan.

Het pakket van de Veiligheidsraad

Kleinere evenementen: Het maximale aantal aanwezigen op een evenement wordt gehalveerd naar 100 personen in een zaal en 200 in de buitenlucht. Iedereen moet een mondmasker dragen. Huwelijken worden beperkt tot 10 personen.

Geen gratis treinrit: Om drukte aan de kust en elders te vermijden, wordt de campagne waarbij elke Belg twaalf gratis NMBS-ritten krijgt om het binnenlandse toerisme te stimuleren tot september uitgesteld.

Registratieplicht: Niet alleen in de horeca moet je voortaan je naam en je telefoonnummer achterlaten, maar ook in het zwembad, de wellness of de sportclub.

Telewerken: Thuiswerk wordt opnieuw ‘sterk aanbevolen’.

Winkelen: De Veiligheidsraad roept op om weer enkel functioneel te shoppen. Alleen dus, en maximaal een half uur. De solden gaan wel door.

Geen reisbeperking: Er geldt voorlopig geen verbod op internationale reizen, hoewel virologen afraden om op reis te gaan.

Geen algemene mondmaskerplicht: Ondanks de oproep van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) komt er ook geen algemene verplichting om overal een mondmasker op zak te hebben vanaf twaalf jaar. (adb)

Juiste versie

Dat ziet Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die ook deel uitmaakt van de Veiligheidsraad, anders. Bij het buitenkomen van de vergadering gaf hij een interview waarin hij aangaf dat het over tien “andere” personen gaat. “Daar mag je een feest of receptie mee houden, waar de sociale afstand gerespecteerd wordt, waar een mondmasker opgezet wordt.”

Ook Vlaams minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft het zo begrepen, benadrukte ze gisteravond. “Waarom zouden we nu twee aparte regels maken als het om dezelfde personen gaat? Je moet die twee regels gescheiden houden. Er zijn vijf mensen met wie je nauw contact mag hebben, naast uw gezin. Die tien anderen mogen de mensen uit uw bubbel zijn, maar dat mogen ook collega’s zijn. Dat zijn geen nauwe contacten. Luister nog eens naar de persconferentie: zo heeft Wilmès het ook uitgelegd.”

null Beeld EPA
Beeld EPA

Terug naar Wilmès. Haar woordvoerster houdt voet bij stuk: wie naar buiten wil in groep, doet dat enkel met de personen uit zijn of haar bubbel. Als die bubbel uit zeven mensen bestaat, mag je ook niet drie anderen uitnodigen om aan de limiet van tien te raken. Het maximum van tien is er enkel voor kroostrijke gezinnen, bijvoorbeeld wanneer een gezin van zes en een gezin van vijf samen een bubbel vormen: zij moeten iemand thuis laten wanneer ze naar buiten gaan.

Welke versie van de regels is nu de juiste? De ingreep van de Veiligheidsraad werd ingegeven door een advies van de zogenaamde Celeval, een hooggeplaatste expertengroep. Dat advies werd opgemaakt door viroloog Marc Van Ranst, die ook aanwezig was op de vergadering van de Veiligheidsraad. Hij viel de interpretatie van de premier bij. “Samenscholingen houden we op tien personen. Op restaurant, dat is nauw contact. Dan is dat met uw bubbel”, zo zei hij in Terzake.

Ook over de intensiteit van die contacten leek er enige onduidelijkheid te bestaan. Terwijl Sophie Wilmès op de persconferentie vooral tot voorzichtigheid aanmaande, ook binnen de bubbel, waren andere excellenties daar beduidend minder bezorgd over. Volgens Jambon is het geen euvel om de mensen in je bubbel te zoenen of de hand te schudden, en volgens minister De Block kun je gerust met anderen in je bubbel omgaan zoals met iedereen in je gezin. Dat is niet bepaald gestroomlijnde communicatie.

Slechte gewoonte

Een eenvoudige regel aankondigen en toch nog verwarring zaaien, het begint stilaan een gewoonte te worden tijdens deze coronacrisis. Een week geleden riep federaal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) op om de komende maanden geen reizen meer te boeken, waarna premier Wilmès hem corrigeerde. De Crem zette eind mei ook al het licht op groen voor familiebezoeken in het buitenland, waarna de Belgen toch massaal werden teruggestuurd aan de grens.

Dat er over de bubbelregel al veel inkt is gevloeid, is een understatement. Het begon met de ‘regel van vier’ op Moederdag. Vanaf toen mochten we thuis vier mensen ontvangen, maar op de duur wist niemand nog wie er wel en niet in de bubbel mocht. Naargelang de kracht van de epidemie evolueerde het getal dat op de bubbel werd gekleefd van vier naar tien, vijftien en nu weer vijf personen. Telkens met andere randvoorwaarden, die in de praktijk telkens vooral een persoonlijke invulling bleken te krijgen.

Verwarring was er in het verleden ook over de terugkeer van de tweedeverblijvers, die door Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) al werd aangekondigd nog voordat de premier dat kon bevestigen. Of over de bezoekregel in de woon-zorgcentra, die al meteen na de aankondiging werd neergesabeld en ingetrokken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234