Woensdag 22/09/2021

Beter LevenVerwarming

Verwarm optimaal in tijden van telewerk: zo bespaart u het meest

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Door de coronacrisis en het massale telewerken, brengen we deze winter meer tijd dan ooit thuis door. De verwarming draait bij vele Belgen dan ook overuren. Hoe zorg je ervoor dat je energiefactuur niet torenhoog wordt? Woonexpert Björn Cocquyt zoekt uit hoe je je woning zo goed mogelijk verwarmt.

INSTALLATIE IN CONDITIE

Goed begonnen, is half gewonnen en dat geldt zeker voor je verwarmingsinstallatie. Een ketel in conditie levert betere prestaties en daarom is een regelmatig — en wettelijk verplicht — onderhoud belangrijk. Volgens Engie bespaar je dan zo’n 100 euro per gezin.

Heel wat radiatoren voelen op een bepaald moment niet meer volledig warm aan of maken een borrelend geluid. Dat kun je meestal zelf oplossen door te ontluchten: draai de thermostatische kraan en de aan- en afvoerleiding onderaan de radiator dicht, open de ontluchter opzij met een schroevendraaier en wacht tot er water, dat wat bruinig kan zijn, uitkomt om hem weer te sluiten. Doe dit bij elke radiator en begin het dichtst bij de verwarmingsinstallatie. Na afloop controleer je het waterniveau van de installatie en vul je eventueel bij. Als het probleem aanhoudt, dan sluit het ventiel van de radiator wellicht niet goed. Draai de radiatorkop los en druk het pinnetje dat uit het ventiel komt een paar keer in en tik er zacht tegen met een hamertje.

VLOERVERWARMING LAGER, NIET UIT

Veel mensen schakelen hun vloerverwarming in de zomer uit, maar de meeste experts zijn het erover eens dat je meer energie bespaart door de temperatuur lager te zetten, zodat het systeem voor wat afkoeling zorgt en je minder nood hebt aan ventilatoren en airco. Zo vang je in het voor- en najaar ook makkelijker een koudepiek op. Als je het systeem toch helemaal opnieuw moet opstarten, doe dat dan op tijd en in verschillende fases in plaats van meteen in de hoogste stand.

VERWARM SLIM

Thuiswerken betekent niet dat je je hele huis moet verwarmen. Beperk je tot de ruimte waar je aan de slag bent. Omdat het niet zo praktisch is om overal elders telkens de radiatorknoppen dicht te draaien, kun je een slimme variant kopen om specifieke kamers te verwarmen.

Momenteel staat een starterspakket van Tado met twee knoppen erbij in de aanbieding bij 50five.be en betaal je 189 euro in plaats van 350 euro.

Een andere verstandige investering is een slimme thermostaat die volgens de fabrikanten het verbruik met zowat een derde doet dalen. Dat geldt niet voor een recente woning met een moderne ketel, maar zelfs als je 15% bespaart, is dat mooi. Een slimme thermostaat verwarmt efficiënter. Dat lukt door rekening te houden met de buitentemperatuur, door te leren hoelang het duurt om jouw huis warm te krijgen, door via geofencing gerichter te verwarmen als het merkt dat je bijna thuis bent, door een bediening vanop afstand met je telefoon,…

Reken op +/- 220 euro voor een Nest-thermostaat van Google, maar het aanbod is uitgebreid. Sommige thermostaten hebben bepaalde features, zoals het automatisch uitschakelen van de verwarming als blijkt dat je vergat het raam te sluiten nadat je de deur uitging.

VERLUCHTE KAMER WARMT SNELLER OP

Verluchten heeft een positief effect op je verbruik: je verdrijft het vocht uit huis en drogere ruimtes warmen sneller op.

“Vijf tot tien minuten, twee tot drie keer per dag, is voldoende om frisse, gezonde lucht binnen te laten en de warme, verontreinigde lucht af te voeren. Het is aangeraden om je radiatoren dicht te draaien, maar de muren zelf koelen in die korte tijd niet af. Nadien duurt het niet lang om alles weer op temperatuur te brengen”, aldus Engie.

WERKEN OP STAND 3

Overdag tijdens het werken, is het niet nodig dat het even warm is als wanneer je ’s avonds in de zetel zit. 19 graden is een prima temperatuur om geconcentreerd te blijven en het levert een energiebesparing van 7% op in vergelijking met een graadje meer. Als dat voor jou iets te fris is, trek je gewoon een extra trui aan. Ter info: stand drie op de radiatorknop komt doorgaans overeen met ongeveer 19 graden. Elke kamer heeft haar gewenste temperatuur: in de slaapkamers laat je het beter niet kouder worden dan 16 graden, in de woonkamer is 20,5 graden doorgaans voldoende en voor de badkamer is 23 graden een comfortabele temperatuur. Die laatste kun je bereiken met een elektrisch vuurtje van 2.000 W als bijverwarming. Dat kost niet eens 0,25 euro als het een halfuur per dag brandt. Zo’n vuurtje is ook het overwegen waard voor in je werkkamer, zeker als je zonnepanelen hebt liggen.

Elektriciteit als hoofdverwarming is dan weer niet zo’n goed idee. Test Aankoop zocht dat vorig jaar nog uit. “Zelfs als elektrische verwarming een hoog rendement heeft, blijft het duur qua verbruik. Elektriciteit is drie tot vier keer prijziger dan gas of stookolie en elektrische verwarming vermindert het elektriciteitsverbruik niet zoals een warmtepomp. Er is geen reden om de verwarmingsketel te ruilen voor een elektrische ‘mirakelverwarming’”, luidt het.

NACHTTEMPERATUUR

’s Nachts mag de kamerthermostaat een aantal graden lager, tot 16 graden. In een goed geïsoleerd huis, en zeker in een rijwoning, duurt het doorgaans niet langer dan een halfuur om het huis weer op temperatuur te brengen. Doe de test en stel desnoods 17 graden als ondergrens in als het ’s morgens toch wat frisjes aanvoelt. Bij vloerverwarming vermijd je beter grote temperatuurschommelingen van meer dan twee graden.

“Als je overdag een comforttemperatuur van 20 graden hebt, mag je voor de nachttemperatuur niet onder de 18 graden zakken. Bij 16 graden kost het ’s ochtends te veel energie om alles weer warm te krijgen. Als het vriest of als je huis minder goed geïsoleerd is, is het zelfs aangeraden om de temperatuur dag en nacht constant te houden”, klinkt het bij Energids.be, het infokanaal van distributienetbeheerder Sibelga. “Bij vloerverwarming is het ook nodig om de klok zo’n twee uur eerder in te stellen als je ’s morgens om 7 uur meteen warme voeten wilt in de badkamer.”

Waarom voelt dezelfde temperatuur anders aan in de winter en zomer?

In de winter doen velen binnen een extra trui aan of kruipen ze gezellig onder een dekentje om het warm te krijgen. In de zomer lopen ze dan weer fluitend in een T-shirt rond. En dat terwijl in beide situaties de thermostaat 20°C aangeeft. Hoe komt dat?

Wetenschapsexpert Martijn Peters: “Bibberen van de kou of zweten door de hitte, het wordt allemaal bepaald door kleine sensoren in onze huid. Deze ‘thermoreceptoren’ houden een oogje in het zeil en letten erop dat ons lichaam niet te veel warmte verliest of ontvangt. Is dat toch het geval, dan schieten ze in actie waardoor we het koud of warm krijgen én ons lichaam ervoor zorgt dat zijn temperatuur in stand gehouden wordt.”

Geleiding, convectie, straling en verdamping

“Warmte kan ons lichaam binnenkomen of verlaten op verschillende manieren. Zo heb je geleiding, convectie, straling en verdamping. Geleiding vindt plaats bij rechtstreeks contact met een warmer of kouder voorwerp, bijvoorbeeld een hete pan. Bij convectie gaat warmte weggedragen worden door lucht of water dat over ons huid heen stroomt. Denk maar aan het verkoelend effect van een ventilator bij warm weer. Verdamping van zweet (water) naar gas zorgt ervoor dat warmte weggetrokken wordt uit ons lichaam. En straling is de overdracht van warmte via fotonen tussen twee voorwerpen zonder fysiek contact.”

“Het is dat laatste proces dat een belangrijke rol speelt in ons verhaal, omdat het onze warmtesensoren kan beïnvloeden onafhankelijk van de omgevingstemperatuur die we op onze thermometer zien staan. Een voorbeeld is wanneer je de warmte van de zonnestralen op je lichaam voelt ondanks de lage maxima rond deze tijd van het jaar. Of even goed wanneer je de frigo opentrekt op een tropische zomerdag en deze de warmte onttrekt van je lichaam. In beide gevallen bepaalt de stralingswarmte ons gevoel. Dat is ook de reden waarom 20°C binnen in je huis anders voelt in de winter en zomer. In de winter zijn de muren rondom ons heel wat kouder dan in de zomer. Daardoor verliezen wij meer stralingswarmte aan onze omgeving en trekken we toch maar die trui aan omdat het wat frisjes aanvoelt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234