Woensdag 22/01/2020

shoppingcomplex

Vervoort: "Brusselse regering blijft achter Docks Bruxsel staan"

Een simulatie van Just Under The Sky, dat nu Dockx Bruxsel heet. Beeld rv

De Brusselse regering blijft achter het dossier Docks Bruxsel staan, ondanks de vernieting van de socio-economische vergunning door de Raad van State. Maar Brussels minister-president Rudi Vervoort riep vandaag in het Brussels parlement op tot grote voorzichtigheid over de manier waarop de regering zal reageren. De vergunning werd immers afgeleverd door de federale regering, maar door de zesde staatshervorming is de bevoegdheid overgegaan naar de gewesten.

Vervoort werd in het parlement aan de tand gevoeld door Jef Van Damme (sp.a), Arnaud Pinxteren (Ecolo) en Cieltje Van Achter (N-VA). Dinsdag vernietigde de Raad van State de socio-economische vergunning van het shoppingcomplex Docks Bruxsel, vroeger bekend als Just Under The Sky, aan de Van Praet-brug in Brussel.

Het Interministerieel Comité voor de Distributie (ICD) had volgens de Raad de aanvraag niet op ernstige wijze getoetst aan stedenbouwkundige voorschriften van het Brusselse Gewestelijk Bestemmingsplan en had ook onvoldoende antwoord gevonden voor de mobiliteitsproblematiek.

Vervoort zei dat het gewest het project blijft steunen. Hij hoopte dat de continuïteit van het project niet gevaar komt. Maar wat het antwoord van de regering aan de Raad van State betreft, was hij erg voorzichtig. Vervoort wil grondig juridisch advies vragen omdat het gewest pas sinds de zesde staatshervorming bevoegd is voor de socio-economische vergunningen. De vernietigde vergunning werd destijds nog door de federale regerng afgeleverd.

In haar repliek betreurde Van Achter dat Vervoort geen antwoord gaf op de vragen die zij en andere parlementsleden hadden gesteld over de mobiliteit. "De Brusselse regering minimaliseert het mobiliteitsprobleem rond Docks Bruxsel", stelde ze. "Volgens het gewest zal het verkeer rond het winkelcentrum met wekelijks 140.000 tot 155.000 bezoekers enkel 'wat drukker zijn op vrijdagavond'. Dit is de wereld op zijn kop, de mobiliteit moét geregeld zijn vóór het winkelcentrum opengaat", vond de N-VA'ster.

Brussels minister-president Rudy Vervoort tijdens zijn eedaflegging. Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234