Donderdag 07/07/2022

Vervolg? 17 nieuwe doelen met 169 subdoelen

Niet alleen politici en technocraten, maar nu ook ngo's, denktanks, wetenschappers en belangengroepen werken aan de opvolgers van de Millenniumdoelstellingen (MDGs): de SDGs of Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Dat brengt meer expertise uit het veld aan tafel. Maar het zorgt ook voor een ratjetoe van liefst 17 doelen en 169 subdoelen, die vaak uiterst vaag zijn.

Zoals voorstel 4.7: "Ervoor zorgen dat alle leerlingen tegen 2030 de vaardigheden en kennis verwerven die nodig zijn om duurzame ontwikkeling te stimuleren, met onder andere scholing over duurzame ontwikkeling en levensstijlen, mensenrechten, gendergelijkheid, een cultuur van vrede en niet-geweld, wereldburgerschap, culturele diversiteit en de bijdrage van cultuur aan duurzame ontwikkeling."

Probeer dat maar eens te meten. "En leg dat maar eens uit aan de gewone burger", zegt Jan Vandemoortele, een van de twee architecten van de Millenniumdoelstellingen. "De succesformule van begrijpbaar, becijferbaar en beknopt, zoals bij de MDGs, is overboord gegooid." Hij acht de kans dan ook klein dat de SDGs evenveel weerklank krijgen.

Maar dat heeft ook met de politieke context te maken. Vandemoortele: "De unipolaire wereld met een hechte samenwerking is niet meer. Dat zie je in zowat het belangrijkste dossier, klimaat, waar een loopgravenoorlog woedt tussen rijk en arm."

Bogdan Vanden Berghe (11.11.11) stelt dat de realiteit industrielanden zal dwingen om hun prioriteiten te koppelen aan die van de ontwikkelingslanden. "De klimaatverandering en de gevolgen van de financiële crisis tonen dat het Westen steeds meer gedeelde belangen heeft met het Zuiden."

Beiden zijn het erover eens dat er nu veel minder animo is dan in 2000. Vandemoortele: "Wellicht kun je voor de SDGs alleen nog mensen mobiliseren als je ze sterk vereenvoudigt, of met persoonlijkheden zoals Desmond Tutu en Bono. Die hadden wij niet eens nodig."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234