Vrijdag 21/02/2020

Terrorisme

Verviers, broeinest van extremisten

Actie tegen terroristen in Verviers in januari 2015.Beeld Wouter Van Vooren

Het is geen toeval dat Fouad B. woensdag in Verviers werd opgepakt. De stad, ooit een van de belangrijkste industriepolen van Europa, is nog steeds een broeinest van extremisten. De verijdelde terreuraanslag in 2015 veranderde daar niet veel aan.

"Sinds de ontmanteling van de terreurcel in de stationsbuurt hebben we ons toezicht verscherpt, zijn er meer vergaderingen met de inlichtingendiensten en gaan we nog meer in gesprek met de moskeeën. Maar tegelijk blijft de fundamentalistische islam aantrekkelijk voor een deel van onze inwoners, de mensen die voor zichzelf geen plaats vinden in de maatschappij", zegt een politiebron uit Verviers. "Dat verhinderen is niet gemakkelijk."

Fouad B., de man die ervan verdacht wordt een rol te hebben gespeeld bij de radicalisering van Benjamin Herman, maakt deel uit van een groep van een 25-tal personen uit Verviers die als geradicaliseerd te boek staan. De meesten van hen zijn afkomstig uit verpauperde wijken zoals Hodimont en Ensival. 

Het percentage moslims in Verviers bedraagt zowat 20 procent, maar in deze wijken stijgt dat cijfer tot 80 procent. Er wonen veel Marokkanen, maar vooral Tsjetsjenen. Het stikt er van de drugs, geweld is dagelijkse kost. Vorige maand nog werd een 51-jarige Tsjetsjeen veroordeeld voor een wraakmoord in Hodimont.

Lees ook: "Ca va faire boum": het verontrustende interview met Fouad B.

Industrie 

Verviers heeft nochtans een roemrijke geschiedenis. De stad ten oosten van Luik speelde eeuwenlang een belangrijke rol in de lakenhandel en groeide tijdens de 19de eeuw uit tot een van de belangrijkste industriesteden van Europa. 

Halfweg de 20ste eeuw telde de stad 70.000 inwoners – 15.000 meer dan vandaag. De textielindustrie trok in die jaren ook heel wat ongeschoolde arbeiders uit moslimlanden aan. Toen die industrie na de wereldoorlogen brutaal in elkaar stuikte, samen met de staal- en de steenkoolindustrie, bleef Verviers verweesd achter. En begon de fundamentalistische islam aan een opmars.

Het afgelopen decennium werd het probleem steeds duidelijker. In 2007 ontfermde een speciale cel van de politie zich over de radicalisering in de wijken van Verviers. 

Een jaar later waarschuwde de Nafta Foundation, een Amerikaanse organisatie die opgericht werd na de aanslagen van 11 september 2001, voor de aanwezigheid van de stichting Al Aqsa in de stad. Al Aqsa werd verbonden aan de radicale Palestijnse beweging Hamas. 

In 2013 beschreef een onderzoek van het European Strategic Intelligence and Security Center Verviers als een stad waar "radicale Tsjetsjenen, Moslimbroeders en salafisten zich thuis voelen".  

Syriëstrijders

In 2015 verwierf Verviers internationale bekendheid toen elitetroepen van de politie er op het laatste nippertje een terreurcel ontmantelden, die bestond uit teruggekeerde Syriëstrijders. 

Volgens officiële statistieken zijn vanuit Verviers een tiental jongeren naar Syrië vertrokken. Tarik Jadaoun, een van de bekendste nog levende IS-leden, is een van hen. Hij werd onlangs in Irak tot de doodstraf veroordeeld. Jadaoun zou onder anderen zijn stadsgenoot en gewezen militair Lotfi Aoumeur hebben aangezet tot een zelfmoordaanslag in Mosoel in Irak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234