Zaterdag 10/12/2022

Vervelende Vragen / Wim Ballieu (29)

Elke week vuurt Media.com een batterij vervelende vragen af op een mediapersoonlijkheid. Slechts bij één vraag volstaat het antwoord 'vervelende vraag'. 'Improviseren kan ik beter dan wie ook'

Wim Ballieu is tegenwoordig niet te ontlopen. Op vrijdagavond kookt hij in Goe Gebakken op VIER, met Balls & Glory heeft hij een eigen gehaktballenrestaurant in Gent en met zijn nieuwe boek Een haalbare taart duikt hij nu ook in de boekhandel op.

Waarin lijkt u op uw vader?

"Humor die soms enkel door onszelf begrepen wordt."

Wat hebt u meegekregen van moederszijde?

"Mijn grote mond."

Naar wie kijkt u op?

"Alain Coumont, oprichter van Le Pain Quotidien, om zijn visie."

In wiens schoenen zou u graag eens een dag lang staan?

"Jordi Roca, chef van El Celler de Can Roca, voor mij het beste restaurant ter wereld."

In wiens schoenen zou u zeker niet willen staan?

"Melanie, mijn rechterhand."

Welk instrument gebruikt u het vaakst in de keuken?

"Een handdoek. Eigenlijk is dat een slechte gewoonte. Wanneer je bijvoorbeeld op stage gaat bij Bruneau in Brussel krijg je aan het begin van de dag twee handdoeken. Daar moet je het dan mee doen. Daar heb ik dus absoluut niet genoeg mee."

Wat is uw hatelijkste eigenschap?

"Rusteloosheid."

Wat kan u beter dan wie ook?

"Mijn plan trekken in een keuken. Dat heb ik geleerd als cateraar. Wanneer je tijdens het serveren van het hoofdgerecht tot de vaststelling komt dat de helft van de saus al op is terwijl nog maar een vijfde van de borden is gedresseerd dan moet je wel improviseren."

Welk kookboek mag gerust van de markt verdwijnen?

"Koken met Herwig Van Hove."

Gezin of carrière?

"Carriere, zoveel is duidelijk, al dwingen mijn geaardheid en de daaraan gekoppelde fysieke eigenschappen het gezinsleven te doen vergeten."

Voor wie kookt u het liefst?

"Mijn lief."

Facebook of Twitter?

"Twitter, zolang ze niet met een eigen versie van Farmville op de proppen komen tenminste."

Jeroen Meus of Sofie Dumont?

"Sofie Meus."

Wat is het slechtste wat u ooit hebt geproefd?

"Ik heb ondertussen al de helft van de wereld afgereisd en de meest vernieuwende of experimenterende chefs bezocht, en toch scoort een West-Vlaamse feestzaal deze prijs : absoluut niet lekker: Orloffgebraad met gerookte zalm."

Wat is uw lievelings-gerecht?

"Steak martino: enkel te verkrijgen in de Martino in Gent."

Spoelt u wel eens reclameblokken door?

"Tuurlijk!"

Gehaktballen of eclairs?

"Vervelende vraag."

Wat is uw ultieme ambitie?

"Een Balls & Glory in New York."

Welk beroep had u willen uitoefenen indien u niet in de keuken zou staan?

"Marketeer of architect."

Op welke leeftijd moeten scherm-gezichten met pensioen?

"Vraag dat eens aan Luc Appermont."

Wat is uw favoriete manier van reizen?

"Vliegtuig op en citytrippen, ofwel te paard door de woestijn."

Wat leest u op het toilet?

"Twitter."

Chocolade of chips?

"Zelfgemaakte chips."

Wat is het moeilijkste aan koken op TV?

"Jezelf verstaanbaar maken."

Daniël Termont of Siegfried Bracke?

"Daniël Termont, amai nog nie."

Wat is de beste soundtrack in de keuken?

"Sinds kort is 'Great Balls of Fire' onze opkikker in de ateliers, om vanzelfsprekende redenen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234