Dinsdag 27/07/2021
Antwerpen werd de laatste maanden opvallend vaak getroffen door granaataanslagen en ander drugsgeweld.

Drugsgeweld

Vervalsen is een kunst, en crimineel Gabriel C. is er duidelijk niet erg goed in

Antwerpen werd de laatste maanden opvallend vaak getroffen door granaataanslagen en ander drugsgeweld.Beeld Marc De Roeck

Hoe harder Gabriel C. zijn best doet om dood gewaand te worden, hoe opvallender hij nog in leven is. En zich er ook van bewust lijkt te zijn dat zijn naam bovenaan een dodenlijst staat van Albanese huurmoordenaars in Antwerpen. ‘Hij is gewoon oerdom.’

Zijn vorige poging draagt als datum 13 oktober en eindigt met: ‘The body of the deceased is yet to be recovered however investigation is on-going in trying to recover the body.’ Het document wekt de suggestie te zijn afgestempeld door de politie in het Gambiaanse Brusubi. Volgens wat er staat is de genaamde Gabriel C., 30 jaar oud en van Belgische nationaliteit, die dag verdronken bij een partijtje zwemmen voor het strand van Bijiloo.

C. stuurde een fotootje van de overlijdensakte naar een vriend, die ze verder deed verspreiden. Waarna C. in Borgerhout werd opgemerkt. Levend en wel. Met een pruik, ook nog eens, en bijgekleurde wimpers.

Uithaler

De beelden van de dood gemartelde Gabriel C., in een vorig leven Aslim C., werden zaterdagavond verstuurd vanuit een voor de gelegenheid gecreëerd Gmail-adres. Het was eerst even schrikken, want de man in het Armani-onderbroekje is volgens mensen die hem kennen wel degelijk hij. Alleen bleken de verwondingen na iets grondiger analyse net zo nep als het Gambiaanse overlijdensattest of de douanedocumenten waarmee C. hele ladingen cocaïne buitmaakte op de fruitterminal bij Belgian New Fruit Wharf.

C. is een van de vele ‘uithalers’ in de Antwerpse haven. Hij kreeg instructies over waar precies in het aangemeerde schip uit Zuid-Amerika drugsladingen verstopt zitten. Door de ladingen en het aantal uithalers te spreiden, spreiden drugsbaronnen ook de risico’s op betrapping. Uithalers verdienen vrij aardig: 2.000 tot 3.000 euro per kilo cocaïne, en op een enkele avond verdwijnt al snel een kilo of 25 in de sporttas.

Deze foto moet bewijzen dat Gabriel C. dood zou zijn. Totaal ongeloofwaardig, concluderen artsen.  Beeld rv
Deze foto moet bewijzen dat Gabriel C. dood zou zijn. Totaal ongeloofwaardig, concluderen artsen.Beeld rv

C., die sinds kort in het milieu bekendstaat als ‘de man met de lange vingers’, zou zijn opdrachtgevers tot zeven keer toe hebben doen geloven dat de cocaïne die hij aan wal moest brengen, al in beslag was genomen door de politie. Doordat elke verpakking van elke kilo coke bij vertrek vanuit Zuid-Amerika wordt voorzien van een unieke code, viel C. door de mand. Hij wordt er in het Antwerpse drugsmilieu van verdacht om samen met enkele anderen sinds deze zomer maar liefst anderhalve ton cocaïne te hebben gestolen.

Drugsoorlog

Op woensdag 27 november werd een granaat door het raam van z’n ouderlijke huis in de Van Heystveltstraat in Deurne gegooid, een dag later dook een tiener uit Merksem op in een telefoonwinkel in de Karel Geertsstraat in Borgerhout. Hij trok een pistool en schoot de uitbater in de buik. De uitbater is de toekomstige schoonbroer van C.

Wat later werd een granaat gegooid naar de veronderstelde woonplaats van de veronderstelde schutter. De golf van aanslagen en moordpogingen lijkt even te zijn gestopt, maar de nervositeit in bepaalde Antwerpse wijken blijft groot. Van zodra iemand even niet op een berichtje reageert, wordt bijna onmiddellijk geconcludeerd dat hij ontvoerd is. Gabriel C. houdt zich volgens kennissen intussen nog steeds in het Antwerpse op, maar is als de dood om zich op straat te vertonen.

In de wereld van de drugshandel gelden ijzeren regels. In het Nederlandse Algemeen Dagblad verscheen vorige week het – aan de hand van door de politie onderschepte versleutelde berichten – gereconstrueerde verhaal van Abdelkarim K. aka Abs. Ook hij had drugs gestolen, hasj. Abs was hierdoor in 2016 op de dodenlijst beland van Ridouan Taghi, inmiddels spijtoptant en kroongetuige van de politie in een onderzoek naar de zogenaamde Mocro-moorden. Abs moest 130.000 euro aan Taghi, maar had al z’n geld allang verbrast en wist dat hij zou sterven. Bevriende Utrechtse criminelen startten een crowdfunding, ‘Abs mot leven’, waarmee 130.000 euro werd ingezameld en Abs uiteindelijk kon blijven leven.

Een soortgelijke uitweg uit de impasse lijkt er voor C. niet te zijn. Anderhalve ton cocaïne heeft een straatwaarde van 7,5 miljoen euro.

Engel

Vervalsen is een kunst, en Gabriel C. is er duidelijk niet erg goed in. “Hij is gewoon oerdom”, zegt een kennis. “Hij heeft een make-upartiest ingehuurd en die ook nog eens het woord ‘thief’ op z’n borst laten aanbrengen, zogezegd gekerfd met een mes. Je ziet zo dat de kwaliteit van de foto veel te goed is. Er zijn bij conflicten over drugs al wel eens vaker mensen ontvoerd en gemarteld, maar de enige functionaliteit van dat beeldmateriaal is mensen individueel afpersen of intimideren. Vooral niet: ermee te koop lopen dat iemand is vermoord. De hand van de martelaar op het hoofd van Gabriel maakt het helemaal ongeloofwaardig.”

De foto moet doen geloven dat C. werd doodgemarteld met messen en gasbranders, maar volgen artsen is er onrealistisch weinig bloedverlies en zou het lichaam er na de gesuggereerde ontberingen veel bleker moeten uitzien.

C. werd eerder dit jaar al veroordeeld voor het organiseren van uithalingen in de Antwerpse haven. Hij wordt op 12 januari in het hof van beroep verwacht. Zijn advocate Liliane Vergauwen had voor het laatst contact met C. in september. “Iedereen gaat er nu van uit dat de foto een vervalsing is en laat ons hopen dat dat zo is”, zegt ze. “Maar laat ons voorzichtig zijn met veronderstellingen. De realiteit is dat we gewoon niet weten waar hij is en of hij nog in leven is.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234